неделя, 28 юни 2015 г.

Бърза шоколадова торта с ягоди / Quick and Easy Chocolate Strawberry Cake

  
  "Мамо, ние имаме списък" -  големите зелени очи на сина ми ме гледат очаквателно, а двете кафяви очички на дъщеричката ми надничат иззад гърба на брат ѝ. "Какъв е този списък?" - питам кротко аз. "Ами ти нали сега ще си в отпуск? И ще имаш повече време, нали? Тогава, искаме да ни сготвиш всичко от списъка!" - пояснява синът ми и тиква в ръцете ми няколко листа формат А4, изписани с големите букви на още неумелия му почерк. "Искам всички отбелязани рецепти с шоколада да са задължителни и ще ти помагам да ги направим" - намесва се категорично дъщеря ми. "И аз искам да помагам, няма все ти да помагаш!" - развиква се неочаквано баткото. След като умиротворявам обстановката и обещавам да се запозная много внимателно с написаното в списъка, децата доволно се оттеглят при своите занимания, а аз разглеждам страничките и ми става хем мило, хем малко мъчно. През последните три месеца, изпълнени със задължения и безброй ангажименти, нямах много време да се вихря из кухнята. Гледах все да приготвя нещо бързо и лесно, но на мамините душици явно им е домъчняло за нещичко "по-така":-)


   Речено, сторено! Започнах по списъка с шоколадовата торта. Използвах блатовете от "Най-вкусната шоколадова торта", на талантливата Ирка, като ги комбинирах с любимия на децата маскарпонен шоколадов крем, който често приготвям вкъщи, като прибавих и пресни ягоди. Получи се много вкусно.
Опитайте и вие!

   * Рецептата за тортените блатове е на Ирина от блога sunshineskitchen.com и оригинала на нейната торта може да видите ето тук

Бърза шоколадова торта с ягоди / Quick and Easy Chocolate Strawberry Cake 

За блатовете:
Използвах форма с диаметър 26 см., като получения блат разрязах хоризонтално на две тортени платки

180г брашно
150г захар
125г кафява захар
60г какао
1 и 1/4 чаена лъжица сода бикарбонат
1 и 1/4 чаена лъжица бакпулвер
щипка сол
2 яйца, стайна температура
140мл гъст айран
75мл олио
140мл прясно, горещо кафе

  • Фурната се загрява на 180°C.
  • Формата се намаслява и дъното се покрива с хартия за печене.
  • Брашното, двата вида захар, какаото, содата, бакпулвера и солта се слагат в дълбока купа и се разбъркват добре.
  • Яйцата, олиото и айрана се разбъркват и се добавят към сухите съставки. Всичко се разбърква добре. 
  • Накрая се излива горещото кафе и сместа се бърка, докато стане гладка и хомогенна. Получава се по-рядка, от обичайното кейково тесто, което не бива да ви притеснява.
  • Готовата смес се излива в предварително подготвената форма. Пече се за около 40-45 минути или докато дървено шишче, забодено в тестото излезе без полепнали трохи. През първата половина от времето за печене не отваряйте фурната.
  • След като блатът е готов се извежда от фурната, оставя се във формата  около 5 минути, след което се обръща върху решетка, за да изстине.
  • След като изстине напълно, хартията за печене внимателно се отстранява и блата се разрязва хоризонтално на 2 части.

За крема:
500 гр. маскарпоне,
250 мл. течна, животинска, неподсладена сметана,
 150 гр. черен шоколад, със съдържание на какао над 60 %,
пудра захар на вкус

Около 200-250 грама пресни ягоди + още 10-тина ягоди за украса върху тортата
  • Маскарпонето се разбива за съвсем кратко с миксер, с прибавяне на пудра захар на вкус, до желаната степен на сладост. На порции се прибавя и сметаната, като отново за кратко се разбива, до хомогенност на сместа.
  • Шоколада се разтопява на водна баня или в микровълновата фурна. Постепенно се прибавя към маскарпонената смес (не трябва да е горещ), докато се поеме и крема стане хомогенен.
  • Ягодите се измиват, почистват от дръжките, нарязват на половинки или четвъртинки в зависимост от големината им.
Сглобяване:
  • Единият блат се поставя в тортена чиния. Нареждат севърху него нарязаните ягоди, върху тях се слага половината от крема. Внимателно се заравнява. поставя се втория блат. Върху него се намазва останалата част от  крема. Изглажда се добре и се украсява с цели ягоди.
  • Тортата се оставя за 1-2 часа в хладилника.

петък, 26 юни 2015 г.

Салата с тиквички и домати / Zucchini, Tomato and Red Onion Salad


   Много обичам тиквички, което личи и от поредицата "Рецепти с тиквички" (виж линка) в блога. Рецептите с тях са доста, при това не съм качила всички, които приготвям вкъщи. Тази седмица, по случайност с е озовах с голямо количество тиквички и реших да измисля нещо ново, за да използвам част от тях. Така се появи и тази рецепта. Много вкусна лятна салата се оказа. 
   Ако ви липсва някоя от съставките, смело я пропуснете или заместете (стига да не е някоя от двете основни - тиквички и домати).
   Опитайте и вие! :-)





Салата с тиквички и домати / Zucchini, Tomato and Red Onion Salad

Продукти:

2 малки крехки тиквички,
2 големи домата,
1 малка глава червен лук,
1-2 скилидки чесън,
шепа маслини,
шепа рукола

4 с.л. зехтин за готвене или олио (за сотиране на тиквичките)

1 с.л. зехтин,
2 ч.л. балсамов оцет,
сол на вкус


  • Обелете и нарежете червения лук на тънки шайби. Сложете го в купа. Обелете и наарежете на ситно скилидките чесън, прибавете ги при лука.
  • Измийте тиквичките добре и отстранете дръжките им. Разполовете ги по дължина и така както са с корите ги нарежете на полумесеци (с дебелина около 5-6 мм.). 
  • В дълбок тиган загрейте зехтина за готвене (или олиото) и сотирайте тиквичките за около 5-6 минути, докато станат отвън златисти, но все още са леко хрупкави. Извадете върху домакинска хартия, за да се попие излишната мазнина и още докато са горещи, ги изсипете в купата с чесъна и лука и объркайте внимателно. Горещите тиквички помагат лука и чесъна да пуснат аромата си и да ги овкусят.
  • Когато тиквичките изстинат, ги сложете в салатно плато, прибавете нарязаните на резенчета домати, шепа измита рукола и маслините.
  • Подправете с малко зехтин (не забравяйте, че и сотираните тиквички имат мазнина, така че не прекалявайте), сол на вкус и малко балсамов оцет. Разбъркайте внимателно и сервирайте.

неделя, 14 юни 2015 г.

Крем супа с аспержи и пресни картофи / Asparagus Soup

 
   От няколко месеца, присъствието ми в кулинарното блог пространство е символично или изобщо липсва. Причината е една - ангажименти и събития, служебни и семейни. Много и от различно естество, те запълват така ежедневието, че няма време или сили за любими занимания. Но както пее Едит Пиаф, "не съжалявам за нищо". И как да съжалявам, като много от нещата се подредиха чудесно. Така че, съм доволна и ентусиазирано се завръщам :-) 
   Започвам с нещо сезонно - крем супа от аспержи и пресни картофи. Сезонът на аспержите е от април до края на юни. У нас са позабравени като зеленчук, въпреки че преди девети септември България е един от големите производители на аспержи. Често мнението за тях е, че са гурме храна, глезотия и нямат място във всекидневната кухня. Аз не съм съвсем съгласна с това мнение. Естествено, не ги срещаме по пазарите (поне аз не съм виждала), но се случва някои от големите вериги супермаркети да пуснат аспержи на промоционална и много добра цена. Тогава се възползвам, защото те са много полезни - съдържат фибри, богати са на антиоксиданти, източник са на витамини А, С, Е и К, на фолиева киселина, желязо и магнезий. Не на последно място, са и вкусни. Поне на мен ми харесват. 



Крем супа с аспержи и пресни картофи / Asparagus Soup

Продукти:

300 гр. аспержи,
500 гр. пресни картофи,
1 малка тиквичка,
1 морков,
 половин главичка лук,
2-3 скилидки чесън,
20 гр. масло,
щипка индийско орехче,
черен пипер и сол на вкус,
около 100 ml готварска сметана (животинска)


  • Измийте и почистете аспержите. Последвайте този линк, ако не знаете как става. Там се обяснява нагледно в картинки, стъпка по стъпка и освен това, ще видите още една рецепта с аспержи, която много харесвам  - "Аспержи ала миланезе" ("Аспержи по милански").
  • Обелете картофите, моркова, лука и ги нарежете. Измийте и нарежете и тиквичката. 
  • Сложете на котлона тенджера с 1,8 литра вода да заври. 
  • Пуснете картофите, тиквичката и моркова във водата. Добавете маслото и сол на вкус. Оставете супата да ври до готовност на картофите.
  • Нарежете почистените аспержи на парченца с дължина около сантиметър. Пуснете ги в супата, добавете нарязаните на едро скилидки чесън, щипка индийско орехче и черен пипер на вкус. Оставете да вре около 10 минути.
  • В купичка сложете  1 ч.л. брашно, прибавете сметаната, като бъркате, така че да се получи кашичка. Разредете с малко бульон от супата и изсипете в тенджерата. Оставете на котлона да поври 2-3 минути. 
  • Оттеглете от котлона и пасирайте супата с пасатор.

           Поднесете с препечени филийки.