събота, 22 август 2015 г.

Чийзкейк с праскови / Peach Cheesecake


   Обичате ли чийзкейк? Ние вкъщи обичаме много. Това е един от любимите десерти на моя съпруг и поради тази причина съм правила безброй различни вариации. Дори си измислих една моя, която съчетава в едно чийзкейковете с печене и без печене.
   Ето защо, когато реших да направя сладкиш за рождения ден на моя баща, не му мислих много, а се спрях на една сезонна вариация на този сладкиш.
    Ако ви хареса и на вас, заповядайте рецептата и да ви е сладко! :-)



Чийзкейк с праскови / Peach Cheesecake

Продукти:

за подложката:
1 пакет чаени бисквити (215 гр.),
1 пакетче (100 гр.) бишкоти савоярди (или това са 12 бр. бишкоти),
150 гр. масло

за пълнежа:
4 яйца;
160 гр. захар (или това е 2/3 от 250 мл. чаша);
400 гр. крема сирене (или рикота);
1 ванилова есенция

за глазурата:
4 праскови,
сока на половин лимон,
около 200 -250 гр. конфитюр от кайсии



  • Загрейте фурната до 180 градуса.
  • Намазнете дъното и стените на 26 см. форма за торта със свалящ се борд. Застелете дъното с хартия за печене.
  • Сложете в блендер бисквитите и бишкотите и смелете на трохи. Прибавете размекнатото масло към бисквитените трохи. Бъркайте, докато маслото се разпредели равномерно и добре се смеси с бисквитите. Трябва да се получи нещо, като ронливо лепкаво тесто.
  • Изсипете получената бисквитена смес във формата, заравнете и притиснете с пръсти, за да слепнат трохите и да се уплътни добре бисквитеният слой.
  • Разбийте с миксер яйцата, захарта, ванилията и крема сиренето до кремообразна смес. Изсипете я върху бисквитения слой.
  • Печете в предварително загрятата на 180 градуса фурна, около 40 минути, докато сладкиша стане златист отгоре и е леко мек на пипане. Извадете от фурната и оставете да изстине.
  • Помогнете си с остър нож, за да отделите чийзкейка от формата, като го прокарате внимателно между борда и сладкиша, след което разкопчайте борда на формата и го отстранете.
  • Отделете няколко лъжици конфитюр за глазиране на прасковите. Останалото количество затоплете (например в микровълновата фурна) и намажете чийзкейка отгоре. 
  • Обелете прасковите и ги нарежете на тънки резенчета. Напръскайте ги с лимоновия сок, за да не потъмняват. Наредете ги върху намазания с конфитюр чийзкейк. Затоплете заделеното количество конфитюр и внимателно намажете прасковите отгоре.

четвъртък, 13 август 2015 г.

Гриловани патладжани и тиквички с копър и чесън / Grilled Eggplant and Zucchini Salad


   Тиквичките и патладжаните са от любимите зеленчуци вкъщи, така че рецепти за тях при мен има много, като всяка година прибавям още. Вече си имам цяла колекция и голям брой от тях съм успяла да кача и в блога. Сега ви представям поредната рецепта. Може да се хапне като предястие или като гарнитура, кой както реши. 
 Да ви е сладко!

Гриловани патладжани и тиквички с копър и чесън / Grilled Eggplant and Zucchini Salad 

Продукти:

3-4 тиквички,
3 патладжана,
половин връзка копър,
1 глава чесън,
зехтин,
балсамов оцет,
сол  на вкус

     Патладжаните се измиват, дръжките се отстраняват и патладжаните се нарязват (така както са с корите) на шайби с дебелина около 0,5 см. Шайбите се посоляват и се оставят в гевгир за около 30 минути, за да се отцеди горчивия сок. След това се измиват с течаща вода и подсушават.
  • Тиквичките се измиват добре, дръжките се отстраняват и така както са с корите се нарязват на шайби с дебелина, като тази на патладжаните (около 0,5 см.).
  • Зеленчуците се гриловат на сух грил тиган или скара.
  • Копъра се нарязва на ситно. Скилидките чесън се обелват и също се нарязват.
  • В купа се реди ред грилован патлаждан, поръсва се със сол, със зехтин, наръсва се с малко балсамов оцет (внимавайте да не прекалите с количеството на балсамикото, защото ще се слага на всеки ред зеленчуци) и накрая с копър и чесън. Върху него се подрежда ред гриловани тиквички, които също се поръсват със сол, зехтин, малко балсамов оцет, копър и чесън. После отново патладжан и т.н. по същата процедура до изчерпване на продуктите.
  • Оставете така приготвените зеленчуци да постоят преди сервиране поне 30 минути за да се овкусят добре. Салатата може да се приготви от предния ден, да се съхранява в затворен съд в хладилник и да се консумира на следващия ден.






Още рецепти с патладжани - виж тук


Още рецепти с тиквички - виж тук