вторник, 10 септември 2013 г.

Салата с пъдпъдъчи яйца / Quail Egg Salad

 

  В духа на предходната публикация, предлагам още една рецепта с грижа за здравето. Освен чудесните зеленчуци, които съдържа, в нея има и пъдпъдъчи яйца. Те са изключително полезни, като по хранителни характеристики многократно превъзхождат кокошите яйца - съдържат витамини А и В2, глутаминова киселина, калий, фосфор и желязо.
  Пъдпъдъчите яйца се препоръчват за укрепване на имунната система, както и за консумация от хора страдащи от алергии, анемия, високо кръвно налягане, диабет, сърдечни заболявания.
 При децата, яйцата от пъдпъдък подобряват имунната система, повишават апетита, способстват за растежа, подпомагат умственото развитие.
  Като количество 4 яйца от пъдпъдък се равняват на 1 кокоше яйце. Повече информация за пъдпъдъчите яйца може да прочетете ето тук, а аз преминавам към рецептата за тази здравословна и апетитна салата.



Салата с пъдпъдъчи яйца / Quail Egg Salad

Продукти:

1 малка зелена салата (аз използвах микс от зелена и червената "Лоло росо"),
2 малки тиквички,
около 200-250 гр. салатен зелен фасул,
1/2 глава ситно нарязан червен лук,
2-3 домата средна големина (или 10-12 чери доматчета),
8-10 пъдпъдъчи яйца,
2  с.л. ситно нарязан пресен копър,
сол на вкус,
3-4 с.л. зехтин за готвене (или олио) за тиквичките

Дресинг:
4-5 с.л. зехтин  Extra Virgin,
сока на 1/2 лимон (може да добавите и още - според вашия вкус),
1-2 чаени лъжички мед,
сол на вкус,
щипка черен пипер

За гарниране: 
прясно настъргано сирене пармезан (опция)


   Начин на приготвяне:
   Сварете яйцата (варят се 7-8 минути от момента на завиране), обелете ги.
  Измийте тиквичките, отрежете дръжките и така както са с корите ги нарежете на колелца или на полумесеци с дбелина около 5 мм. Загрейте 2-3 с.л. мазнината в тиган и сотирайте колелцата тиквички, докато станат златисти, но трябва да останат леко хрупкави. Когато са готови, ги извадете от тигана и ги оставете върху домакинска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.
   Почистете зеления фасул, измийте го и го бланширайте във вряща подсолена вода за 5-8 минути. Внимавайте, защото трябва да остане леко хрупкав. Полейте го със студена вода, отцедете и оставете да се охлади. 
   Нарежете на ситно копъра и лука.
  В купа сложете измитата, подсушена и накъсана на едро зелена салата. Прибавете зеления фасул, тиквичките, нарязаните на ситно копър и лук. Прибавете нарязаните на резенчета домати (ако са чери доматки ги срежете на две половинки). Разбъркайте внимателно.
   Аранжирайте в салатна купа или плато. Прибавете пъдпъдъчите яйца - нарязани на половинки.
   Ако желаете, може върху салатата да  настържете на едро пармезан.
  Смесете съставките за дресинга в малко бурканче, затворете го плътно с капачка и разклатете енергично, като шейкър докато получите еднородна смес. Може да регулирате количеството на лимоновия сок, така че да отговаря на вашия вкус, а също да намалите или изключите меда като съставка.
   Залейте равномерно салатата с дресинга и сервирайте веднага.



вторник, 3 септември 2013 г.

Салата с грилован патладжан / Grilled Aubergine Salad


   
   След наскоро преживяно здравословно премеждие, затвърдих окончателно мнението си, че човек трябва да се грижи за своето здраве и това трябва да започне не утре, не някога, а днес. Днешния ден изковава бъдещия, днешната грижа за тялото се отплаща утре. Не, че до този момент не съм го знаела, но човек се залисва в ежедневието, казва си "сега нямам време" .... Грешка!!!
    В този ред на мисли, всеки знае че зеленчуците и плодовете са незаменими за организма. Още от ранна възраст и детската песничка "Зеленчуци, който не яде..." сме наясно за ползите от тях, за здравето, което ни носят. Днешната рецепта е изключително здравословна и невероятно вкусна. В нея се използва един малко пренебрегван зеленчук - патладжана.
    Патладжаните съдържат  витамини - А и С и минерали - калций, магнезий, калий, фосфор, натрий. Полезни са за храносмилателната и сърдечно-съдовата система. Освен полезни са и вкусни, но хората със заболявания на стомаха, червата, бъбреците и черния дроб трябва да са внимателни с тях и да ги консумират само, ако конкретното заболяване позволява.
    Обичам патладжани и често готвя. Обикновено, повечето рецепти предлагат патладжаните като основно ястие - в зеленчукови яхнии, пълнени с различни плънки и т.н., но защо да се ограничаваме? Рецептата, която ви предлагам сега ще е за стартер, а ако щете вярвайте, но наскоро опитах патладжаните и на...сладко от патладжани. Как ви звучи? Звучи странно, ама вкусно си беше! А салатата, която ви показвам....е, тя мина в графа "любими" и ще продължава доста да се прави в моето семейство. Опитайте и вие! :-)


 Салата с грилован патладжан / Grilled Aubergine Salad

Продукти:

3 патладжана със средна големина,
2 скилидки чесън,
около 150-200 гр. сирене фета,
1 лимон,
половин малка връзка магданоз,
4-5 с.л. зехтин  Extra Virgin,
сол 



     Начин на приготвяне:

     Патладжаните се измиват, дръжките им се отстраняват и така както са с корите се нарязват по дължина на ленти с дебелина 3-4 мм. Лентите се посоляват и се оставят в гевгир (цедка) под наклон да се отцеди горчивия сок за около 30 минути. След това, патладжана се изплаква със студена вода и се подсушава внимателно с домакинска хартия.
     Лентите патладжан се гриловат на грил-тиган или скара без да се използва мазнина.
    Грилования патладжан се слага в купа. В малка купичка се смесва зехтина, лимоновия сок и накълцаните на много ситно (или пресовани) скилидки чесън. Сместа се разбива с вилица, докато зехтина и лимоновия сок се смесят добре. Патладжана се залива със сместа и внимателно се разбърква. Оставя се да престои така около 5 минути, след което се аранжира в салатно плато или купа, поръсва се с натрошеното сирене и ситно нарязания магданоз и се сервира.
    Ако сметнете, че лимоновия сок ще ви е много, редуцирайте количеството така, че да отговаря на вашия вкус, същото се отнася и за останалите подправки. Можете да намалите количеството, но в никакъв случай не изключвайте съвсем чесъна или магданоза, защото те са съществен елемент за хармоничния вкус на тази салата.
    Да ви е сладко, така, както ни беше и на нас, т.е. много :-) и бъдете здрави!

               ** Рецептата е адаптирана от bbcgoodfood.com

    А още поне 8-9 интересни рецепти с патладжани от блога, може да видите, като последвате този линк - "Рецепти с патладжани"