петък, 17 август 2012 г.

На гости на Пепи Стоева с италианско кулинарно приключение



Не можете да си представите, колко приятно ми стана, когато получих покана от Пепи Стоева да гостувам в нейния блог "Храна за мойте канибали".
Отдавна се възхищавам на Пепи – тя е жизнена и земна жена, откровена и с чувство за хумор, съпричастна към околните и винаги готова да подаде ръка. Тя е един от първите хора с които се запознах (за съжаление все още само виртуално) във форума „Гответе с мен” и една от първите, която ме подкрепи, когато създадох кулинарен блог.
Нейното виртуално кътче – „Храна за мойте канибали” е едно от най-посещаваните и интересни местенца в кулинарното блог пространство и има защо да е така. Там човек може с часове да разглежда невероятно многообразие от рецепти, снимки и техники в кухнята, при това поднесени с много ведрост и позитивизъм. Накрая се оказва, че не просто разглеждате или търсите нещо, а истински се забавлявате :)
Да гостувам в блога на Пепи – това е чест и голямо удоволствие и да приема поканата беше радостно и лесно, трудното обаче, беше да измисля какво да приготвя. Когато попитах Пепи, дали има някакви предпочитания, тя ми каза следното: „Каквото избереш, ако обаче имаш на сърце нещо от средиземноморската кухня и сладкиш ще бъда щастлива”.
Как да не уважа желанието на моята прекрасна домакиня, още повече, че то изцяло съвпада с моите пристрастия :) Даже, сега много от вас и ще отгатнат накъде веднага ще се обърна. Ами да! Към Италия и невероятната, неповторима италианска кухня, естествено! Рецептите адаптирах от броеве на любимото си италианско списание „Cucina moderna”.

     Пепи, благодаря ти за удоволствието да ти гостувам, наистина беше истинско кулинарно приключение, което предприех с голяма радост!



Салата с круши, горгонзола и карамелизиран лук / Insalata con gorgonzola e pere

Продукти за 4 порции:
½ зелена салата,
½ червена салата,
3-4 круши,
1-2 с.л. лимонов сок,
около 50-80 гр. Сирене горгонзола (или друго синьо сирене),
шепа стафиди,
2 глави червен лук,
1 с.л. оцет балсамико,
2 ч.л. мед,
 зехтин
за дресинга:  1 с.л. оцет балсамико, 3 с.л. зехтин,  щипка сол, щипка бял пипер

  Измийте салатите, подсушете внимателно, накъсайте на едро и поставете в салатна купа или в индивидуални салатни чинии.
  Измийте крушите, нарежете ги на резени, като отстраните сърцевината със семките и ги поръсете с лимонов сок, за да не потъмняват. 
  Обелете лука и го нарежете на филийки. Загрейте зехтина в тиган и запържете лука, докато не започне да става златист, прибавете меда и 1 с.л. оцет балсамико и дръжте на огъня, докато лука се карамелизира.
  Гарнирайте салатата с крушите, сложете от лука, поръсете със стафиди и натрошено сирене горгонзола (или друго синьо сирене, каквото сте избрали).
  В малко бурканче смесете съставките за дресинга, сложете капачката  и разклатете енергично, като шейкър, докато  всички съставки се смесят и консистенцията стане еднородна. Опитайте на вкус и ако желаете може да добавите допълнително от балсамикото.
  Преди сервиране поръсете с дресинга.


Кюфтенца от полента с наденица и доматен сос / Polpettine con salsiccia al sugo di pomodoro

Продукти за 4 порции:
150 гр. царевичен грис за полента (по нашите магазини – за качамак),
1 яйце,
70 гр. настърган пармезан,
20 гр. масло,
500 гр. сурова наденица,
600 гр. пресни домати (или консерва  500 гр. доматена пулпа),
1 глава лук,
4 с.л. зехтин,
сол и черен пипер на вкус,
нарязан на ситно магданоз

Сложете на котлона 530 мл. вода със щипка сол да заври. Когато заври отдръпнете от огъня и започнете да добавятес една ръка на тънка струйка царевичния грис, като същевременно бъркате непрекъснато с другата ръка. Върнете на котлона на слаба температура и бъркайте, докато се сгъсти. Оттеглете от огъня и добавете маслото и настъргания пармезан. Разбъркайте много добре, за да се усвоят в сместа и оставете да изстине, докато стане топла, но не гореща. Добавете яйцето и отново разбъркайте, докато се поеме от полентата.
Оформете от царевичната смес малки кюфтенца ( малко по големи от топчета за тенис на маса).
          Разрежете ципата на наденицата по дължина и я отстранете, нарежете вътрешността на парчета. Обелете лука и го нарежете на ситно. Разполовете доматите и настържете на едро ренде, като отстраните накрая ципата.
 Загрейте в голям, дълбок тиган (или по-широка и не много висока тенджера) зехтина и сотирайте лука, докато омекне. Прибавете наденицата и запържете за 5 минути. Прибавете настърганите домати, черен пипер на вкус и оставете да къкри на слаб огън 20-тина минути. Ако е необходимо,  може да добавите малко вода.
      Към края на готвенето добавете сол на вкус и разбъркайте, след това добавете внимателно топките полента, захлупете с капак яденето и гответе на слаб огън още няколко минути.
Накрая поръсете със ситно нарязан магданоз и сервирайте.

*** Ако няма да сервирате яденето веднага, подгответе го до етап добавяне на полента. Довършете малко преди сервиране, като подгреете отново наденичката със сос, добавите топките полента и готвите няколко минути.
Причината е, че ако яденето престои след като вече сте добавили кюфтенцата от полента, те ще „дръпнат” соса и ще остане прекалено малко при сервиране, въпреки че вкуса на ястието няма да пострада от това.

Гриловани праскови с рикота и мед / Pesche grigliate con ricotta e miele


Гриловани праскови с рикота и мед / Pesche grigliate con ricotta e miele

Продукти за 4 порции:
4 праскови,
250 гр. рикота,
100 –тина грама бланширани бадеми,
около 6- с.л. мед,
½  лимон,
2 с.л. пудра захар

  Нарежете бланшираните бадеми на тънки филийки и ги запечете леко на сгорещен сух тиган, като ги разбърквате често  с дървена лъжица или с разклащане на тигана.
  Измийте прасковите, подсушете ги, разполовете ги и отстранете костилката.
  Загрейте на котлона грил-тиган и запечете прасковите с отрязаната част надолу за около 1-2 минути от всяка страна .
  Сложете в блендер рикотата, сока на половин лимон и 2 с.л. пудра захар, разбийте, докато получите еднородна кремообразна смес.
  Разпределете от сместа на дъното на десертни чинийки, подредте по 2 половинки праскови  на порция една върху друга или една до друга, сложете в дупчицата от костилката също малко от рикотения крем, поръсете с бадеми и полейте прасковите с  около 1 ½  с.л. мед.

сряда, 15 август 2012 г.

Моцарела със смокини и розмарин




Искам да ви представя едно различно от обичайното по вид и вкус предястие.
За мен, комбинацията беше много интригуваща и определено ми допадна. Различните съставки се съчетават чудесно - по-неутралния вкус на моцарелата, като основа на сладката и свежа смокиня, леко лютиво-тръпчивия розов пипер и аромата на пресния розмарин.
Предимство е, че се приготвя светкавично и изглежда ефектно.
Дали ще ви допадне и на вас, оставям сами да прецените, защото колкото хора, толкова и вкусове :)




Моцарела със смокини и розмарин

Продукти:

250 гр. моцарела,
5 черни смокини,
3 с.л. студено пресован зехтин,
1 стрък пресен розмарин,
щипка сол,
розов пипер



Начин на приготвяне:
Нарежете моцарелата на филийки с дебелина 1 см. и ги оставете 10-тина минути върху домакинска хартия да се отцедят добре.
Трябва да подберете узрели, но не много меки смокини. Измийте ги, подсушете ги и ги нарежете напречно на колелца. Аз не намерих от едрите черни смокини и използвах от по-светлите и по-дребничките, затова ги срязах надлъжно на две.
Поставете върху всеки резен моцарела, кръгче смокиня (или в моя вариант - две половинки).
В бурканче сложете зехтина, щипка сол, листенца пресен розмарин и розов пипер. Сложете капачката и разклатете енергично бурканчето.
Полейте с помоща на лъжичка от така приготвения зехтин върху предястието, като се стараете върху всеки резен смокиня и моцарела да попадне от розмарина и розовия пипер.

* източник - списание "Cucina moderna"



Други рецепти с пресни смокини в блога:

Запечени пресни смокини с горгонзола и прошуто



Обърнат кейк със смокини



Пандишпанчета със смокини и сирене "Котидж"

събота, 11 август 2012 г.

Торта с карамелизирани сливи



Втора поредна година точно преди рождения си ден, малката ми дъщеричка се разболява и тържеството с куп дечица и торта се отлага. Нейният рожден ден мина, а при така стеклите се обстоятелства, детското тържество предстои. На него тя ще се радва на торта с картинка от любимо филмче - "Ягодов сладкиш".
Въпреки всичко, не можех да я оставя без тортичка на самия й рожден ден и затова почерпих с една правена набързо и много импровизирана торта, която сътворих посреднощ. Не е много красива, но пък стана вкусна.
Да си живо, здраво и много усмихнато, мое малко момиче!



Торта с карамелизирани сливи

Продукти:

За блатовете:

4 яйца (средна големина),
1 ампула ванилова есенция,
120 гр. захар,
120 гр. брашно,
1 пакетче (от 10 грамовите) бакпулвер

За крема:

1 кутия (500 гр.) маскарпоне,
200 мл. течна неподсладена готварска сметана,
125 г. крема сирене,
пудра захар на вкус,
1 пакетче (10 гр.) желатин,
1/2 ампула ванилия

За карамелизираните сливи:

600 гр. сини сливи (аз използвах от кръглите с червеникавата сърцевина),
120 гр. захар,
30 гр. масло,
1 пръчка канела,
1/2 ампула ванилия



За да направите блатовете, първо подгответе 2 тортени форми (диаметър 22 см.), като ги намаслите добре и покриете дъното с хартия за печене.
Загрейте фурната до 180 градуса.
Разбийте с миксер яйцата със захарта и ваниловата есенция до гъст крем.
Смесете в купа пресятото брашно и бакпулвера.
Смесете двете смеси, като постепенно прибавяте брашняната към яйчната и внимателно бъркате с дървена лъжица.
Изсипете сместа, като я разделите по равно в две тортени форми и заравнете.
Печете в предварително загрятата до 180 градуса фурна, докато блатовете се надигнат добре, видимо са добре запечени отгоре и дървен шиш забоден в средата излиза без полепнали трохи. През първата половина на печенето, докато блатовете се надигат, не отваряйте вратичката на фурната. Приблизителното време на печене е около 15-тина минути.
Оставете изпечените блатове за 5 минути във формите. После обърнете върху хартия за печене и оставете върху решетка да изстинат.
За да приготвите карамелизираните сливи, трябва да подготвите плодове, които са узрели, но твърди. За тази торта съм използвала от кръглия сорт сини сливи, но не пречи да изберете и от продълговатия кюстендилски сорт.
Измийте и нарежете сливите на резенчета (не прекалено тънки, защото при топлинната обработка ще се разкашкат), като отстраните костилката.
Сложете нарязания плод, захарта, маслото, канелата и ванилията в тенджерка и сложете на слаб огън на котлона. Оставете около 7-8 минути от момента на завиране, като често разбърквате внимателно. Отстранете канелената пръчка.
За да приготвите крема разбийте с миксер маскарпонето, крем сиренето, сметаната, ванилията и толкова пудра захар, колкото прецените, според предпочитанията си за сладост. При добавянето на захарта, имайте предвид, че и блатовете на тортата са сладки, така че дозирайте внимателно. Разбиването не трае дълго, а колкото продуктите да се смесят в еднородна консистенция - получава се гъст крем.
Сложете желатина в съдинка, залейте го с 80 мл. студена вода, изчакайте да набъбне. Сложете го на водна баня на слаб огън и бъркайте докато се разтвори. Изсипете го при тортения крем и разбъркайте много добре.
За да сглобите тортата, поставете в тортена чиния първия блат, стегнете го в тортен ринг (или може да използвате пръстена от сглобяемата тортена форма).
Поръсете блата с половината от соса, който се получава при карамелизирането на сливите. После, подредете и половината от плодовете.
Изсипете върху сливите 2/3 от маскарпонения крем и заравнете.
Сложете отгоре втория блат, намажете го с останалата 1/3 от крема и приберете в хладилника.
Когато крема стегне добре,отстранете внимателно тортения ринг и наредете отгоре втората половина от плодовете. Полейте с остатъка от соса.
До сервиране съхранявайте тортата в хладилник.

петък, 3 август 2012 г.

Бамя по гръцки



Бамя по гръцки

Продукти:

500 -600 гр. бамя,
2 гл. лук /средни/,
3 добре узрели домата,
50-60 ml зехтин,
3 с.л. оцет
сол,
черен пипер,
1 равна кафена лъжичка захар

     Начин на приготвяне:

  • Измийте бамята. Отрежете дръжките заедно с част от "главичката" на бамята. След отрязването, трябва да изглежда ето така:



  • В купичка сложете 1 равна с.л. сол, 3 с.л. оцет и разбъркайте. Потопете отрязанатото място, заедно с "главичката" на бамята в сместа от оцет и сол, и слагайте така подготвената бамя в тенджера.
  • Изчистете лука и го нарежете на филийки, прибавете го към бамята.
  • Нарежете доматите на половинки и ги настържете на едро ренде, като люспата, която остава след настъргването се отстранява. Изсипете настърганите домати при бамята.
  • Сипете зехтина, около 100 ml вода, 1 равна к.л. захар и разбъркайте.
  • Съдържанието на тенджерата трябва да изглежда така:




  • Сложете на слаб огън да ври и 15-тина минути след завирането опитайте соса на вкус и подправете с необходимото количество сол и черен пипер. 
  • Оставете да ври на слаб огън до готовност на бамята, като внимавате да не се разкашка. В края на готвенето, по-голямата част от водата на яденето се редуцира.
  • При сервиране поръсете с малко ситно нарязан магданоз.