понеделник, 29 юли 2013 г.

Запечена паста и горски плодове гратен - с едно лятно меню на гости при Роси

   
   Огромно удоволствие е за мен да гостувам в прекрасния блог на Роси - "Кулинарен еликсир". Много харесвам това слънчево, уютно и вкусно виртуално кътче, както и самата Роси - усмихната, мила и отзивчива, човек, с когото събеседваш приятно и от когото винаги може да научиш нещо интересно. 
  Гостуването, обаче, беше освен удоволствие и известно предизвикателство. Много се чудих какво да приготвя, така че да се хареса на моята домакиня и същевременно да се впише сред ароматните, интересни и вкусни ястия и десерти, с които тя често ни изкушава от своите странички. Накрая реших да избера нещо сезонно и леко, с надеждата да й хареса. 
    Роси, благодаря ти от сърце за милата покана, за мен е истинска радост, да ти гостувам! 




Запечена паста с тиквички / Baked Pasta with Zucchini 

Продукти:

1 пакет къса паста (например пенне или др.), аз използвах "Castellane"
3-4 не много големи тиквички,
5-6 големи домата,
3-4 скилидки чесън,
4-5 с.л. зехтин,
няколко стръка магданоз,
1 с.л. нарязани листа пресен босилек,
100 гр. рикота,
около 150-200 гр. моцарела (или кашкавал)

  Сварете пастата според указанията на опаковката. Отцедете я добре.
  Измийте и нарежете тиквичките, така както са с корите, на кубчета. Загрейте зехтина в дълбок тиган и сотирайте тиквичките на силен огън, докато леко омекнат и започнат да стават златисти. С решетеста лъжица, извадете зеленчуците от мазнината и ги сложете в чиния.
  Отделете един домат настрана, а останалите настържете на едро ренде, като отстраните накрая ципата. Изсипете настърганите домати в тигана, където е останала мазнината от сотираните тиквички и сложете на слаб котлон да къкрят докато соса се посгъсти. Прибавете сол, черен пипер на вкус, нарязания на филийки чесън и гответе още 5-10 минутки. 
  Пригответе си тавичка с незалепващо покритие или пък керамична тавичка за печене. На дъното полейте малко от доматения сос. Към останалия доматен сос (когато леко поизстине), прибавете рикотата и разбъркайте добре. Изипете соса при пастата, добавете и тиквичките и разбъркайте. Нарежете отделения домат на кубчета, нарежете магданоза и ги прибавете, заедно със босилека при пастата. Разбъркайте внимателно. Изсипете пастата в тавичката.
  Запечете в предварително загрята до 200 градуса фурна. Когато почти е готово, сложете отгоре резени моцарела (или кашкавал) и запечете за още малко, докато ястието приятно се зачерви.





Горски плодове гратен / Gratin of summer berries

Продукти:

за 4 порции

около 300 гр. смес от горски плодове - малини, къпини и боровинки,
100 гр. бял шоколад,
150 мл. течна неподсладена готварска сметана,
2 с.л. пудра захар,
ванилия

  Почистете и измийте плодовете, сипете ги в 4 огнеупорни десертни купички (например за брюле).
  Начупете на парченца шоколада.
  Загрейте сметаната, заедно с ванилията, почти до завиране. Залейте с нея парченцата шоколад. Изчакайте 3 минути и после бъркайте бавно сместа, докато шоколада напълно се разтопи. Оставете да се охлади до стайна температура, докато се посгъсти.
  Загрейте грила на фурната.
  Изсипете сместа върху плодовете. Поръсете отгоре с пудра захар и поставете във фурната под грила за 2-3 минути, докато повърхността започне да става златисто кафява. Извадете и сервирайте веднага. 
  Ако желаете, можете да заделите мъничко от плодовете и когато извадите десерта от фурната, да украсите с тях отгоре преди поднасянето.
  Трябва да призная, че на мен десерта ми хареса много и охладен, даже май повече :)

        * рецептата е адаптирана от : bbc GoodFood

      



петък, 26 юли 2013 г.

Лятна салата / Summer fried pepper salad




Лятна салата / Summer fried pepper salad

Продукти:

2 червени пиперки,
1 зелена пиперка, 
1 жълта пиперка,
1 скилидка чесън,
1 малка глава червен лук, ситно нарязана,
3-4 с.л. зехтин за готвене,
3-4 домата,
1 с.л. ситно нарязан пресен босилек,
2 с.л. ситно нарязан магданоз,
около 150 гр. бяло сирене,
 сол на вкус


Начин на приготвяне:
Нарежете пиперките на лентички, като отстраните семенната част.
Загрейте зехтина в тиган и сотирайте нарязания пипер за 5-6 минути, като разбърквате, докато леко поомекне. Прибавете обелената и смачкана с плоската част на ножа скилидка чесън и сотирайте за още съвсем малко, докато чесъна си пусне аромата. Отстранете чесъна и с решетеста лъжица извадете пипера в купа.  Ръснете го с малко оцет.
Нарежете доматите и ги прибавете, заедно със ситно нарязания лук, магданоз и босилек, към пипера. Посолете на вкус. Разбъркайте внимателно и аранжирайте в салатна купа или плато.
Поръсете с натрошеното сирене  и сервирайте веднага.


понеделник, 22 юли 2013 г.

Лесен крем с рикота и боровинки / Blueberry Ricotta Cream




     Предполагам, че този крем няма да е за всеки вкус. Но все пак, се надявам да хареса на мнозина. Той е лесен за приготвяне и лек, подходящ за летните жеги.

Крем с рикота и боровинки / Blueberry Ricotta Cream

Продукти:

за 6 порции

250 гр. рикота,
250 мл. течна неподсладена готварска сметана,
пудра захар на вкус,
ванилия,
9 бишкоти савоярди,
40-50 мл. силно кафе еспресо,
1-2 с.л. вино марсала (или друг ароматен алкохол, например бренди),
1 равна ч.л. желатин,
50 гр. черен шоколад, нарязан на дребни парченца,
150 гр. боровинки

пресни боровинки (малини или къпини за украса)

     
     Пригответе 6 десертни чаши.
     В купичка смесете еспресото и алкохола. Начупете бишкотите на половинки, натопете ги за секунда в кафеената смес и сложете по 1 1/2  на дъното на всяка купичка.
     Сложете в блендер рикотата, ванилията, пудра захар на вкус и пуснете блендера за кратко, докато получите еднородна кремообразна смес.
     В тенджерка или дълбок тиган, сложете сметаната и пуснете котлона на не много висока температура, докато сметаната се загрее, почти до завиране, но без да почне да ври. Отдръпнете от котлона, изчакайте температурата леко да спадне от гореща до много, много топла и изсипете желатина, като бъркате, докато се разтвори. После прибавете рикотата и разбъркайте добре. Прибавете нарязания на малки парченца шоколад и боровинките ( като запазите мъничко за украса) и отново леко разбъркайте. Изсипете сместа в купичките и оставете в хладилник за няколко часа. 
    Украсете с боровинки (или за още цвят може да използвате няколко малини или къпини).
    На мен най-вкусен ми беше на следващия ден, когато ароматите се бяха смесили добре, а бишкотите бяха поели чудесно. 


четвъртък, 18 юли 2013 г.

Зелена салата с млечен дресинг / Green Salad with Yogurt Dressing



     Хубавото на салатите е че са здравословни, вкусни, повечето са никокалорични (разбира се има и изключения) и възможностите за импровизация, според наличните продукти и предпочитания, са безчет.
     Ето една такава импровизация, която не е нищо особено, но на мен ми е много вкусна , приготвям я честичко и е търпяла различни вариации  :))

Зелена салата с млечен дресинг / Green Salad with Yogurt Dressing

Продукти:

зелена салата (от вида, който харесвате),
връзка рукола,
2-3 домата,
шепа маслини,
1/2 глава червен салатен лук (или 2-3 стръка пресен зелен лук),
бяло саламурено сирене,
гауда (или кашкавал)


За дресинга:
1/2 кофичка кисело мляко (около 250 гр.),
2 с.л. зехтин,
1 кафена лъжичка горчица,
1 скилидка чесън (пресована или много ситно накълцана),
щипка бял пипер (или черен пипер),
сол на вкус,
няколко стръка копър нарязани на ситно

В дълбока салатна чиния, накъсайте измитите и подсушени листа на зелената салата. Прибавете измитата рукола, нарязаните на резени домати, нарязания лук и маслините.
Нарежете гаудата (или кашкавала) на кубчета и го пприбавете в купата.
Разбъркайте продуктите внимателно.
Натрошете сиренето и го поръсете върху салатата.
В купичка смесете киселото мляко, горчицата, зехтина и разбъркайте докато всички съставки се смесят. Прибавете чесъна, пипера, солта и копъра и разбъркайте отново.
Залейте салатата с дресинга непосредствено преди сервиране.


неделя, 14 юли 2013 г.

Пиперки / чушки с доматен сос / Roasted peppers with tomato sauce



Пиперки с доматен сос / Roasted peppers with tomato sauce

Продукти:

10-12 пиперки,
4-5 едри домата,
3-4 скилидки чесън,
1 равна ч.л. захар,
сол и черен пипер на вкус,
няколко стръка магданоз,
олио,
брашно

   Изпечете пиперките, обелете ги и ги оваляйте в брашно.
   Срежете на половинки доматите и ги настържете на едро ренде, като отстраните ципата.
   Загрейте олио в тиган и панирайте оваляните в брашно пиперки. Извадете ги от тигана и ги подредете в чиния.
   В същата мазнина, в която сте панирали пипера, изсипете настърганите домати, посолете на вкус, прибавете обелените и нарязани на едро скилидки чесън и оставете да къкри, докато соса се посгъсти. Прибавете захарта и черния пипер и оставете на котлона за още около 5 минути.  Ако консистенцията на соса ви се струва рядка, може да го сгъстите, като в купичка размиете с малко вода 1 с.л. брашно до гъста кашичка. Прибавете я към соса, разбъркайте и оставете на котлона за още 2-3 минути.
   Залейте пиперките с доматения сос и поръсете със ситно нарязан магданоз.
 


четвъртък, 4 юли 2013 г.

Малинова йогурт торта / Raspberry Yogurt Cake


 

     Днес ви представям една лека и много вкусна торта, подходяща за лятото. Нека по-дългите обяснения не ви плашат, тя не се приготвя чак толкова трудно. Суетенето в кухнята си заслужава :-)

Малинова йогурт торта / Raspberry Yogurt Cake

Продукти:

За блата (тортена форма 26 см.), който се разрязва хоризонтално на две платки:
150 гр. брашно,
150 гр. кафява захар демерара,
4 яйца,
1 пакетче бакпулвер (10 гр.)
1 ампула ванилова есенция

За малиновия сироп:
300 гр. малини,
100 гр. кристална захар,
100 мл. сок от вишни (или може да замените със сок от череши, нар или горски плодове)

За пълнежа:
500 гр. цедено кисело мляко,
500 гр. заквасена сметана,
около 150 гр. малини,
1 1/2 пакетче желатин, т.е 15 гр. (1 пакетче = 10 гр.),
пудра захар на вкус

За обмазване на тортата:
250 мл. течна неподсладена сметана,
пудра захар на вкус

За украса:  малини и листа мента




  За да приготвите блата:  Подгответе тортената форма, като я намаслите добре и покриете дъното с хартия за печене.
   Загрейте фурната до 180 градуса.
   Разбийте с миксер яйцата със захарта и ваниловата есенция до гъст крем.
   Смесете в купа пресятото брашно и бакпулвера.

  Постепенно (на няколко пъти) прибавете брашняната към яйчената смес, като внимателно бъркате с дървена лъжица. Брашното трябва да се поеме без да спада пухкавия яйчен крем. Изсипете получената смес в тортената форма и заравнете внимателно.
  Печете в предварително загрятата фурна, докато блата се надигне добре, видимо е добре запечен отгоре и дървен шиш забоден в средата излиза без полепнали трохи. През първата половина на печенето, докато блата се надига не отваряйте вратичката на фурната. Приблизителното време на печене е около 20 минути. Оставете изпечения блат за 5 минути във формата. После го извадете от тортената форма, обърнете върху намаслена хартия за печене и го оставете да изстине.
  Разрежете изстиналия блат хоризонтално на две, за да получите две тортени платки.
 За малиновия сироп: Сложете в тенджерка малините, захарта и сока, загрейте сместа на котлона, като същевременно мачкате с ръчна преса за мачкане на картофи. Няколко минутки след като заври, отдръпнете от котлона. Прецедете сместа през цедка. От получения сироп отделете малко (около 100 мл.) за сиропиране на блатовете. Останалото ще ви трябва за пълнежа на тортата.
   За да направите пълнежа на тортата: Смесете в дълбока купа цеденото мляко и заквасената сметана. Разбийте с телена бъркалка или за кратко с миксер, като прибавяте пудра захар на вкус, докато сместа стане еднородна и ви хареса на сладост.
   Загрейте малиновия сироп (без онази част, която сте заделили за сиропиране на блатовете) на котлона докато стане много топъл, почти горещ (в никакъв случай не трябва да завира, защото иначе желатина няма да желира). Изсипете желатина и бъркайте, докато се разтвори.  Когато сиропа изстине, прибавете го към млечната смес и разбъркайте добре. После добавете и целите малини. Оставете в хладилник, докато започне леко да се стяга, но преди да се е желирал съвсем.
   За да сглобите тортата: В тортена чиния поставете първата тортена платка. Сиропирайте я леко с половината от заделения сироп. Стегнете блата в тортен ринг (ако нямате, използвайте борда на разглобяемата тортена форма). Изсипете пълнежа и заравнете внимателно. Сместа трябва да е гъста и кремообразна. Оставете в хладилник, докато пълнежа стегне напълно. С помоща на остър нож, потопен във вода, внимателно отделете тортата от стените на тортения ринг, после отстранете  ринга. Поставете върху тортата втората тортена платка. Сиропирайте я леко с останалата част от малиновия сироп.
  Разбийте течната готварска сметана с пудра захар на вкус до гъст крем и намажете тортата отгоре и отстрани.
   Украсете с малини и ментови листа.