четвъртък, 31 юли 2014 г.

Салата с пъпеш / Melon Rice Salad


   Тази рецепта, може би няма да се хареса на всеки. Много хора не възприемат плодовете в "солената" кухня или не обичат смесване на сладко и солено. Аз обаче, обичам! Много харесвам комбинацията на сирена с плодове и смело прибавям към редица салати плодове. Използвала съм круши, грозде, ябълки, грейпфрут, портокал, киви, ягоди, малини в различни салати и в подходящо съчетание на продукти те се вписват прекрасно.
   В българската кухня също има традиции за съчетаване на сладкия и солен вкус - да си спомним например за запеченото сирене с мед и орехи, пълнежите за пиле, включващи стафиди, яхнията със сини сливи и т.н. Като се замислим за това, настоящата рецепта не би трябвало да прозвучи чак толкова чуждо :-) Всъщност, тя е италианска и е донякъде реплика на класическото италианско предястие "пъпеш с прошуто" (prosciutto e melone). Откакто я видях преди две лета  в едно издание на "Sale&Pepe" - "Insalate piatto unico", все се каня да я направя. Е, най-после успях :-) А следващия път, ще пробвам да заменя ментата с рукола и мисля, че дори още повече ще харесам тази салата. Можете да си я хапнете, като чудесно предястие или дори като леко основно ястие, подходящо за летните жеги.


Салата с пъпеш / Melon Rice Salad

Продукти:

1 пъпеш,
200 гр. ориз,
150 гр. прошуто,
200 гр. проволоне (може да го заместите с кашкавал или моцарела),
1 стрък мента,
зехтин,
сол и черен пипер на вкус

   Изсипете ориза във вряща, подсолена вода и го варете до готовност (внимавайте да не го преварите, защото ще стане кашкав). Отцедете го в гевгир, изплакнете го със студена вода, отцедете отново много добре и оставете да изстине.
  Измийте пъпеша. Подсушете го. Срежете го напречно на две. С помоща на лъжица, отстранете семките. С помоща на лъжичка за издълбаване на пъпеш и диня, оформете топчета от пулпата на пъпеша. Ако нямате такава лъжичка, може да си помогнете с чаена лъжичка или внимателно да нарежете сърцевината на пъпеша на кубчета, като внимавате да запазите кората цяла, защото тя ще служи за "купичка", в която ще сервирате салатата. Топчетата (парченцата) пъпеш сложете в чиния, а издълбаните половинки пъпеш обърнете с отвора надолу и оставете върху домакинска хартия, докато ви потрябват.
   Нарежете сиренето проволоне ( аз заместих с моцарела, а може да използвате и кашкавал) на кубчета. и го поставете в дълбока купа. Прибавете добре отцедения и изстинал ориз. Нарежете прошутото на ивички с ширина 1-2 см.. Нарежете на ситно листата от стръкчето мента и добавете и тях при останалите продукти. Подправете със зехтин, сол и черен пипер на вкус. Прибавете и топчетата пъпеш. Разбъркайте внимателно така, че съставките да се смесят равномерно. Покрийте купата с фолио за свежо съхранение и приберете в хладилник за около 30 минути, докато салатата добре се охлади.
  С помоща на лъжица напълнете двете "купички" от издълбани половинки пъпеш с приготвената и охладена оризова смес. Декорирайте отгоре с цели листенца мента и сервирайте.




неделя, 20 юли 2014 г.

Малинов сладкиш / Raspberry Cake




   Да ви призная, не че имам нещо против сложните десерти, но много обичам сладкиши с бъркано тесто - стават много бързо, лесно и за много от тях не ви трябва дори миксер. Много обичам и плодовите сладкиши - свежи и сочни. Харесвам ги по-ниски, затова съзнателно ги изпичам в леко по-голяма от препоръчания размер тавичка. Причината е, че така, когато човек си отхапе парченце, преимуществото не е на тестото, а има и достатъчно плод в хапката.
   Тези са и причините да харесам толкова много този малинов сладкиш - съчетава бърканото тесто и плодове, и макар да съм правила и други подобни, съотношението на продуктите тук се оказа особено сполучливо. Сладкишът се получава великолепен - сочен, пухкав и толкова вкусен, че иначе капризните ми две деца и техния братовчед го изядоха светкавично и питаха за още. Ако не вярвате, опитайте!



Малинов сладкиш / Raspberry Cake

Продукти:

170 грама брашно,
1 ч.л. бакпулвер,
щипка сол,
4 яйца,
1 ванилия,
160 гр. захар,
70 ml (1 к.ч.) течна неподсладена готварска сметана 
100 гр. масло,
около 250-300 гр. малини

ще ви е необходимо още:
кристална захар за овалване на малините,
пудра захар за наръсване на сладкиша, след като е готов

 Начин на приготвяне:
  • Измийте малините и ги оставете добре да се отцедят от водата.
  • Загрейте фурната до 180 градуса.
  • Намаслете формата и покрийте дъното с хартия за печене. Аз използвах, за тази доза тесто, две кръгли форми с диаметър 18 см.
  • Разбийте с вилица яйцата, прибавете ванилията, захарта, сметаната, разтопеното (но не горещо) масло.
  • Смесете брашното със солта и бакпулвера.
  • Пресейте брашняната смес върху яйчената смес и разбъркайте внимателно с дървена лъжица, докато съставките се смесят. Не преразбивайте тестото, достатъчно е да разбърквате докато брашното се поеме.
  • Изсипете получената смес в подготвената форма (формите).  Оваляйте внимателно малините в кристална захар и ги подредете отгоре. Печете в предварително загрятата до 180 градуса фурна, около 30-40 минути или докато дървено шишче забодено в средата излезе без полепнали трохи.
  • Извадете от фурната, оставете 5-10 минути във формата, след което извадете и оставете да изстине върху решетка.
  • След като изстине, наръсете сладкиша с пудра захар.



Още рецепти с малини в блога:

Малиново тирамису в чаши - виж рецептата


Малинова йогурт торта - виж рецептата


Малинова торта - виж рецептата


Бързи плодови мъфини - виж рецептата


Царевични мъфини с малини и ягоди - виж рецептата


четвъртък, 17 юли 2014 г.

Патладжанена торта / Eggplant tortino



   Много обичаме патладжани вкъщи. Редовно готвя и това си личи по рецептите, които качвам в блога - има толкова много много с патладжани. Въпреки това, не успявам да ви покажа всичко, което приготвям с тях
  Днес рецептата е за едно вкусно тортино с патладжани, което видях в "Cucina moderna".



Патладжанена торта / Eggplant tortino

Продукти:

3 броя средно големи патладжани ( аз използвах от тънкия и дълъг вид),
около 3 големи домата,
1 глава лук,
2 скилидки чесън,
4 яйца,
2 щипки сушен риган,
2 стръка пресен босилек,
сол и черен пипер на вкус,
зехтин (или олио)

   Измийте и подсушете патладжаните, нарежете ги на шайби или пък на надлъжни резени. Поръсете със сол. Сложете ги в голяма цедка (гевгир) и ги оставете за около 30 минути да се отцеди горчивия им сок.
   В това време, измийте и нарежете доматите на кубчета, като отстраните семенната част. Обелете лука и го нарежете на ситно. Загрейте в тиган 2-3 с.л. зехтин (или олио) и сотирайте лука и доматите за около 10 минути. В края на готвенето добавете сол на вкус, 2 щипки риган и обелените и нарязани скилидки чесън и оставете на котлона още 1-2 минути.
   В купа, разбийте леко с вилица яйцата, щипка сол и черен пипер на вкус. Прибавете при яйцата и листата босилек.
   След като горчивия сок на патладжана се е отцедил, изплакнете патладжана и го подсушете. Гриловайте шайбите на грил тиган или скара (може вместо да гриловате, да го сотирате в сгорещено олио или зехтин, но ще е по-калорично от варианта с гриловането).
   Намажете с олио дъното и стените на тавичка с диаметър около 20 см. Подредете слой от патладжаните, поръсете ги с част от доматената смес, върху нея подредете нов слой патладжани и отново доматена смес. Действайте по този начин до изчерпване на продуктите. Накрая, изсипете най оттгоре яйчената смес. Изчакайте 5-6 минути, докато яйцата проникнат между слоевете зеленчуци. 
   Печете ястието в предварително загрята до 180 градуса фурна около 20 минути или докато се стегне и запече до приятно златисто.
   Сервирайте веднага.



 Напомням ви с линкове и за редица рецепти с патладжани, както и за едно друго изумително вкусно тортино, чиято рецепта качих в блога миналата година.

Тортино с палачинки и патладжани - виж рецептата



Още много рецепти с патладжани в блога - виж рецептите






вторник, 8 юли 2014 г.

Баница кавърма / Banitsa

   

   Сигурна съм, че повечето от вас обичат баница. И аз така. Имам обаче и някои изисквания към вкуса.  Не харесвам баницата да е прекалено "мокра", прекалено мазна, както и прекалено суха. Знаете колко много баници има - наложени, вити, с точени кори, с готови кори, с кисело мляко, с прясно мляко, със сметана и така нататък, да не изброявам повече, защото видовете и начините на приготвяне са безброй и съм сигурна, че всяка домакиня си има свои "хитринки" и любима семейна рецепта. Аз съм правила много видове баници, но най ми е легнала на сърце една вариация на баницата "Добруджанска кавърма". 
   Характерното за тази баница е, че не става пухкава и висока, а ниска, но пък сочна и много, много вкусна. Казвам вариация, защото и тази баница има много варианти. Можете да я срещнете приготвена без сирене, може да е направена едновременно с кисело и с прясно мляко или пък само с едно от двете. 
  Версията, която ви предлагам, харесвам най-много като вкус и все нея приготвям вкъщи. Научих я от един човек на възрастта на баща ми и носещ хубавото име Младен. Да е жив и здрав!


Баница кавърма / Banitsa

Продукти:

1 пакет кори за баница,
около 250 гр. сирене,
4-5 яйца,
около 100 гр. масло,
около 6-7 с.л. олио,
около 300 ml прясно мляко,
1-2 щипки сол

  • Намажете голяма тава с олио по дъното и стените. 
  • Натрошете сиренето. Разтопете маслото и го смесете с олиото.
  • Вземете една кора за баница, поръсете я с малко масло (не прекалявайте, защото ще добавяте още), после с натрошено сирене. Сложете върху нея друга кора. Наберете с пръсти двете кори, като хармоника и така набрани ги сложете в тавата. Процедирайте по същия начин с останалите кори, докато не запълните тавата.
  • Нарежете баницата на парчета. Загрейте на котлона маслото, което ви е останало от ръсенето на корите  и "попарете" с маслото по срезовете, както и по краищата при стените на тавата.
  • Пъхнете тавата в предварително загрятата до 190-200 градуса фурна. Запечете докато корите леко се зачервят ("порозовеят"). Извадете тавата от фурната.
  • В купа смесете разбитите леко с вилица яйца и прясното мляко, прибавете и солта и разбъркайте добре. Залейте баницата равномерно с яйчената смес. Оставете я за 5 минути да постои, за да попие добре. После я върнете във фурната и печете на средна скара, до готовност. Колко точно, зависи от фурната ви и от това доколко препечена обичате - повече или по-малко.
  • След като е готова и я извадите от фурната, покрийте с кърпа за 5 минутки. 
          Да ви е сладко!