петък, 24 януари 2014 г.

Свински джоланчета по немски / Roasted Pork Hocks



     Това е едно великолепно немско ястие - невероятно съчетание от вкус и аромати, с хрупкава кожичка и топящо се в устата месо. Определено германците знаят как да приготвят свинско :-)
     Тази рецепта е за рубриката "Когато готвят мъжете" и е специалитет на моя съпруг. В случая, аз съм само човека зад фотоапарата и обикновен щастлив дегустатор :-)


Свински джоланчета по немски / Schweinshaxe 
(Roasted Pork Hocks)

Продукти:

2 свински джоланчета с кожа,
2 равни с.л. сол,
10 скилидки чесън,
зехтин,
кимион на зърна

1-2  ябълки,
2-3 глави лук


Начин на приготвяне:

Измийте джоланите и ги подсушеге с домакинска хартия.
Обелете скилидките чесън и ги пресовайте (или счукайте в хаванче). Сложете чесъна в купичка, прибавете солта и сложете няколко супени лъжици зехтин, така че да се получи гъста паста (кашичка). Намажете с нея джоланите от всички страни и ги поръсете обилно с кимион на зърна. Задължително използвайте кимион на зърна, а НЕ млян кимион.
Измийте ябълките, почистете от семките и така както са с кората, ги нарежете на осминки. Обелете лука и го нарежете на шайби.
Покрийте дъното на товичката, в която ще печете джоланите, с парчетата ябълка и шайбите лук. Сложете джоланите в тавата ПРАВИ (това е много важно за получаване на хрупкава коричка от всички страни). Налейте вода до средата на тавата.
Печете в предварително загрята до 190 градуса фурна, приблизително около 2 часа и 30 минути.
Сервират се с гарнитура от картофи (например картофени кнедли или печени картофи, или др. под.), кисело зеле и пържен лук.
Ако пюрирате ябълките и лука, върху които сте пекли джоланите, заедно с няколко лъжици течност от тавата, ще получите ябълков сос. Може да го сервирате в отделна купичка, като акомпанимент на месото, за тези, които желаят да използват сос. На мен лично, джоланчето ми допада повече без соса, но е въпрос на вкус.