сряда, 29 април 2015 г.

Дорсетски ябълков сладкиш / Dorset apple traybake



   Когато прочетох тази рецепта, много ми хареса. Сладкишът изглеждаше обещаващ. С малки корекции в количеството на някои от продуктите се получи прекрасно. Лесен и много вкусен, особено сутрин или следобед, придружен с чаша кафе или чай.

Дорсетски ябълков сладкиш / Dorset apple traybake

Продукти:

400 гр. ябълки (обелени и почистени от семките),
сока на половин лимон,
220 гр. масло,
250 гр. кафява захар (демерара),
4 яйца,
2 ч.л. ванилов екстракт,
300 гр. брашно,
2 равни ч.л. бакпулвер

още няколко супени лъжици кафява захар за поръсване на сладкиша отгоре



          Начин на приготвяне:
  • Загрейте фурната до 180 градуса. Намажете правоъгълна тава (27х20 см.) с масло и застелете дъното и с хартия за печене.
  • Нарежете, обелените и почистени от семенната част ябълки, на тънки резенчета (слайсове). Напръскайте ги с лимоновия сок, за да не потъмняват.
  • Разтопете маслото, оставете го да изстине и когато е с приблизително телесна температура, прибавете към него захарта, ванилията и леко разбитите с вилица яйца. Разбъркайте с дървена лъжица, за да се смесят продуктите добре. 
  • Пресейте брашното и бакпулвера и го добавете към яйчената смес, като разбърквате с дървената лъжица, докато брашното се поеме. Трябва да се получи доста гъсто кейково тесто.
  • Изсипете половината от тестото в тавичката и заравнете, отгоре подредете половината от тънко нарязаните ябълкови резенчета. Върху тях, изсипете другата половина на тестото и много внимателно разстелете равномерно. Върху тестото подредете втората половина от ябълковите резенчета. Наръсете отгоре сладкиша с кафява захар.
  • Печете в предварително загрятата до 180 градуса фурна, около 45-50 минути - докато сладкиша стане златист, еластичен на пипане и дървено шишче забодено в него излиза без полепнали трохи.
  • Когато сладкиша се изпече, извадете от фурната, оставете го в тавичката за 10 минути, после го извадете и нарежете на квадрати. Отстранете хартията за печене и сервирайте. 
         Прекрасен е, придружен от чашка ароматен чай или кафе.

         *** Източник на рецептата - bbc goodfood

петък, 10 април 2015 г.

Подбрани рецепти за Великден

   

   Тази година празниците у нас не са това, което трябва да бъдат. Болни сме! Цветница премина в пиене на лекарства, а е особено тачен празник вкъщи защото имаме в семейството четирима именици. Гледам и Великден ще премине под знака на антибиотика. Така че, новите и интересни рецепти, които бях запланувала ще чакат.
   За да не сте разочаровани съвсем, направих подбор на Великденски рецепти от блога. Поне да красят страничката и да са ви от полза за подготовката на Великденската трапеза.
Хубави Великденски празници, приятели! Бъдете здрави!

Салата с пъдпъдъчи яйца - виж рецептата



Агнешки котлети с ароматен ориз - виж рецептата



Печено агнешко бутче - виж рецептата



Гнезда от паста със зеленчуци - виж рецептата



Козуначени кифлички - виж рецептата




Козуначен венец с шоколад - виж рецептата




Великденски кексчета - виж рецептата



сряда, 8 април 2015 г.

Разядка и салата от кошницата на "Мениджър Свежест"


   Преди няколко дни, изненадващо за мен, получих подарък от Lidl Bulgaria - голяма кошница прекрасни плодове и зеленчуци, подбрана от "Мениджър Свежест". Искрено благодаря за милия жест!
   Знаете, че през пролетта човек копнее за повече пресни плодове и зеленчуци на трапезата, в опит да преодолее пролетната умора и за да удовлетвори нуждите на организма от повече витамини. Тази чудесна кошница се появи в много подходящ момент, защото вирусите не подминаха и моето семейство, а тази година се оказаха изключително коварни и не искат да си отидат. Ето защо, подаръка на Lidl се оказа повече от добре дошъл в кухнята.
   Като начало, подбрах продукти от кошницата за една витаминозна разядка и една вкусна салата. Така че, този път рецептите са две - насладете им се и вие.



Дип с авокадо

Продукти:

2 бр. авокадо,
1 1/2 лимон,
4 с.л. зехтин,
2 скилидки чесън,
сол на вкус,
1/2 връзка магданоз

  • Разполовете авокадото с нож по дължина. Махнете костилката. С помоща на супена лъжица извадете сърцевината.
  • Сложете сърцевината в купа. Изцедете сока на лимоните и го прибавете при авокадото. Ако искате лимона да се усеща по-малко, сложете сока само на 1 лимон, но прелестта на този дип е в свежия лимоново-кисел вкус. Прибавете в купата зехтина, солта и скилидките чесън - обелени и нарязани на ситно или пресовани.
  • Намачкайте авокадото, заедно с добавките, като използвате вилица или ръчна преса за картофи (такава каквато се използва при правене на картофено пюре).
  • Накрая добавете нарязания на ситно магданоз и разбъркайте добре.
  • Пожелание, може да сервирате, като декорирате купичката с дипа по края с нарязани на малки кубчета домати (доматите са обелени от ципата и воднистата част със семките задължително се отстранява, преди да се нарежат на малки кубчета).
  • Дипът се сервира заедно с препечени филийки, които се топват в него или пък се маже върху тях.



Салата със зелени подправки и печени чушки (пиперки) 

Продукти:

4-5 картофа,
3-4 чушки (пиперки),
1 връзка пресен лук,
няколко стръка пресен копър,
няколко стръка пресен магданоз,
сол на вкус,
щипка черен пипер,
зехтин 
оцет
2 домата (опция)

  • Сварете картофите в подсолена вода. След като се сварят и изстинат, ги обелете и нарежете на кубчета.
  • Изпечете чушките (пиперките), обелете ги и ги нарежете на ивички. Прибавете ги при нарязаните картофи.
  • Нарежете пресния лук. Нарежете на ситно копъра и магданоза. Прибавете зелените подправки при картофите.
  • Подправете със сол на вкус, щипка черен пипер, зехтин и малко оцет. Разбъркайте внимателно. 
  • Сервирайте салатата охладена.
  • Ако желаете, преди сервиране може да добавите към салатата и 2 домата, нарязани на резенчета.