понеделник, 21 април 2014 г.

Великденски кексчета / Chocolate Easter Cupcakes



   Днешното предложение е по-скоро идея за декорация, отколкото рецепта. Разбира се давам рецептата, но можете да използвате и своята любима, за да осъществите това сладко и забавно изкушение за Великденския празник :-)
   Изказвам специални благодарности на "Лидл" за любезно предоставената Великденска декорация и изненади.


Великденски кексчета / Chocolate Easter Cupcakes

Продукти:

за около 10-12 кексчета

150 гр. брашно,
20 гр. какао,
1 ч.л. (с връх) бакпулвер,
щипка сол,
150 гр. захар,
3 яйца (среден размер),
120 гр. разтопено масло,
50 ml прясно мляко,
1 ампула ванилова есенция

топинг: 
около 150 гр. маскарпоне, 100 ml неподсладена сметана, пудра захар на вкус, 1-2 с.л. течен шоколад

декорация:
около 30 гр. настърган бял шоколад,
около 30 гр. настърган млечен шоколад,
малки шоколадови яйца (по 2-3 на кексче)


    Загрейте фурната до 180 градуса.
  Сложете във формичките за кексчета, хартиени капсулки. Моите са с диаметър 6 см. и височина 3,5 см.
   Смесете в купа леко разбитите с вилица яйца, разтопеното (но не горещо) масло, прясното мляко, ванилията и захарта.
   В друга купа смесете брашното, какаото, бакпулвера и солта. Пресейте брашняната смес над яйчената, като разбърквате с дървена лъжица, докато брашното се поеме. Разсипете кейковата смес в капсулките, като ги пълните не повече от 2/3 от обема. Печете в предварително загрятата фурна около 15-20 минути или докато дървено шишче забодено в средата излезе без полепнали трохи. точното време зависи все пак от фурната.
   Оставете кексчетата 5 минути във формичките, след това ги извадете и оставете върху решетка да изстинат.
    В това време, разбийте сметаната, смесете я с маскарпонето, пудра захар на вкус и течния шоколад, за да получите крем.
   След като кексчетата са изстинали напълно, с помоща на чаена лъжичка издълбайте част от средата. Напълнете дупчиците с крем и намажете обилно отгоре кексчетата с крем.
   Смесете в купичка, част от издълбаната вътрешност на кекчетата, натрошена на трохи, и настърганите два вида шоколад. С тази смес поръсете обилно кексчетата. В следата на всяко кексче сложете от шоколадовите яйчица. Някои може да обелите, а други да оставите с шарените обвивки, като алюзия за пъстрите боядисани великденски яйца.

четвъртък, 17 април 2014 г.

Ягодов сладкиш / Strawberry Cake


   Как да опиша сладкиша от днешната публикация? Няма да е трудно :-) Той е много лесен, много бърз и много вкусен. 
    Идеята ми хрумна, когато получих чудесен подарък от "Д-р Йоткер България". Малко преди Цветница, пристигна голям пакет пълен с продукти, някои познати, а други не съвсем. Много ме заинтересуваха цитрусовите корички - лимонови и портокалови, защото не винаги имам подръка био лимони или портокали, а пък ми трябват лимонови кори за доста неща. Ето защо, този продукт на Д-р Йоткер е чудесно решение точно за такива случаи.
   Благодаря на "Д-р Йоткер" за вдъхновението, за чудесния жест и за прекрасните продукти, три от които вложих в този сладкиш:


Ягодов сладкиш / Strawberry Cake

Продукти: 

180 гр. брашно,
1 ч.л. (с лек връх) бакпулвер,
щипка сол  (1/3 ч.л. сол),
2 яйца среден размер,
120 гр. прясно  мляко,
80 гр. разтопено масло,
1 ампула есенция ванилия,
1 равна ч.л. настъргана лимонова кора (пожелание)
180 гр. захар,
около 250 гр. ягоди

ще ви трябват още: пудра захар за поръсване на сладкиша отгоре и още ягоди за гарниране на парчетата сладкиш в чиниите


         Начин на приготвяне:
  • Измийте ягодите и ги нарежете на половинки.
  • Загрейте фурната до 180 градуса.
  • Намаслете формата и покрийте дъното с хартия за печене. Аз използвах, за тази доза тесто, две кръгли форми с диаметър 18 см.
  • Разбийте с вилица яйцата, прибавете прясното мляко, разтопеното (но не горещо) масло, ванилията и захарта. Аз смесих кафява и бяла захар, затова сладкиша има този карамелен цвят - кафявата захар му го придава. Ако използвате само бяла, сладкиша ще се получи с по-светъл цвят.
  • Смесете брашното със солта и бакпулвера.
  • Пресейте брашняната смес върху яйчената смес и разбъркайте внимателно с дървена лъжица, докато съставките се смесят. Не преразбивайте тестото, достатъчно е да разбърквате докато брашното се поеме.
  • Изсипете получената смес в подготвената форма (формите). Подредете отгоре нарязаните ягоди. Печете в предварително загрятата до 180 градуса фурна, около 40 минути или докато дървено шишче забодено в средата излезе без полепнали трохи.
  • Извадете от фурната, оставете 5-10 минути във формата, след което извадете и оставете да изстине върху решетка.
  • След като изстине, наръсете сладкиша с пудра захар.

         При сервиране в чинийките, гарнирайте с пресни ягоди.




петък, 11 април 2014 г.

Предястие със скариди / Shrimp Appetizer

 

   Този коктейл със скариди е много обичан вкъщи и често го приготвям по празнични поводи или за гости. Не знам защо не съм го качвала в блога, но сега смятам да поправя пропуска. Снимката, която виждате е правена доста отдавна, но последния път, когато хапвахме този коктейл нямаше хубава светлина за снимки, пък и време за фотосесия също :-)
   Рецептата е много простичка и лесна, но вкусна и ефектна. Количествата на продуктите са ориентировъчни и вие можете да ги нагодите към вашия вкус - с повече или по-малко заливка, с повече или по-малко царевичка и краставица и т.н.

Предястие със скариди / Shrimp Appetizer 

Продукти:

Около 500-600 грама белени, сварени скариди, 
1 прясна краставица,нарязана на кубчета (сърцевината със семките се отстранява),
около 150 гр. сладка царевичка (от консерва), 
около 4-5 с.л. майонеза, 
2 с.л. цедено кисело мляко, 
копър,
1 с.л. лимонов сок,
щипка смлян бял пипер (ако нямате и черен ще свърши работа), 
сол на вкус

  Нарязаната на кубчета краставица се посолява, поставя в голяма цедка (гевгир) и се оставя за 20-30 минути. Така, след като се отцеди част от водата, която се съдържа в нея, после краставицата не разводнява коктейла.
 Сварените, белени скариди се поставят в купа, заедно с царевичката, ситно нарязания копър и отцедената, нарязана на кубчета краставица.
  Киселото мляко се смесва с майонезата, лимоновия сок, сол на вкус и щипката бял пипер (щипка черен пипер, ако нямате бял). Всичко се разбърква добре. Скаридите в купата се заливат с майонезената смес и всичко се разбърква добре.
   Предястието се сервира много добре охладено в коктейлни чаши, на дъното на които е поставено листо зелена салата или както е на снимката - в естествени купички от листа на салата айсберг.



понеделник, 7 април 2014 г.

Ябълкови кексчета / Apple Muffins



   Една съвсем лесна, семпла, но вкусна рецепта. Много бързо може да си приготвите чудесна добавка за следобедното кафе, а защо не и закуска за следващата сутрин - кексчетата не се получават прекалено сладки, така че са перфектни и за тази цел :-) При мен се случи точно така (както си личи и от снимките) - станаха доста късно вечерта и останаха за закуска на следващия ден ;-)
 
Ябълкови кексчета / Apple Muffins

Продукти:

за около 12 броя

1½  големи ябълки (или 2 ако са по-малки),
3 яйца,
60 ml олио (или зехтин),
1 ч.ч. кисело мляко (1ч.ч.=150 ml),
160 гр. захар,
200 гр. брашно,
1 ч.л. (с връх) бакпулвер,
50 гр. ситно смлени орехи,

За посипване отгоре: 
около 2 с.л. ситно смлени орехи,
около 2 с.л. кафява захар,
1 равна ч.л. канела



 Начин на приготвяне:
 В купа смесете леко разбитите с вилица яйца, киселото мляко, олиото и разбъркайте до еднородна смес. Прибавете захарта. Добавете обелените, почистени от семенната част и настъргани ябълки.
 Смесете пресятото брашно с бакпулвера, добавете и ситно смлените орехи. Добавете брашняната към яйчената смес, като бъркате с дървена лъжица докато брашното се поеме. Не преразбивайте тестото, съставките просто трябва да се смесят.
  Сложете във формички за мъфини от хартиените капсулки за мъфини. Разпределете кейковата смес във формичките, като всяка форма не трябва да е пълна повече от 2/3. 
 Пригответе топинга, като смесите канелата, захарта и ситно смлените орехи. Посипете кексчетата обилно отгоре с тази смес. Ако не обичате канела, пропуснете я, а добавете ванилия към яйчената смес.
 Печете в предварително загрята до 180 градуса фурна, докато клечка забодена в средата не излезе чиста, без полепнали трохи. При мен това беше около 40 минути, но зависи от фурната.  Извадете кексчетата от фурната, оставете ги 5 минути във формичките, след това ги извадете и оставете да изстинат.
  Да ви е сладко!



петък, 4 април 2014 г.

Фритата със спанак и ориз / Spinach Rice Frittata


   Тези дни се чудех какво да приготвя, което хем да става лесно и сравнително бързо, хем да има сезонните "зелени" витаминени съставки, хем да е нещо по-различно от традиционното. Така че купих малко спанак, малко пресен чесън и пресен лук, малко магданоз и копър, поогледах какво имам в наличност из хладилника и по шкафовете и ето какво се получи.
   Ако ви харесва, опитайте! Може да импровизирате с количествата на зеленчуците, както допада на вашия вкус.

Фритата със спанак и ориз / Spinach Rice Frittata

Продукти:

за около 4 порции

около 300 гр. почистен от корените и стъблата и измит спанак,
3 стръка пресен чесън,
4-5 стръка пресен лук,
4-5 гъби (средна големина),
4 с.л. зехтин (или олио),
1 ч.ч. от 150 ml ориз (чашата да не е препълнена догоре, а горе долу един пръст под ръба),
4 яйца,
около 200 гр. рикота (или фина извара),
1 с.л. доматено пюре,
сол и черен пипер на вкус,
2 с.л. ситно нарязан копър,
2 с.л. ситно нарязан магданоз,
около 100 гр. моцарела за пици (или кашкавал)


Начин на приготвяне:

   Трябва да използвате съд, в който може да се готви както на котлона, така и във фурната. 
   Почистете, измийте и нарежете пресния лук и чесън на ситно, а гъбите  на осминки.
 Загрейте зехтина, задушете за 2-3 минутки лука, чесъна и гъбите. Прибавете спанака, разбъркайте и гответе за кратко, колкото спанака да омекне, но да запази яркия си зелен цвят. Прибавете, почистения и измит ориз и 1½ -2 ч.ч. вода (мерете водата в същата 150 ml чаша в която сте измерили ориза). Подправете със сол и черен пипер на вкус и гответе на слаб огън докато ориза стане готов. Оттеглете от огъня.
   В купа разбийте с вилица яйцата, прибавете доматеното пюре, около 4-5 с.л. вода, рикотата (или изварата), копъра и магданоза и разбъркайте. Изсипете яйчената смес върху оризовата и леко разбъркайте. Нарежете моцарелата (или кашкавала) на малки парчета и прибавете равномерно към сместа. Върнете на котлона и гответе на слаб към среден огън няколко минути, докато фритатата започне да се запича оттдолу и отстрани и сместа да се стяга.
  После, поставете съда във предварително загрятата до 180-190 градуса фурна в горната й половина (може да използвате функцията грил или печене само на горен реотан) и запечете, докато фритатата отгоре стане цялата златиста.
   Сервирайте ястието топло, нарязано на триъгълници със салата според сезона.


вторник, 1 април 2014 г.

Крем супа от броколи и картофи / Broccoli Soup


  Ако обичате броколи, като мен, това е една супа, която ще ви хареса - вкусна, здравословна и лесна за приготвяне.
   Можете да направите и напълно постен вариант на рецептата, като я сервирате без сирене, а с крутони и използвате растителна, а не животинска сметана.

Крем супа от броколи и картофи / Broccoli Soup

Продукти:

около 300 гр. броколи,
около 300 гр. картофи,
1 морков,
1 скилидка чесън,
 4-5 стръка пресен лук (или бялата част на 1 праз, а може да заместите и с ½ глава лук),
1 с.л. зехтин (или олио),
черен пипер и сол на вкус,
около 60 ml течна готварска сметана (аз използвам животинска),
1 ч.л. брашно

за сервиране: натрошено бяло сирене


   Начин на приготвяне:
   Нарежете лука ( или праза) и скилидката чесън на дребно, а моркова и картофите на кубчета.
   Загрейте в тенджера зехтина (или олиото) и задушете за 1-2 минути лука (праза), добавете чесъна и веднага след като си пусне аромата прибавете в тенджерата около 1 1/2 литър вода. Когато водата заври, пуснете измитото и накъсано на розички броколи, нарязаните морков и картофи. Посолете на вкус и варете до готовност на картофите.
   Размийте в купичка брашното със сметаната, докато се получи гъста кашичка, добавете я към супата, разбъркайте, подправете с черен пипер на вкус и оставете да ври още 5-6 минути на слаб огън. 
  Оттеглете супата от огъня. Пасирайте я с пасатор докато не получите еднородна гладка консистенция.
   Сервирайте я топла, отгоре поръсена с натрошено бяло саламурено сирене, придружена със салата според сезона и препечени филийки.

   *** За постен вариант на рецептата - заменете, животинската готварска сметана с растителна, изключете сиренето при сервиране и го заместете с крутони.