понеделник, 25 ноември 2013 г.

Телешко стифадо / Stifado (Στιφάδο)


   Очарованието на Гърция е безспорно - красива природа, великолепни места за културен туризъм и прекрасна кухня. Не е ли това привлекателна комбинация? Признавам, че обичам да ходя там, още повече, че имам гръцки корени - баба ми беше гъркиня. Точно от нея знам много гръцки ястия.
   Много изненадващо обаче, ми подейства посещението на остров Корфу (Κέρκυρα). Веднага се влюбих в мястото! А защо изненадващо? Защото, представлява еклектична смесица между Италия и Гърция, и по-точно - изглежда като Италия, звучи като Гърция, а на вкус (имам предвид кухнята) е смесица от двете. И нищо чудно, доста време Корфу е владение на Венецианската република. Но това е само частичка от интересната история на острова, която сега няма да разказвам, а ще ви упътя за повече исторически подробности ето тук.    Посещението на острова, беше приятен повод след като се върна да приготвя не едно и две неща от гръцката кухня. Някои от тях са популярни почти из цяла Гърция, а други - типични предимно за остров Корфу, някои си припомних, а други бяха новост за мен. Всичко това ще се появява периодически в блога. 
   Днес ще спра вниманието ви върху едно прекрасно ястие - "Стифадо". То представлява вид яхния, която като основни съставки включва малки лукчета и месо, като има различни варианти - с телешко, със заешко и дори с октопод. Готви се в цяла Гърция и поради това, не мога да кажа, че точно тази рецепта е типично Керкирска, но обещавам, скоро да включа и съвсем типични за района специалитети. :-) Дотогава, насладете се на прекрасните гледки от Корфу и на невероятно вкусното "Телешко стифадо".


Телешко стифадо / Beef Stifado (Στιφάδο)

Продукти:

1 кг. телешко месо,
1 кг. малки лукчета,
2 домата (може да използвате равнозначно количество домати от консерва),
2-3 с.л. доматено пюре,
4 скилидки чесън,
1/2 ч.ч. червено вино,
6-7 с.л. зехтин за готвене,
1 дафинов лист,
1 клонче розмарин,
2 зърна бахар (счукани),
щипка риган,
малка щипка канела,
сол и черен пипер на вкус





   Начин на приготвяне:

   Отстранете жилите и ципите на месото, нарежете го на парчета (около 6-7 см.).
   Обелете лукчетата. 
   Настържете на ренде доматите, като отстраните накрая люспата.
   Загрейте в тенджера половината зехтин и сотирайте парчетата месо, докато покафенеят от всички страни (около 5-8 минути). Извадете ги от тенджерата. 
  Загрейте останалия зехтин, сотирайте лукчетата за около 5 минути, прибавете при тях обратно месото и добавете нарязания чесън. След една минута залейте с виното, добавете настърганите домати (или нарязаните от консерва), доматеното пюре, дафиновия лист, клончето розмарин, счуканите зърна бахар, щипка риган и малка щипка канела. Добавете вода, колкото да покрие месото.
   Оставете яденето да къкри на слаб огън, около 1 1/2 - 2 часа, докато месото стане готово напълно и соса се редуцира. Около 30-40 минути, преди да е напълно готово, добавете сол и черен пипер на вкус. Докато ястието се готви, разбърквайте отвреме навреме, но без да използвате лъжица, а с разклащане на тенджерата, за да не разкашкате лукчетата.
   





четвъртък, 21 ноември 2013 г.

На гости на Катето със Stromboli (пица на руло)




  Отдавна, Катето (My candy kitchen) ми отправи покана за гостуване, която с удоволствие и радост приех. По ред причини се забавих доста, но тя търпеливо ме изчака и сега съм щастлива да приседна на канапето в нейната виртуална гостна и да се насладя на страхотна компания. Преди да пристъпим към сладки раздумки, искам да споделя с вас, че не бих си  и мечтала са по-гостоприемна и мила домакиня. Катя е чудесен кулинар – при нея винаги е вкусно, красиво и интересно, но тя е и прекрасен човек – оказа ми подкрепа в труден за мен момент, за което й благодаря с цялото си сърце.
   Кате, благодаря ти за поканата, за отношението и съпричастността, за търпението. Надявам се, това което съм ти приготвила за гостуването да ти хареса. Прегръщам те!


   Реших  да зарадвам Катя с нещо не сладко, а соленичко и се спрях на Стромболи (Stromboli). Не знам точно как да определя Стромболи. Прилича на хляб с плънка, но не съвсем. Не е точно сандвич, нито калцоне. Може би най-точното му определение е "пица на руло". Тестото, което се използва е за пица, като вариантите за плънка са много - най-често това са италиански сирена и колбаси. Аз ви представям Стромболи в два варианта - спаначено стромболи (Spinach Stromboli) и стромболи с прошуто, моцарела и босилек (Prosciutto, mozzarella and basil stromboli).
   Тази своеобразна "пица на руло" е американско творение, макар и с италианско участие :) Една от теориите за възникването, казва, че Stromboli е създадено през 1950 г. в Romano's Pizzeria & Italian Deli, а идеята за името идва от едноименния филм "Stromboli" на Роселини, с участието на Ингрид Бергман.
  Както и да се нарича, и където и да е "родена", пицата на руло е много вкусна, позволява да импровизирате с различни плънки според предпочитанията и не е сложна за приготвяне. Аз си замесих тестото, но ако месенето ви затруднява или пък нямате време, може да използвате и готово тесто за пица или хляб.
  Въпреки дългите обяснения по-долу, готвенето не е трудно, а забавно и вкусно! :)



Стромболи (пица на руло) / Stromboli

Продукти:

Тесто:
450 гр. бяло брашно,
50 гр. царевично брашно,
2 с.л. зехтин,
1/2 ч.л. сол,
1 1/2 ч.л. суха мая за хляб,
около 300-350 ml вода с телесна температура

Плънка за рулото с прошуто:
около 150 гр. прошуто (може да заместите с друг колбас - шунка, филе или др.),
около 200 гр. моцарела,
около 100 гр. прясно настърган пармезан (може да заместите с кашкавал)
4-5 с.л. доматено пюре,
нарязан пресен босилек,

Плънка за спаначеното руло:
200-300 гр. почистен и измит пресен спанак,
4 стръка пресен лук,
2 скилидки чесън,
2-3 с.л. зехтин,
около 200 гр. сирене,
1 яйце,
2-3 с.л. ситно нарязан магданоз,
3-4 с.л. доматено пюре

За намазване на рулата:
1 яйце, 
1-2 с.л. вода,
сух риган,
2 с.л. зехтин


   Ако нямате време или месенето не ви се отдава много, може да използвате готово тесто за пица или за хляб. Но ако предпочитате домашно, замесете го сами по любимата си рецепта за тесто за пица или използвайте тази, която давам по-долу. Тестото може да се меси и в хлебопекарна.
   За да направите тестото: 
   От продуктите, замесете меко тесто. За да направите това, в купа пресейте двата вида брашно, прибавете сухата мая и солта. Направете кладенче в средата, прибавете зехтина и водата. Започнете да бъркате с дървена лъжица, докато тестото не стане на топка около лъжицата. Тогава пренесете тестото върху набрашнена повърхност и месете, докато не получите меко тесто. Ако трябва, добавете малко брашно, но не прекалявайте с количеството - целта е меко и пластично, а не твърдо тесто. Сложете тестото в намаслена купа, покрийте го (напр. с фолио за свежо съхранение) и го оставете на топло място да втаса, докато удвои обема си. След като втаса, извадете го, разделете го на две еднакви топки, леко премесете всяка върху  набрашнена повърхност. Тестото вече е готово за използване.
    За намазване на рулата:
   В купичка, разбийте с вилица 1 яйце с 1 с.л. вода
   За спаначено стромболи:
   Нарежете зеления лук, нарежете чесъна на ситно, нарежете и пресния, почистен и измит спанак. Загрейте зехтина в тенджерка. Прибавете лука и го сотирайте за минута, добавете чесъна и спанака и ги задушете, докато спанака омекне, но зеления му цвят е все още ярък. Оттеглете от котлона и оставете да поизстине. Прибавете натрошеното сирене, леко разбитото с вилица яйце, ситно нарязания магданоз и разбъркайте добре.
   Разточете едната топка тесто на правоъгълник. Намажете го с доматеното пюре като оставите ивица от около 1,5 см. по края ненамазана. Разстелете плънката в единия край на тестото, върху част от намазаната с доматено пюре повърхност. Намажете 1,5 сантиметровата ивица с разбитото (за намазване на рулата) яйце. Завийте на стегнато руло, като оставите "шева" отдолу. Резнете с ножа рулото отгоре на 3-4 места. Намажете рулото огоре и отстрани с разбитото яйце и поръсете със сух риган.
   За стромболи с прошуто и моцарела:
   Разточете втората топка тесто на правоъгълник. Мислено разделете тестото на 3 части и намажете само средната част с доматено пюре. Нарежете ненамазаните части от двете страни на ленти. Върху намазаната част наредете прошутото (или избрания от вас колбас), върху него сложете моцарелата, върху нея нарязания пресен босилек и най отгоре подредете настъргания пресен пармезан (или кашкавал). Започнете да плетете лентите, като ги кръстосвате над плънката, редувайки една отляво, с една от дясно и т.н., така както се плете плитка. Така плънката се покрива от преплетените ленти тесто, като остават само тесни прорези. Рулото се намазва отгоре с разбитото яйце и се поръсва със сух риган. 
   Печене на рулата:
   Двете рула се поставят в тава (аз използвам тази на фурната), покрита с хартия за печене. Поръсват се всяко с по една супена лъжица зехтин. Пекат се в предварително загрята до 210 градуса фурна. След първите 5 минути, фурната се намалява на 200 градуса. Пече се, докато рулата станат златисто кафяви и клечка бодната в тестото излезе чиста - при мен около 20 минути.



понеделник, 18 ноември 2013 г.

Пълнени домати с рикота и зелени маслини / Ricotta stuffed tomatoes


   Ето едно предястие, което изрових от архива и времето преди блога, снимките са заснети с предишното апаратче :-)
   Предястието е вкусно, ефектно и бързо за приготвяне (ако не смятаме престоя му в хладилника преди консумация). Рецептата е от една от любимите ми готварски книжки - "Малката голяма готварска книга".

Пълнени домати с рикота и зелени маслини / Ricotta stuffed tomatoes 

Продукти:

12 малки доматчета (или 6 средни), 

1 с.л. зехтин, 
10-тина нарязани зелени маслини бeз костилка, 
1-2 ситно скълцани скилидки чесън,
2 с.л. нарязани листа пресен босилек, 
сол и прясно смлян черен пипер на вкус, 
около 250 гр. сирене "Рикота" (или меко сирене "Каприно")


   Начин на приготвяне:
   От доматите се отрязват капачета, вътрешността внимателно се издълбава в купа и празните домати се поставят с отвора надолу в гевгир или върху домакинска хартия, за да се отцедят 10-тина минути.
   Сиренето се поставя в купа, заедно със зехтина, чесъна, солта, черния пипер и босилека. Прибавя се част от вътрешността на доматите (по-твърдата част без семките) нарязана на кубчета и всичко се разбърква много добре, за да се получи гъста кремообразна смес. Прибавят се нарязаните зелени маслини и всичко отново се разбърква.
   Доматите се пълнят със сместа и се оставят в хладилник, поне за 30 мин. преди сервиране.

  
   *** Рецептата е от книгата "Малката голяма готварска книга", Сиела, С., 2005

   

петък, 8 ноември 2013 г.

Сладкиш с канела и круши / Cinnamon Pear Cake





   Когато настъпи есенно-зимния сезон, това е един много обичан сладкиш вкъщи. Докато го пека ухае на канела и с нетърпение чакаме да изстине :-) Тогава си правя чашка ароматно кафе и хапвам парче от този кейк.
  Не знам защо досега не съм качвала рецептата в блога, пропуск вероятно. То и този път нямаше да се дореди до публикация, защото когато беше вече готов, навън стана тъмно, а снимките на изкуствена светлина не са ми много по вкуса - все не мога да ги докарам прилични. Но реших все пак да щракна веднъж-дваж с апарата, хубави или не - това се получи :-)

Сладкиш с канела и круши / Cinnamon Pear Cake

Продукти :

1 ч.ч.= 250 ml

1 1/3 ч.ч. брашно,
1 бакпулвер,
125 гр. масло,
2/3 ч.ч. захар,
2 яйца,
1/2 ч.ч. заквасена сметана,
1 голяма (или 2 малки) круши,
120 гр. конфитюр (от круши, дюли или кайсии),
1 ампула ванилова есенция,
1/2 ч.ч. смес от едро счукани лешници, бадеми и орехи,
1/3 ч.ч. кафява захар,
 2 ч.л. канела на прах

   Маслото се разтопява в микровълновата фурна, прибавя се захарта и се разбърква с лъжица.
   Яйцата се разбиват леко с вилица, смесват се със заквасената сметана и ваниловата есенция, разбърква се. Яйчената смес се прибавя към маслената. Бърка се с дървена лъжица докато продуктите се смесят добре.
   Прибавя се пресятото брашно, смесено с бакпулвера и се разбърква. Прибавя сладкото и отново се разбърква.
   Последна се прибавя почистената, обелена и нарязана на малки кубчета круша. Разбърква се много внимателно. Консистенцията, която се получава, трябва да е на доста гъсто кексово тесто.
   В купичка се смесват канелата, кафявата захар и счуканите ядки.
   Фурната се загрява до 180 градуса. Правоъгълна тавичка 20х26 см. се намазва с олио по  стените, а дъното се покрива с хартия за печене.
   Изсипва се 1/2 от тестото във формата, зарявнява се, поръсва се с половината от канелената смес. Покрива се с останалото тесто, заглажда се и се наръсва с останалата канелена смес.
   Пече се докато дървена клечка, забодена в средата, излезе чиста.





вторник, 5 ноември 2013 г.

Днес ми гостува: Гергана от "Мус от краски и мечти"

 

   Тя е много млада и слънчева. Тя е умна, мила и талантлива. Тя обича да прави нещата както трябва. Тя е любознателна, искрена и съпричастна. Тя е Гери от чудесния блог "Мус от краски и мечти". За кратко време нейното виртуално кътче събра много почитатели и читатели и нищо чудно - тя прави всичко с много обич, желание и дълбочина. Гери ми стана симпатична още от първия момент, в който попаднах на нейна публикация и се зачетох, оттогава с удоволствие посещавам блога й често. Направете го и вие и ще видите, че си заслужава - разкрива се един цял свят от краски и мечти.
   Мила Гери, щастлива съм да бъдеш мой гост! Питката е великолепна, грее, като слънце и извиква усмивка!
   И аз се надявам, като теб, някой ден познанството ни да се превърне от виртуално в реално, "да си погостуваме без намесата на компютър и клавиатура"! И да знаеш - място за притеснения няма. Независимо на каква възраст сме, какво учим или сме учили, какво работим, ние сме си "свои" :-)  

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Като погледна коя дата сме и като се сетя колко време е минало, откакто получих поканата от Лети, направо ме е срам... Повече от 3 месеца милата Лети ме очаква, а аз едва сега се наканих. Искрено й благодаря за проявеното търпение и честта да гостувам в прекрасното й местенце!
  Не е лесно нито да си гост на такава всеотдайна и талантлива домакиня, нито да се наредиш сред гости като Катето от "My candy kitchen"Роси от "Кулинарен еликсир" и Пепи от "Храна за мой'те канибали". Колкото съм горда и радостна, че имам това удоволствие, толкова и притеснението подкосява краката ми...
  И друго искам да споделя... Преди време Лети се отзова на една моя молба за участие в анкета, която изготвях за предаване в студентското радио. Впоследствие разбрах, че отговор съм получила не от кого да е, а от университетски преподавател. Като човек, който уважава хората, отдадени на научното дело, определено мъничко се притесних, макар да не го показах (е, вече знаеш, Лети ;)).
  Но вече е време. Прекалено много се забавих. Лети се съобрази с желанието ми да й гостувам от родна земя и ме изчака да се прибера от Англия. После фотоапаратът ми се счупи и отново бях възпретятствана - тя отново каза, че ще ме изчака. Е, стига толкова с това чакане. Лети, извинявам се за забавянето! Гостуването не ми излизаше от ума, вярвай ми, но наистина исках да приготвя нещо, което да е специално за теб, така че да се представя добре и да успея да те зарадвам.
  Доста се чудих какво да приготвя, няма да си кривя душата. Знам, че Лети е голям почитател на италианската и средиземноморската кухня. Някъде бях прочела и друго - би предпочела соленото пред сладкото. Няма да изброявам що идеи преминаха през ума ми. В крайна сметка избрах да бъде нещо наше, родно, скътало в себе си поне частица българщина.

Лети, искрено се надявам да ти хареса! И малко смело, но си пожелавам един ден да си погостуваме без намесата на компютър и клавиатура. ;)




   Определено беше любов от пръв поглед, когато видях тази питка. Няма да съм първата, която ще се изяви с нея, но го правя с голямо удоволствие. Открих я в едно уютно "Щъркелово гнездо". Иле, благодаря! :)
   Чудих се доста как да подходя. Исках голяма питка, която да грее върху трапезата и да събере цялата ми топлина и желание. Спрях се на ето това тесто на Таничка, като използвах приблизително 2/3 от него. Та ето какво забърках в крайна сметка.

Слънчева питка


Необходими продукти за тестото:
 около 400 г + 2 с. л. брашно;
1/2 кубче мая;
2 яйца;
50 мл + 150 мл прясно мляко;
3 с. л. кисело мляко;
1 с. л. + 1 с. л. захар;
1 ч. л. сол.

   В 50 мл хладко прясно мляко се разтваря половин кубче мая и се добавят 1 с. л. захар и 2 с. л. брашно. Получената кашичка се разбърква хубаво и се оставя за десетина минути на топло.
   В отделен съд си се пресяват 400 г бяло брашно. Прави се кладенче и в него се слагат двете яйца, останалите 150 мл прясно мляко, киселото мляко, другата супена лъжица захар, солта и шупналата мая. Замесва се тесто. Ако е лепкаво, внимателно се добавя още брашно, но без да се прекалява. Необходимо е получаването на меко тесто, което поставяме в набрашнен съд, покриваме с влажна кърпа или домакинско фолио и оставяме в топло помещение за час, час и половина, за да втаса. Ако все пак тестото е по-капризно (както се получи при мен), тогава идва ред на фурната. Слага се във фурна (за да не се образува коричка, е добре да се покрие с влажна кърпа), загрята на 50° C, и се изчаква да удвои обема си.

Необходими продукти за плънката:
350 г сирене;
2 големи или 3 малки яйца. 

  Яйцата се разбиват леко и към тях се добавя натрошеното на по-едро сирене.
  Втасалото тесто леко се доомесва и се разделя на две еднакви топки. И двете топки тесто се разточват с еднаква големина и дебелина около 0,5 см. Аз разточих по-тънки кори и имах малко затруднения при оформянето, затова съветвам дебелината да е около половин сантиметър.
  В тавичка, покрита с хартия за печене, се слага първата разточена кора. В средата на кората се оформя купчинка от плънката, а около нея -  пръстен. За по-нагледно, може да погледнете тук.
  Отгоре се слага втората кора. Средата се притиска с помощта на купичка, а краищата се "защипват" с помощта на вилица.
  От отделената с купичка част към края на тестото се правят разрези, които след това внимателно се обръщат с плънката нагоре.

Необходими продукти за украсата:
2 с. л. разбито яйце;
1 ч. л. олио;
2-3 с. л. печен, белен слънчоглед.

  Смесват се разбитото яйце и олиото и с помощта на четка се намазва питката. Средата се поръсва със слънчоглед. Готовата питка се запича до златисто в предварително загрята на 180°   C фурна без обдухване.


   Накрая може да си хапнем сладко-сладко в компанията на сушена чубричка и чашка айрян. Разбира се, споделено с любимите хора. :) 

*                        *                              * 

Лети, още веднъж сърдечно ти благодаря за поканата! За мен беше голяма радост, наистина! :)
Надявам се да ти се услади слънчевата питка и да компенсира чакането...
Сигурна съм, че няма да се възпротивиш, затова ще си позволя нещичко...Искам да посветя това толкова приятно за мен гостуване освен на теб и на Йоли.

Йоли, ти си като слънчев лъч за нас. Бъди силна и нека усмивката ти отново огрее всяко човешко кътче, както само ти можеш! Прегръщам те силно!