неделя, 26 февруари 2012 г.

Палачинкови бохчи



Една рецепта за предястие, което не е нещо кой знае колко сложно, но стои ефектно на масата, когато имаме гости, търпи различни пълнежи и най-важното - вкусно е :)
В случая, палачинковите бохчи (или кесийки, ако предпочитате) са пълнени с яйчена салата или по-точно, този неин вариант, който ми е любим :)
Аз използвах за палачинките тиган, който е с по-малък диаметър от стандартните 26 или 24 см., така предястието изглежда по-елегантно
Да ви е сладко!



Продукти:

За около 10 палачинкови бохчички

За палачинките: 1ч.ч.= 200 мл.
3-4 яйца,
1 ч.ч. прясно мляко,
1/2 ч.ч. вода,
щипка сол,
брашно, колкото е необходимо, за да се получи смес с гъстотата на боза (около 3 ч.ч.)

За пълнежа от яйчена салата:
7 яйца,
5-6 стерилизирани (или кисели) краставички,
10-тина черни маслини без костилка,
150 гр. от любимата ви майонеза,
1 с.л. (с връх) кисело мляко,
сол и черен пипер на вкус,
1 равна ч.л. горчица,
1 с.л. ситно нарязан пресен копър (опция)

За вързване на бохчичките: пера от зелен лук, толкова броя, колкото са палачинковите бохчи



Първо подгответе перата от зеления лук, с които ще вържете палачинковите бохчи. За целта, сложете в съдинка подсолена вода да заври и пуснете за 2-3 секунди перата от зелен лук. Извадете ги и ги отцедете. Това бланширане, прави перата по-лесни за вързване, ако са сурови вързването на палачинките ще е много трудно, защото перата от зелен лук ще се късат много лесно.
След като сте подготвили перата, пригответе сместа за палачинките, след това ги изпържете и оставете да изстинат.
Почти всеки знае как се приготвят палачинки, но за начинаещите, които все още се учат да готвят, все пак казвам моя начин. Сложете в купа леко разбитите с вилица яйца, прибавете млякото и водата, щипка сол и с вилица или телена бъркалка, разбийте сместа, докато стане еднородна. После започнете да прибавяте пресятото брашно, като същевременно разбърквате енергично с бъркалката, като внимавате да не се образуват бучки. Прибавяйте брашно до получаването на смес с гъстотата на боза.
Загрейте на котлона тиган с незалепващо покритие, намажете с няколко капки олио дъното, вдигнете тигана от котлона и с помоща на черпак излейте от палачинковата смес, като с въртеливо движение разклащате тигана, така че сместа да се разстели равномерно и навсякъде по дъното. Върнете тигана на огъня. Когато палачинката е готова от едната страна (внимавайте, че става доста бързо), с помоща на дървена шпатула я обърнете от другата страна. Прехвърлете готовата палачинка в чиния. Ипържете по същия начин и останалите, като преди изпържването на всяка една задължително намаслявате тигана с няколко капки олио. Това е, за да не залепват палачинките и да не се разкъсват. Не слагайте повече олио от необходимото.
За да приготвите яйчената салата, сварете добре яйцата. Обелете ги. Срежете ги на половинки. Отделете жълтъците и ги намачкайте на трохи с вилица. Прибавете към тях горчицата, майонезата, киселото мляко, сол и черен пипер на вкус. Объркайте много добре.
Нарежете на кубчета яйчените белтъци и ги сложете в купа. Нарежете на кубчета краставичките и ги прибавете към белтъците. Нарежете на шайбички маслините и добавете и тях.
Прибавете към нарязаните продукти приготвения майонезен сос. Ако желаете може да прибавите и ситно нарязан копър. Объркайте много добре и оставете готовата яйчена салата в хладилника да се охлади. Ето как изглежда, преди да я използвате за палачинковите бохчи, съвсем спокойно може да я сервирате и самостоятелно като предястие:



В средата на всяка палачинка сложете от яйчената салата и завържете внимателно крайщата със стръкче блаширан зелен лук.
До сервиране на предястието, дръжте палачинките в хладилник.

петък, 17 февруари 2012 г.

Френска чеснова супа



Супената вълна при нас продължава с пълна сила :)
Това, което виждате не е невероятната и любима за мен френска лучена супа, а е не по-малко невероятната френска чеснова супа ( Soupe à l'ail ) :)
Рецептата идва от градчето Арле (Arleux), което се намира в северна Франция и е известно с производството си на качествен чесън.
Уверявям ви, че аромата и вкуса си заслужават, пък и супичката се приготвя много лесно. Опитайте, няма да съжалявате, великолепна е!
Дебело трябва да почертая, че отново не съм я готвила аз, а рецептата издири и в кухнята се вихри отново моята половинка. Откакто се научи да готви, узурпира кухнята. Явно съвсем скоро търпението ми ще се изчерпи и ще го предизвикам на дуел с лъжици, заради отнета ценна територия :))



Френска чеснова супа ( Soupe à l'ail )

Продукти:

за около 6 порции

3 глави чесън, обелени (само не избирайте от вносния китайски чесън, защото аромата му е прекалено силен, всякакъв друг е за предпочитане),
3 стръка праз, нарязани на кръгчета
2 с.л. зехтин,
1 кубче пилешки бульон,
1 с.л. чисто масло,
450 гр. картофи,
2 моркова,
1/4 чаша сметана,
сол, черен пипер

За крутоните: 1 франзела (може да използвате и друг хляб), 2-3 с.л. зехтин, 1 чаша настъргано сирене ементал (може да го заместите и с грюер, пармезан или български кашкавал)



Обелете скилидките чесън.
Почистете праза, отстранете перата и използвайте само по-плътната част - както бялата, така и зеленикавата. Нарежете праза на колелца.
Обелете и нарежете картофите на кубчета, а морковите на кръгчета.
В голяма тенджера, загрейте 2 с.л. зехтин на средно силен огън и поставете скилидките чесън (така както са цели) и праза вътре. Гответе, разбърквайки постоянно, около 5 минути.
Добавете морковите и картофите и гответе още 5 минути.
Добавете 2 литра гореща вода и кубчето бульон и след като заври, намалете огъня, похлупете и оставете да къкри около 1 час.
Подправете със сол и черен пипер на вкус.
Добавете чистото масло и пасирайте супата с пасатор, като постепенно прибавяте и сметаната. Получава се много ароматна крем супа.
Поставете крутоните на дъното на купички и разлейте супата. Сервирайте веднага.

За крутоните: Загрейте фурната на 200°С. Нарежете франзелата на кубчета и ги поставете в тава. Поръсете ги с малко зехтин и с настърганото сирене ементал (може да използвате грюер, пармезан или пък български кашкавал). Запечете във фурната докато станат хрупкави и златисти. Може да използвате за запичането и функция "грил" на фурната, ако имате такава.

* Източник на тази прекрасна рецепта е чудесния сайт Easy French Food

неделя, 12 февруари 2012 г.

За Валентиновия ден :)

Празнувате ли Св. Валентин? Аз не, за мен си е Св. Трифон. Някак си, привнесените празници, като Хелоуин и Св. Валентин са ми чужди. Всеки ден на споделена обич си е празник, така че защо да нарочваме някакъв символичен ден за тази работа. Но това си е личен избор. Ако на някой му харесва да внесе малко романтика в ежедневието, защо не :) Една романтична вечеря на никого не е навредила, нали така :) Аз няма да приготвям такава, но пък из блога има някои рецепти, които могат да са в полза на тези от вас, които са решили да изненадат любимия човек. Така че, заповядайте и се забавлявайте, независимо какво празнувате:

Тортино с червена леща, моркови и кус кус


Солен чийзкейк


Тарта със сирена, пилешко и маслини


Шоколадови тортини


Шоколадов сладкиш "Сиена"


Круши с шоколадов сос върху подложка от грис

Сигурно ще има и други подходящи рецепти, но аз се спрях на тези, вие ако желаете поровете се още :) Хубав празник - на виното или на любовта, кой както желае и за каквото има настроение!

четвъртък, 2 февруари 2012 г.

Грахова супа

.

Напоследък в блога качвам само супи или сладкиши, единствено една салатка нарушава този януарски алгоритъм :) Но няма нищо чудно при тези температури навън. Топла супичка е най-приятното нещо за такива случаи - балсам за тялото и душата :)
Ето и поредната, а след рецептата за нея искам да кажа и "Благодаря!" на четири чудесни дами:

Грахова супа

Продукти:

1 консерва стерилизиран грах 400 гр. (отцедено тегло 240 гр.),
1 морков,
1 голям картоф,
1 глава лук,
2 с.л. зехтин,
100 мл. течна готварска неподсладена сметана,
сол и черен пипер на вкус,
1 с.л. ситно нарязан копър



Нарежете лука на ситно.
Загрейте в тенджера зехтина и сотирайте ситно нарязания лук за няколко минути.
Налейте в тенджерата около литър и половина (1,5 л.) гореща вода или горещ зеленчуков бульон (но не от кубче). Когато заври прибавете моркова нарязан на кубчета и настъргания на ситно ренде картоф. После прибавете отцедения от водата стерилизиран грах.
Варете около 15-тина минути или до готовност на моркова и картофа.
Подправете със сол и черен пипер на вкус.
Оттеглете от огъня добавете при непрекъснато разбъркване сметаната. Върнете на супата на огъня, оставете я да заври и след 1 минута от завирането я отстранете от котлона.
Прибавете нарязания на ситно копър и супата е готова :)
Да ви е сладко!

Искам и с днешната публикация да благодаря на три чудесни дами:

Благодаря сърдечно на винаги милата Мони за вниманието и тази цветна награда, която сподели с мен:


Благодаря от сърце на Боряна (Lke Alice in wonderland…) и на Мария (Време за губене) за вниманието и тези чудесни награди, които споделиха с мен :



Благодаря от сърце на Станислава (Ароматно в кулата на вещицата) за вниманието и чудесната награда, която сподели с мен:


По повод на последните две награди, вече споделих 7 неща за себе си и ги раздадох веднъж, ето защо сега ще си позволя да наруша условията и да не ги раздавам отново. С удоволствие, обаче ще си ги запазя и ще им се радвам толкова, колкото и при първото получаване, защото са символ на приятелско отношение и уважение.

След топлата супичка и приятните емоции с наградите, в заключение, една мразовита, но красива гледка, която мимоходом щракнах с апарата: