четвъртък, 27 февруари 2014 г.

Идеи за мартенско меню в червено и бяло



 Съвсем скоро идва месец март, ще се закичим с мартенички в бяло и червено за здраве и късмет :-) Може някой да иска да внесе повече настроение в дома си, може да поиска на 1-ви март и масата му да грейне в червено и бяло! Ако е така ви предлагам няколко рецепти, от които може да си структурирате чудесно меню в червено и бяло.
   Миналата година вече правих меню в бяло и червено, сега към него ще прибавя още няколко идеи и рецепти. Може да си подберете от изброените варианти предястие, основно ястие и десерт. Рецептите за десерти може да изпълните и със замразени плодове, макар че вносни ягодки вече се намират на пазара. Надявам се да съм провокирала вашето въображение. 
Весело посрещане на баба Марта! Да сте здрави, румени, засмени и да ви е сладко! :-)

Салата от репички с млечно чеснов дресингвиж рецептата


Воловани с козе сирене и нарвиж рецептата


Бобена салата със заквасена сметанавиж рецептата


Бърза зимна доматена супавиж рецептата


Ориз с пиле, сушени боровинки и сушени домативиж рецептата


Сирене по шопски в гювечевиж рецептата


Неаполитански канелонивиж рецептата


Ягодова изненада виж рецептата


Ягодово сладоледено парфе с малинов сос - виж рецептата


малинова йогурт тортавиж рецептата


петък, 21 февруари 2014 г.

Картофена салата с маслини / Potato salad with capers and green olives


   Тази салата е много вкусна. Може да я използвате за предястие, за гарнитура и дори да я консумирате самостоятелно, като лек обяд или вечеря. Количеството на продуктите е ориентировъчно и всеки може да нагажда пропорциите според собствените предпочитания. А ако не обичате каперси или пък не можете да намерите, няма страшно, заменете ги смело с кисели краставички нарязани на кубчета :-) 
Да ви е сладко!
  
Картофена салата с маслини / Potato salad with capers and green olives

Продукти:

около 1 кг. картофи,
12-15 зелени маслини с чушка (пиперка),
3 с.л. каперси (ако не харесвате вкуса им, заменете ги с кисели краставички нарязани на малки кубчета),
1 глава червен лук,
няколко стръка магданоз (ако не обичате - заменете с копър, вкусът се променя, но също много отива на тази салата)
черен пипер и сол на вкус,
4-5 с.л. зехтин (или олио),
оцет на вкус


   Начин на приготвяне:
   Сварете картофите в подсолена вода. След като се сварят и изстинат, ги обелете и нарежете на кубчета. Сложете ги в купа.
   Нарежете маслините на шайби и ги прибавете при картофите. Добавете и добре отцедените каперси. Ако не обичате каперси, може да използвате вместо тях, нарязани на малки кубчета, кисели краставички. Нарежете червения лук и магданоза и добавете и тях в купата. Подправете със сол, черен пипер на вкус, зехтин (или олио) и оцет. Разбъркайте, така че съставките и подправките добре да се смесят.
   Хубаво е салатата да престои в хладилник известно време (поне 20-30 минути, а може и повече), за да се смесят ароматите.
   Сервирайте в салатна купа или на индивидуални порции.


вторник, 18 февруари 2014 г.

Детска торта за 1 годинка / 1st Birthday Cake



  Вече съм споменавала колко много се възхищавам на хората, които творят прекрасни фонданови торти. Откакто се пробвах да направя такава торта за първи път, възхищението ми към тези майстори многократно нарастна. Това изобщо не е проста работа. Да направите тортата е най-лесното, покриването и украсата после е истинското майсторство! Изисква се невероятно търпение, умения за моделиране, прецизност и много естетическо чувство.
  Всичко това е причина, макар и отвреме навреме да правя отделни орнаменти за украса на десерти, много  рядко да се опитвам да правя торти изцяло с фонданово покритие и фонданова украса - нямам достатъчно търпение, време и прецизност за тази работа. Това е едва втория ми опит. Предния път се бях зарекла да не повтарям повече, но се реших да пробвам отново, защото много обичам едно малко човече, което ставаше на 1 годинка и неговата майка - моя любима и единствена сестра :-)
   Използвах идея ето оттук - Birthday cake ideas (4-тата торта отгоре надолу) и в крайна сметка получих това творение, което виждате - снимано върху подложката на кутията за транспортиране и готово да се отправи към момченцето, за което е предназначено. Вкусът е семпъл и пригоден за малкия рожденник - пандишпанови блатове и маскарпонен крем с парченца праскови.
  Както е видно, доста хляб има да изям още, докато придобия поне прилични умения за декорация на такива торти, ако изобщо ми се появят амбиция и влечение в тази посока :-) 


Детска торта за 1 годинка / 1st Birthday Cake

Продукти:

за блатовете:
4 яйца (средна големина),
1 ампула ванилова есенция,
120 гр. захар,
120 гр. брашно,
1½ ч.л. бакпулвер

за крема:
500 гр. маскарпоне,
200 ml течна неподсладена готварска сметана (животинска),
пудра захар на вкус,
1 ч.ч. белени праскови от компот, нарязани на малки кубчета,
1 ампула ванилова есенция,
1 пакетче (10 гр.) желатин + 80 мл. студена вода

за маслен крем под фондана:
200 гр. масло,
2 ч.ч. пресята пудра захар,
2 с.л. прясно мляко

за покриване на тортата:
бял фондан, около 500 гр.,
за украса - червен, тъмносин и светлосин фондан



  За да направите блатовете, първо подгответе тортената форма (диаметър 26 см.), като я намаслите добре и покриете дъното с хартия за печене.
  Загрейте фурната до 180 градуса.
  Разбийте с миксер яйцата със захарта и ваниловата есенция до гъст крем.
  Смесете в купа пресятото брашно и бакпулвера.
 Смесете двете смеси, като постепенно прибавяте брашняната към яйчната и внимателно бъркате с дървена лъжица.
  Изсипете сместа в две тортената форма и заравнете. 
  Печете в предварително загрятата до 180 градуса фурна, докато блата се надигне добре, видимо е добре запечен отгоре и дървен шиш забоден в средата излиза без полепнали трохи. През първата половина на печенето, докато тестото се надига, не отваряйте вратичката на фурната. Приблизителното време на печене е около 25-30 минути, но все пак зависи от фурната. След като извадите от фурната, оставете за 5 минути във формата. После, обърнете върху хартия за печене и оставете блата върху решетка да изстине напълно. 
  След като блата е изстинал напълно, разрежете внимателно хоризонтално на две, за да получите 2 тортени платки.
  За да направите крема, разбийте с миксер маскарпонето, като добавите пудра захар на вкус и ванилията, докато се получи еднороден гъст крем, това става много бързо.
  В отделна купа разбийте сметаната на гъст пухкав крем.
  Прибавете сметаната към маскарпонето, като я добавяте на 2 или три пъти и след всеки, разбърквате сместа ръчно и внимателно, колкото сметаната да се поеме от маскарпонето. 
  Залейте 1 пакетче (10 гр.) желатин с 80 ml вода. След като набъбне, го сложете на водна баня на слаб котлон при непрекъснато бъркане, докато се разтвори (не трябва да завира, защото няма да може желира).
  След като желатина се разтвори, го оставете леко да се охлади (трябва да е топъл, но не горещ) и го прибавете при маскарпонето. Разбъркайте сместа. Прибавете белените праскови от компот,  които предварително сте нарязали на малки кубчета, отново разбъркайте и приберете в хладилника.

  За да сглобите тортата, поставете в тортена чиния първия блат (1-та тортена платка), стегнете го в тортен ринг (или може да използвате пръстена от сглобяемата тортена форма). Изсипете върху блата маскарпонения крем и заравнете добре. Сложете отгоре втория блат  и приберете в хладилника, за да стегне крема.
  Когато крема стегне добре, с помоща на тънък нож, много внимателно помогнете за отделянето на тортата от стените на формата. После, разкопчайте тортения ринг и го отстранете внимателно.
  В купа разбийте с миксер маслото, постепенно прибавете пудрата захар и разбивайте докато получите пухкав крем. Добавете прясното мляко и бъркайте до получаването на гладка смес. С този маслен крем намажете тортата отстрани и отгоре, заравнете и загладете много добре. Целта е - когато се сложи фондановото покритие, отдолу да няма неравности и то да прилепне добре.
Оставете тортата в хладилник за известно време, за да стегне масления крем.
  Покриване на тортата и украса: Поръсете плота с пудра захар, разточете фондана, докато получите по-голямо платно (т.нар."чаршаф") от размера на тортата. Покрийте с него тортата, притиснете леко, за да излезе въздуха, загладете повърхността като започвате отвътре навън. Загладете и стените. Изрежете отстрани излишния фондан. Тортата е готова за украсяване. 
  Мечето изработих от предния ден. Така че само го закрепих върху тортата. От цветните фондани - разточих и изрязах фигурки. С помоща на сладкарска четка, съвсем леко навлажних от едната страна с вода и залепих фигурките върху тортата.

 А ето това беше и предходния ми (първи) опит за торта с покритие и украса от фондан - Торта "Замък":

  

неделя, 9 февруари 2014 г.

Бърза зимна доматена супа / Winter Tomato Soup


Зимна доматена супа / Winter Tomato Soup

Продукти:

1 литър консервиран доматен сок,
200-300 мл. вода,
4-5 с.л. зехтин за готвене (или олио),
1/2 глава лук,
бялата и светлозелена част на 1 праз ( ако не обичате праз, може да замените с връзка пресен лук),
2 скилидки чесън,
1/2 глава целина,
сол и черен пипер на вкус,
2 с.л. брашно,
5-6 стръка магданоз



   Нарежете праза (или зеления лук)  и 1/2 глава лук на ситно. Нарежете половин глава целина на малки кубчета. Нарежете чесъна на по-едро.
   Загрейте зехтина (олиото) на котлона, сотирайте праза, лука и целината за 1-2 минути. Прибавете чесъна и след половин минута залейте с доматения сок. Прибавете солта и черния пипер. Гответе около 10- 15 минути или докато кубчетата целина омекнат и се сварят. 
   В купичка сложете брашното, с бъркане прибавете малко от водата, докато получите гъста кашичка. Прибавете кашичката към супата, добавете и останалата вода. Оставете да поври още 5-10 минути. 
   Отдръпнете от огъня. Поръсете със ситно нарязания магданоз. 
   Сервирайте супата гореща.



четвъртък, 6 февруари 2014 г.

Печен лаврак на фурна - лесно и вкусно / Baked sea bass




  Тази рецепта е много лесна за приготвяне и същевременно много вкусна.  Здравословна е, защото нищо не се пържи и същевременно се наслаждавате на вкусната препечена кожичка на рибката. Ако я сервирате с подходяща гарнитура и чаша сухо бяло вино - удоволствието е гарантирано :-)
  Поставям рецептата  в рубриката "Лесно и вкусно", защото ще се убедите, че всеки може да се справи с нея.
  Да ви е сладко!

Печен лаврак на фурна / Baked sea bass

Продукти:

лаврак - риби,с тегло около 400 гр. всяка, толкова броя, колкото порции ще приготвяте,
1 лимон,
сол и черен пипер на вкус,
4-5 стръка копър,
3-4 стръкчета пресен девесил,
масло

  Рибите трябва да са почистени от вътрешностите и от люспите по тялото. 
  Измийте рибите, с остър нож направете прорези върху горната част, но без да стигате чак до костта. Посолете ги и ги поръсете с черен пипер както отвън, така и  в коремната част. Подредете рибите в тавичка. 
  Пъхнете в корема на всяка риба бучица масло и резен лимон. Върху рибата също поставете малка бучка масло и резен лимон. Между рибите, включително и вътре в коремната част, както и в тавичката разпределете стръковете зелени подправки - девесил и копър.
  Налейтев тавата малко вода, колкото леко да покрие дъното. Тавата се покрива плътно с алуминиево фолио. Слага се в предварително загрята до 180-200 градуса фурна. Пече се около 30 минути под фолиото, после фолиото се маха и се пече още, докато се образува апетитна зачервена коричка.

  * Може да сервирате с някоя от следните гарнитури: картофена салата, печени, задушени или пържени картофи, глазирани моркови или пък зелена салата приготвена по ваш вкус. 
А може и да направите "Печените кореноплодни зеленчуци" по рецепта на Пепи, много вкусни и чудесна гарнитура за лаврака, аз точно тях си избрах за акомпанимент на рибата :-)


вторник, 4 февруари 2014 г.

Лебкухен кейк с шоколадова глазура / Lebkuchen Cake


   Обичате ли меденки? Ако отговора е "да", представете си вкуса и аромата на меденка, но скрити не в традиционната форма, а в кейков блат и то обилно полят с шоколад. Ето такъв вкус има този сладкиш.
   Всъщност, този кейк е кръстен на традиционните немски меденки "Лебкухен" (Lebkuchen). Може би най-известни са Нюрнбергските лебкухен (Nürnberg Lebkuchen). Тези вкусни бисквитки могат да бъдат доста големи, достигат до 11,5 см. в диаметър, ако са кръгли, а има и в правоъгълна форма. Характерно за лебкухен е, че се поставят върху специфични тънки вафлени подложки (кори), наричани Oblate. Има различни видове такива меденки - от по-пикатни до шоколадови. Съставките обикновено включват мед, подправки, като: анасон, карамфил, джинджифил, кардамон, бахар и захаросани плодове или ядки (бадеми, лешници, или орехи). Вярвам, че това описание е достатъчно да ви подскаже колко са вкусни, а тъй като съм имала късмета да опитам оригинални нюрнбергски лебкухен, мога да ви уверя в това от първа ръка. Техният прекрасен вкус е причината, доста да се зарадвам, когато открих, че има рецепти и за лебкухен кейк, а не само за биквитките. Отдавна се канех да го приготвя, обаче това си е според мен зимна рецепта и изчаках подходящия сезон. Ето го и резултата - кейк с вкус и аромат на карамфил, джинджифил и канела, в компанията на шоколад, ядки и със сладко от портокалови корички за аромат, по-богат вкус и разкош :-) 
    Първоизточник на рецептата, от която се водех е ето този блог - "Lemonpi"


Лебкухен кейк с шоколадова глазура / Lebkuchen Cake

Продукти:


155 g брашно,
40 g лешници,

40 g бадеми,
1 ч.л.(чаена лъжичка) бакпулвер,
1/4 ч.л. сода за хляб,
1/4 ч.л. сол,
3 равни супени лъжици какао,
1 1/4 ч.л. канела
1/2 ч.л. джинджифил,
1/4 ч.л. счукан на прах карамфил,
1/4 ч.л. индийско орехче,
1/4 ч.л. кардамон,
170 g масло на стайна температура,
150 g кафява захар
2 яйца, на стайна температура,
3 супени лъжици мед,
1 супена лъжица коняк или бренди,

3 с.л. сладко от портокалови кори (или може да използвате кандирани лимонови и портокалови кори)

За глазурата: 

200 ml течна неподсладена готварска сметана,
20 гр. масло,
2 с.л. какао,
100 гр. натурален шоколад със съдържание на какао над 60 %

Украсата (ако изобщо решите да има такава): захарни или шоколадови фигурки. Аз използвах едно от новите предложения на Dr. Oetker за украса на сладкиши и торти - захарни сърца.

  Начин на приготвяне:
  Загрейте фурната до 180°C .
  Намажете с олио дъното и стените на 20 см. кръгла тортена форма и застелете дъното с хартия за печене.
  Счукайте на ситно лешниците и бадемите. Сложете ги в купа, прибавете пресятото брашно, бакпулвера, содата, солта и подправките.
  Разбийте маслото и захарта на пухкав крем. Добавете яйцата едно по едно, като след всяко, разбивате с миксера, докато се поеме от сместа. Добавете меда, сладкото от портокалови корички (или нарязаните на ситно кандирани портокалови и лимонови кори) и разбъркайте. накрая прибавете брендито (или коняка).
  Прибавете постепенно, като разбърквате с дървена лъжица, маслената смес към брашняната. Не преразбивайте тестото, просто бъркайте с лъжицата докато брашното поеме маслената смес. Получава се много гъсто кейково тесто. Изсипете го в подготвената форма, загладете отгоре и пъхнете в предварително загрятата до 180 градуса фурна. Печете, докато дървено шишче забодено в кейка излезе чисто без полепнали трохи. В оригиналната рецепта, времето за печене беше дадено като 28 минути, но при мен не се оказа вярно и отне близо 50 минути.
  След като се изпече, оставете кейка 10 минути във формата, после с помоща на остър нож помогнете на кейка да се отдели от стените на формата, там където е залепнал, извадете го и го оставете върху метална решетка да изстине напълно.
  За глазурата: Загрейте сметаната на слаб котлон, като тя трябва да стане гореща, но да не завира и отстранете от огъня. Прибавете начупения на парченца шоколад, маслото и какаото, предварително разтворено до гъста каша в няколко супени лъжици вода. Бъркайте непрекъснато докато не получите гладка хомогенна смес. Оставете малко да изстине. Когато глазурата не е вече гореща, но още е в течно състояние, излейте върху тортата. Оставете да стегне.

  ** Източник на рецептата - "Lemonpi"