неделя, 29 май 2011 г.

Касерола с наденички и чеснови тостове



Касерола с наденички и чеснови тостове

Продукти:

За касеролата:
8 наденички (големина 8-10 см.),
1 жълта или зелена пиперка,
4 глави червен лук,
400 гр. рязани домати от консерва (или равнозначно количество белени, нарязани на кубчета пресни домати),
150-200 мл.зеленчуков бульон,
1 равна с.л. захар,
пресен босилек,
черен пипер на вкус

За тостовете:
селски хляб нарязан на филийки,
около 30-40 гр. меко нискомаслено сирене (например крема сирене),
1 с.л. масло,
2 скилидки чесън,
пресен босилек

Загрейте фурната до 220 градуса.
Пригответе си касерола, която може да влиза и във фурната или не много плитка тавичка.
Сложете наденичките, пиперката нарязана на лентички и нарязания на четвъртинки лук в касеролата. Прибавете съвсем малко от зеленчуковия бульон и сложете във фурната. Печете около 20-тина минути.
Намалете фурната на 200 градуса.
Сложете доматите в касеролата, прибавете остатъка от бульона, захарта, черен пипер на вкус и нарязания на ситно босилек. Сол ще трябва да прибавите, само ако бульона не е достатъчно солен. Разбъркайте и печете още около 20 минути.
За да приготвите тостовете, трябва продуктите да са със стайна температура, т.е. маслото и сиренето да са меки. Сложете ги в купичка, прибавете пресованите скилидки чесън и нарязания на ситно босилек.Разбъркайте много хубаво, докато съставките се смесят.
Намажете филийките хляб от едната страна с така приготвената смес.
Сложете ги в парти грил или в предварително загрята фурна да се запекат до златисто.
Сервирайте наденичките поръсени с няколко листенца нарязан пресен босилек и гарнирани с чеснов тост.

* Рецептата е адаптирана от книжката "101 Budget dishes. Triple tested recipes" на британското "Good Food"

понеделник, 16 май 2011 г.

Шоколадов кейк



Този шоколадов кейк с интригуващо име ("The best ever chocolate cake")правих за Цветница. Вкъщи, именниците на този чудесен празник сме много - аз, майка ми, малката ми дъщеричка, а в по-широк семеен кръг има още :))
Какво да кажа - пълно е с цветя, гости, глъчка и усмивки. Хубаво е, нали?
Та този шоколадов кейк беше предназначен за празника и според гостите се оказа доста вкусен. Той е за истински шокохолици. Всеки техен представител ще остане доволен от количеството шоколад съдържащо се в блата и ганаша :)
Доста закъснях с качването на рецептата, но тази година се разболях навръх Цветница, после ме заринаха служебни проблеми, после пък други рецепти и снимки изпревариха тези, но рецептата според мен си заслужава. Още повече, че украсата отгоре кореспондира на настроението ми в момента - времето да започна да се стопля, слънчицето да грее наистина пролетно, дърветата се разлистиха и изобщо настроението е по-ведро. Хапка-две шоколадов кейк също предизвикват усмивки :))



Продукти:

225 гр. черен шоколад (съдържание на какао около 60%) начупен на парченца,
200 гр. масло,
2 ч.л. инстантно кафе,
170 гр. брашно,
1/3 равна ч.л. сода бикарбонат,
1/3 равна ч.л. бакпулвер,
150 гр. мусковадо,
160 гр. кафява захар демерара,
20 гр. какао,
3 яйца (среден размер) леко разбити с вилица,
5 с.л. buttermilk

За ганаша:
285 мл.течна неподсладена готварска сметана,
2 с.л. кафява захар демерара,
225 гр. черен шоколад, начупен на парченца

Buttermilk може да се замени с айран или смесени равни количества прясно и кисело мляко, или в 1ч.ч. прясно мляко се сипва 1 с.л. лимонов сок, оставя се да постои 5-10 минути и за рецептата се използват 5 с.л. от сместа. Аз се спрях на последния вариант. Ако и вие го изберете, остатъка от сместа, който не се използвате за кейка може да използвате за направа например на пенкейкс, мъфини и т.н., има доста рецепти с buttermilk из интернет.



Загрейте фурната на 160 градуса.
Намаслете добре тортена форма с диаметър 20 см., дълбочина 7,5 см. и застелете дъното с хартия за печене.
Сложете в тенджерка, на слаб огън, маслото, шоколада, кафето и 125 мл. вода и загрейте при непрекъснато бъркане, докато маслото и шоколада се стопят и сместа стане еднородна. В никакъв случай не трябва да завира, а само да се стопи и хомогенизира. Оставете да поизстине.
Смесете в купа пресятото брашно, содата, бакпулвера,захарта и какаото.
Смесете леко разбитите с вилица яйца с buttermilk (или същото количество от съответния заместител, който сте избрали).
Смесете шоколадовата и яйчната смес с брашняната смес, като бъркате с дървена лъжица.
Изсипете полученото кейково тесто в подготвената форма.
Печете в предварително загрята фурна, около 1 час и 30 минути. Проверете с клечка готовността.
Оставете готовия кейк да изстине във формата, извадете го и след като е изстинал напълно го разрежете на три слоя (блата).
За да приготвите ганаша, сложете сметаната и захарта в тенджерка на слаб огън, докато сметаната се сгорещи, но не трябва да завира. Прибавете начупения шоколад и бъркайте докато се разтопи и сместа стане гладка и еднородна.
Слепете трите блата с ганаша. С остатъка намажете кейка отгоре и отстрани.
Украсете, например с шоколадови стърготини или друго по избор. Аз избрах да направя флорална украса от оцветен бадемов марципан, заради повода за който правих кейка.

* Рецептата е адаптирана от книжка на английското издание на Good Food "101 Chocolate treats"

сряда, 11 май 2011 г.

Канелони със спанак и рикота



Въпреки типично италианското заглавие на тази рецепта и на продуктите, използвани в нея, не съм използвала италиански източник. Нямах време да превеждам рецепти и притисната от обстоятелствата, трябваше да импровизирам с наличните продукти. Винаги държа вкъщи поне 5 вида паста, кутийка рикота, гранулиран пармезан, за случаите, когато не мога да отида да купя. Малко откачено е, обаче така е с маниите :)) Та импровизирах, но се получи доста вкусно и споделям рецептата.



Продукти:

12-13 бр. канелони, това е малко повече от 1/2 кутия (от 250 гр.),
1 кутийка рикота,
около 300 гр. изчистен и измит спанак,
1 яйце,
2-3 стръка пресен чесън,
3-4 стръка пресен лук,
няколко стръка магданоз,
1-2 с.л. зехтин,
3-4 с.л. белени,кълцани домати от консерва (доматена пулпа) или 1-2 с.л. доматено пюре,
черен пипер и сол на вкус

около 300-400 мл. домашно приготвен сос "Бешамел",
2-3 с.л. доматена пулпа (или 1-2 с.л. доматено пюре),
моцарела (от тази, която се използва за пица)



Нарежете спанака, чесъна и лука.
Загрейте зехтина на котлона и сотирайте спанака, чесъна и лука. Сместа не трябва да е водниста, така че ако има течност, трябва да оставите на котлона да се редуцира.
Съдът се оттегля от огъня и се оставя сместа да поизстине.
Прибавете леко разбитото с вилица яйце, рикотата, доматената пулпа, ситно нарязания магданоз, сол и черен пипер на вкус.
Загрейте вода на котлона с малко сол и няколко капки зехтин в нея. Пуснете канелоните във врящата вода и ги варете за времето указано на опаковката, като много внимавате да не преварите, защото ще се късат при пълненето. Пускайте ги във водата на 2 или 3 пъти,а не цялото количество наведнъж, за да не залепват един за друг.
Внимателно ги извадете и ги напълнете със приготвената смес. Подредете ги в добре намаслена тавичка.Разпределете отгоре доматената пулпа. Залейте със соса бешамел.
Печете в предварително загрята до 200 градуса фурна, около 15 минути или докато ястието започне да става златисто.
Извадете го от фурната сложете отгоре нарязана на тънки резени моцарела и върнете леко да се запече.

Е, със сигурност не е, като италианските варианти, но стана вкусно и ни хареса :)

неделя, 8 май 2011 г.

Пълнен лук



Голямата ангажираност напоследък е причината да позанемаря блога. Сега се поправям с тази публикация :)
Отдавна се каня да направя пълнен лук и ето подходящия момент. На нас ни хареса този вариант, надявам се да допадне и на вас. С хубава зелена салата и чаша вино или бира, мисля че ще се получи хубав лек обяд или вечеря.



Продукти:

8-10 големи глави лук,
250-300 гр. кайма (използвам смес от телешко и свинско месо 50:50),
3 стръка пресен лук нарязани ситно,
няколко стръка магданоз нарязани ситно,
2 с.л. галета,
1 яйце,
2 с.л. настърган пармезан,
3-4 с.л. настърган кашкавал,
1/2 тиквичка настъргана на едро (или нарязана на малки кубчета),
черен пипер и сол на вкус,
1-2 щипки кимион,
щипка къри,
1/2 ч.л. червен пипер



Главите лук се обелват. От двете страни се отрязват "капачета" от около 1 см. Лукът се слага за около 5 минути във вряща подсолена вода. После се изважда, отцежда и се оставя да изстине.
Вътрешността внимателно се избутва, така че да останат само 2-3 външни слоя.
После получените кухи глави лук се подреждат в намаслена тава.
Каймата се омесва с всички изброени продукти.
Главите лук се пълнят с овкусената кайма.
Пекат се около 20-тина минути в предварително загрята на 200 градуса фурна, докато се зачервят и каймата стане готова.