четвъртък, 27 септември 2012 г.

Срещи



      Заглавието  на публикацията е малко странно, но ей сега ще разберете за какво става дума.
      Винаги ми е приятно да се срещна в реалния живот с хора, чиито виртуални кътчета в блог пространството посещавам често и много харесвам. Вече стана обичайна срещата на кулинарните блогъри от Варна и близки градове. С огромно удоволствие, се запознах очи в очи, а не само във виртуалното пространство с прекрасни хора. Винаги ни е интересно и забавно да си побъбрим на тези срещи :)  Вчера беше точно такъв ден - за среща :)
      Роси ( Кулинарен еликсир ), Танче ( Аз готвя...една кулинарна авантюра ), Тони (С мен в кухнята), Зорница (Zornizza pizza), Еми (The secret - with love) , радвам се, че ви видях!
      Всички присъстващи познавах, освен един. Беше ми изключително приятно да се запозная с Bety (Вкусно с Бети).  Ако не сте посещавали нейното вкусно и вълшебно царство, време е да поправите пропуска. Там е красиво, елегантно, романтично, стилно и най-вече много сладко, защото Бети е невероятен майстор на сладки изкушения.
      Ако трябва да опиша самата Бети само с две-три думи, те ще бъдат - чаровна, стилна и прекрасен събеседник. При това е невероятно мила. Това, което виждате на снимките са прекрасни меденки приготвени и декорирани от Бети ( Вкусно с Бети ), които тя дари на всеки от присъстващите. Красиви са, нали?
      Фотографските ми умения се оказаха недостатъчни, защото меденките са още по-красиви отколкото изглеждат на снимките, а също и великолепни на вкус. Гризнах само едно ъгълче, защото няколко детски ръчички ги грабнаха от чантата ми и едва успях да ги откопча за няколко снимки :)) Даже едно-две листенца са пострадали в боричкането.


       След снимките, меденките бяха изядени до троха, но преди това децата ми дъъъълго ги разглеждаха с възхищение.
    Благодаря ти от сърце, Бети! Дари ни прекрасни сладки мигове на радост! 






сряда, 26 септември 2012 г.

Паниран карфиол / Cauliflower Fritters


В тази публикация, кулинарното приключение ще е съвсем семпло и далеч от експеримента. Ястието е съвсем обикновено, но много любимо на моя съпруг и по негово желание го приготвям веднага щом на пазара се появи този зеленчук. Всъщност, може да си го приготвяте и когато по пазарите вече го няма, ако си замразите във фризера предварително бланширани розички карфиол.


Паниран карфиол

Продукти:

1/2 голяма глава карфиол,
около 150 ml качествена, не много горчива бира,
2 яйца,
брашно,
черен пипер,
сол,
олио

Измийте карфиола и го накъсайте на розички.
Сложете на котлона вода с 1 ч.л. сол да заври. Пуснете розичките във врящата вода и бланширайте карфиола за около 5 минути (зависи колко е крехък и от големината на розичките). Извадете от водата и оставете да се отцеди добре.
В купа разбийте яйцата леко с вилица, добавете бирата, сол и  щипка черен пипер. Докато с едната ръка бъркате енергично сместа с помоща на телена бъркалка, с другата ръка добавяйте брашно. Не посочвам точното количество на брашното, правя го на око, но целта е да се получи смес с гъстотата на тесто за палачинки. Внимавайте да не стане на бучки.
Сложете на котлона по-дълбок тиган с олио, да се сгорещи. Потопете розичките бланширан карфиол в сместа и изпържете в тигана до златисто, като обръщате от всички страни.

понеделник, 24 септември 2012 г.

Салата с паста и патладжан



Салата с паста и патладжан

Продукти:

400 гр. фусили,
1-2 патладжана (зависи от големината),
шепа бланширани бадеми,
4 с.л. песто,
3-4 скилидки чесън,
3-4 с.л. ситно нарязан босилек,
зехтин,
сол

Нарежете патладжана на кубчета посолете го и го оставете за около 30 минути да се отцеди горчивия сок. после го изплакнете с вода и го оставете да се отцеди добре.
Загрейте в тиган 2-3 с.л. зехтин и сотирайте патладжана, заедно с нарязания чесън и щипка сол.
Сварете фусилите, според указанията на опаковката. Отцедете ги добре от водата.
Нарежете "на иглички" бланшираните бадеми. Запечете ги за кратко на сух сгорещен тиган, докато леко порозовеят.
Сложете в купа фусилите, патладжана, бадемите, пестото, босилека, сол на вкус и разбъркайте добре. Ако е необходимо добавете 1 с.л. зехтин.

   * Рецептата е адаптирана от книгата "Voglia di cucinare gold. L`enciclopedia della cucina", на издателство "Giunti"

четвъртък, 20 септември 2012 г.

Полента с нахут, панчета и розмарин



Полента с нахут, панчета и розмарин 

  Продукти:

200 гр. фин царевичен грис за полента (в нашите магазини за качамак),
700 ml вода,
150 гр. варен нахут от консерва (отцедено тегло)

150 гр. панчета (или може да замените с бекон или пък с прошуто)на тънки слайсове,
1-2 скилидки чесън,
пресен розмарин,
зехтин,
сол,
щипка лют пипер

 Сложете на котлона 700 ml вода със щипка сол да заври. Когато заври отдръпнете от огъня и започнете да добавяте с една ръка на тънка струйка царевичния грис, като същевременно бъркате непрекъснато с другата ръка. Прибавете нахута и разбъркайте.
 Върнете на котлона на слаба температура и бъркайте, докато се сместа се сгъсти. Оттеглете от огъня.
Намажете правоъгълна или квадратна тавичка със зехтин. Изсипете полентата, като пласта трябва да е с дебелина около 3 см. и заравнете. Оставете да изстине напълно.
Когато полентата изстине тя се стяга и може да се реже. Разрежете я на квадратчета.
Аз открих, че отлична работа вършат и силиконови формички за мини мъфини, добре намаслени. С тях ще можете да си направите и друга форма на предястието, различна от квадратчета, както се вижда на снимките.
Подредете квадратчетата полента в плато за сервиране.
Върху всяко поставете тънък слайс (резен) от панчетата (бекона или прошутото).
Счукайте (или пресовайте) 1-2 скилидки чесън. Нарежете иглички пресен розмарин на по-ситно и го прибавете при чесъна. Добавете и щипка лют пипер. Добавете 3-4 с.л. зехтин и разбъркайте всичко добре.
Полейте с част от ароматната смес всяко от квадратчетата. Украсете с 1-2 цели иглички розмарин и сервирайте предястието.

Рецептата е адаптирана от книжката " Nuove idee per la polenta" , издание на "Cucina Moderna"

понеделник, 17 септември 2012 г.

Салата от зелен фасул / Green bean salad



Една сезонна, нискокалорична и много вкусна салата. Разбира се, условието е да обичате зелен фасул :)
Извън сезона, може да се приготвя и със замразен зелен фасул, като при този вариант времето за топлинна обработка се съкращава.
Да ви е сладко, ако решите да приготвите тази салата!

Салата от зелен фасул / Green bean salad

Продукти:

около 500 гр. салатен зелен фасул,
1 глава червен лук (средна големина или 1/2 голяма),
2-3 скилидки чесън,
2 домата,
4-5 стръка копър,
3-4 стръка магданоз

за дресинга:
сол на вкус,
щипка черен пипер (опция),
2-3 с.л. зехтин,
винен оцет



За да направите тази салата, ще ви трябва от салатния зелен фасул. Той е с кръгли, тънки шушулки. Много е крехък и времето за топлинна обработка при него е кратко.
Почистете и измийте зеления фасул.
Сложете на котлона вода, заедно с 1 ч.л. сол, да заври. Пуснете зеления фасул във врящата вода. Дръжте на среден огън около 5-6 минути (или малко повече - зависи от самия зеленчук). Фасула не трябва да се свари напълно, а да остане леко хрупкав. След като е готов го извадете от водата и го оставете да се отцеди добре.
Сложете зеления фасул в дълбока салатна чиния.
Прибавете нарязанияя на ситно червен лук, накълцания на съвсем дребно (или пресован) чесън и нарязаните на ситно магданоз и копър
Овкусете салатата със сол на вкус, зехтин и винен оцет. Оцета, като количество, си го добавете според предпочитанията - зависи колко киселичка харесвате салатката. Ако желаете може да добавите към дресинга и щипка черен пипер.
Разбъркайте добре.
Нарежете доматите на резенчета, добавете ги към салатата и сервирайте.



събота, 15 септември 2012 г.

Супа "Поррусалда" и лято в бутилка :)



Лятото вече е към своя край - вечерите захладняват, птиците се събраха на ята и повечето се отправиха на път, на пазара за плодове и зеленчуци плахо започна да се появява и есенна стока.
Иска ми се да затворя лятото в бутилка, която от време на време да си отварям, за да си спомням аромата на море, на летни цветя, зеленото на тревата, детските личица изцапани със сладолед, крачета тичащи по зелена поляна, моите изгорели от слънцето рамене и вълните в краката ми, сладкия сок на динята и прасковите полепнал по пръстите, летните аромати от кухнята... Мигове, хубави, отминали, отминаващи и вече дъх на есен навън.
В бутилката на спомените пъхвам няколко летни снимки, които можете да видите и вие.
А рецептата, която ще ви покажа за рубриката "Когато готвят мъжете", съчетава лято и есен и е много подходяща за сбогуване с единия и посрещане на другия сезон.
Вие може да се възползвате от първия за есента праз и да си приготвите една чудесна и вкусна супичка - "Поррусалда" (Porrusalda). Моята половинка e готвачът днес, а аз с огромно удоволствие се насладих на резултата :)
Porrusalda е супа, характерна за Баската провинция на Кралство Испания, но отдавна е излязла извън нейните предели. Баската кухня се слави сред ценителите на добрата храна и има защо, тази супа не прави изключение :)
В превод от баскски името на ястието означава бульон от праз. Спори се, дали истинската супа трябва да съдържа риба или да е изцяло зеленчукова - срещат се както чисто зеленчукови варианти, така и такива, които включват риба. Моят съпруг я приготви с риба и постави точка на спора, като според мен изборът му е повече от чудесен :)
Източник на рецептата е този сайт



Супа "Поррусалда" (Porrusalda)

Продукти:

300 гр. прясно филе от треска,
3 скилиди чесън, счукани
2 стръка праз (само бялата част,нарязани на кръгчета,
1 глава лук, нарязана на дребно,
2 големи картофа, нарязани на кубчета,
2 моркова, нарязани на кръгчета,
зехтин,
червен пипер,
сол



Поставете филето от треска в тенджера и залейте със студена вода за да приготвите бульон.
След като водата заври, отстранете тенджерата от огъня, извадете рибата и я оставете да се отцеди. Оставете бульона временно настрана.
В друга тенджера загрейте на средно силен огън 2-3 с.л. зехтин и поставете нарязаната бяла част на праза, заедно с лука вътре. Гответе, разбърквайки постоянно, около 5 минути.
Добавете морковите, картофите и рибения бульон.
След като заври оставете супата да къкри, докато картофите омекнат. Тогава добавете рибата, накъсана на парчета и гответе още десетина минути.
Добавете счукания чесън, сол на вкус, 1 с.л. червен пипер и дръжте на огъня още 5-10 минути.



Ето и късче от лятото, такова каквото го видях през обектива, което си затварям в бутилката на спомените :)













четвъртък, 6 септември 2012 г.

Обърнат кейк със сливи / Plum Upside-Down Cake

Обърнат кейк със сливи Продукти: за 26 см. форма За плодовия слой: 3 с.л. (45 гр.) масло, 150 гр. светло кафява захар, около 10-12 сини сливи (броя зависи от големината им) За кейковото тесто: 115 гр. масло, 130 гр. захар, 1 ампула ванилова есенция, 2 големи яйца със стайна температура, 210 гр. брашно, 1 1/2 ч.л. бакпулвер, 1/4 ч.л. сол, 125 ml прясно мляко. Измийте сливите, срежете ги по дължина на две половинки. Разтопете 45 гр. масло, добавете кафявата захар и сложете на огъня, докато захарта се стопи и започне да прави балончета. Дръпнете от огъня. Според рецептата, масления карамел се приготвя директно в съда, в който ще се пече после кейка, но ако нямате такъв съд, който да ползвате и на котлона, и във фурната, вие можете да приготвите масления карамел отделно и докато сместа е още топла, да я излеете равномерно по дъното на 26-сантиметровата форма за печене, предварително омаслена. Когато леко изстине, подредете в кръг сливите върху карамела с отрязаната част надолу. Загрейте фурната до 190 градуса. Разбийте с миксер 115 гр. масло със захарта. Прибавете ванилията и след това едно по едно яйцата, разбивайки до гладка смес. Пресейте заедно брашното, бакпулвера и солта. Добавете към яйчната смес 1/2 от брашняната, разбъркайте с дървена лъжица. Прибавете млякото, разбъркайте докато се поеме и добавете останалата част от брашняната смес. Отново объркайте с лъжицата, колкото брашното да се поеме от сместа. Не преразбивайте тестото. Внимателно разстелете сместа върху плодовете. Пъхнете сладкиша в загрятата предварително фурна и печете между 45 минути и 1 час или до момента,когато кейка започне да се отделя от стените на съда и центъра е изпечен добре (проверете с дървено шишче или клечка за зъби). Оставете 20 минути във формата. Поставете достатъчно голяма, плоска чиния върху формата и обърнете кейка, като внимавате да не се залеете с горещ карамел, в случай, че малко от него протече при обръщането. * рецептата е адаптирана от рецептата на David Lebovitz Upside Down Cake Ето и други варианти на рецептата: Обърнат кейк със смокини Обърнат плодов кейк по David Lebovitz