неделя, 29 юни 2014 г.

9 любими летни салати / 9 Summer Salad Recipes


 
  Днес ще ви предложа рецепта за любимия си вариант на салата "Капрезе". Светкавично приготвяне и прекрасен вкус събрани на едно място. 
  Ще има и още - линкове към много различни любими летни салати, често приготвяни вкъщи. 
  Поводът за тази публикация е един спомен. Гледах в телевизионно предаване великолепния Жак Пепен. Когато го помолиха да каже, какво му хрумва, когато чуе думите "fast food", той каза: "Салата капрезе". Този чудесен, остроумен отговор няма нужда от коментар. Тази салата е нещо бързо, лесно, вкусно и най-важното здравословно. Аз я харесвам много, но повече предпочитам не класическия реден вид, а варианта който ви показвам, защото при него продуктите се овкусяват по-добре.



Салата "Капрезе" / Caprese

Продукти:

около 600 гр. чери домати (или по-дребни домати),
около 200-250 гр. моцарела,
2 стръка пресен босилек,
зехтин,
сол на вкус

    Моцарелата се отцежда от водата, нарязва се на кубчета и се слага в салатна купа.
  Чери доматките се нарязват на половинки (ако използвате по-дребнички домати от други сортове, може и на четвъртинки) и се прибавят при моцарелата.
   Листата  от стръковете босилек се измиват, подсушават и нарязват. Прибавят се при другите продукти.
  Салатата се подправя със зехтин (при мен около 4 с.л.) и сол на вкус и се разбърква внимателно.
    Сервира се веднага.
     
        *** Количеството на посочените продукти е ориентировъчно, можете да променяте по ваш вкус - повече или по-малко босилек, повече или по-малко моцарела или домати.



2. Чудесната "Лятна салата" със сотиран пипервиж рецептата

3. Много любимата вкъщи "Салата с грилован патладжан"виж рецептата

4. Един от фаворитите ми сред тези предложения "Салата от зелен фасул" - виж рецептата

5. Салата с паста, домати, маслини и фета виж рецептата

6. Великолепната италианска "Панзанела" виж рецептата


7. Много вкусна и направо замества основното ястие в летните жеги - "Салата с пресни картофи и зелен фасул" - виж рецептата

8. Салата с пъдпъдъчи яйца - виж рецептата

9. Млечна салата с тиквички в два вариантавиж рецептата
          А/ Нежелиран вариант

         Б/ Желиран вариант

петък, 27 юни 2014 г.

Продуктите, с които обичам да готвя: Подправки

   Преди време бях открила нова рубрика в блога - "Продуктите, с които обичам да готвя". Първопричината за нея е, че често ми задават въпроси откъде купувам даден продукт, кой от многото на пазара използвам, откъде се снабдявам с това или онова. Ето защо, реших в специална рубрика да споделям продукти от които съм много доволна и които присъстват непрекъснато в моята кухня.
   Днес е ред на някои подправки. Аз съм много придирчива към подправките, тъй като те са изключително важни за вкуса на ястията. Некачествената подправка може да съсипе вкуса и на най-прекрасното ястие. Особени проблеми имах с червения пипер, но най накрая си открих хубав и сега си ползвам него. Продукт е на една компания от Стара Загора - "Шидеров", има сладък и лют.


    Ползвам също и техния босилек, мащерка и чубрица.


   Друг хубав техен продукт е "Зеленчукова подправка". Когато готвя не обичам да използвам бульон от кубче, пълен е с разни "Е"-та. В тази подправка обаче, няма ароматизатори, стабилизатори, а също и сол. Представлява зеленчуци, които са изсушени и стрити. Така че, ако човек няма подръка истински, домашно приготвен зеленчуков бульон, а рецептата непременно налага използването му, може да замести с тази подправка.
   Има и още видове подправки на "Шидеров" на пазара, но аз ви показвам онези от тях, които трайно са се установили в моята кухня.


   

понеделник, 16 юни 2014 г.

Зелена салата с тиквички / Green Zucchini Salad



  При салатите всичко е въпрос на вкус и на комбинации. Така вариантите на конкретна салата могат да са невероятно много. Главното е да се комбинират продукти, които си отиват, на които вкусовете се допълват.
  Настоящата салата също търпи доста вариации. Можете например да заместите репичките (които скоро ще излязат от сезон) с 2-3 с.л. варена царевица или две шепи бланширан в подсолена вода и отцеден, салатен зелен фасул. Може да поръсите с натрошено или нарязано на кубчета сирене и така нататък :-)
  Забавлявайте се и да ви е сладко!


Салата с тиквички /  Zucchini Salad

Продукти:

зелена салата ( при мен комбинация между два вида - лоло росо и къдрава зелена),
10-тина репички,
2 малки крехки тиквички,
1 голям морков,
½ глава червен лук или 2-3 стръка зелен лук,
няколко стръка копър,
около 4 с.л. зехтин за готвене или олио

за дресинга: сол на вкус, зехтин, оцет балсамико

   Тиквичките се измиват добре и дръжките им се отстраняват. Разполовяват се по дължина и така както са с корите се нарязват на полумесеци (с дебелина около 5-6 мм.). В дълбок тиган се загрява зехтина за готвене (или олиото) и тиквичките се сотират за около 5-6 минути, докато станат отвън златисти, но все още са леко хрупкави. Изваждат се и се оставят да изстинат върху домакинска хартия.
    Салатата се измива, подсушава и листата се накъсват в голяма купа. Прибавят измитите и нарязани репички. Морковът се нарязва на тънки лентички (с помоща на белачка за зеленчуци) и се добавя в купата. Лукът и копърът се нарязват и прибавят към останалите съставки. Накрая се слагат и изстиналите тиквички. Всичко внимателно се обърква.
Подправя се със сол на вкус, зехтин и оцет балсамико и се сервира веднага.

   ***Ако салатата няма да се сервира веднага, може се съхранява в хладилник покрита с фолио за свежо съхранение около 30-40 минути, но без да е прибавен дресинг. Подправя се непосредствено преди сервиране.