четвъртък, 31 март 2011 г.

Картофено-спаначена крем супа със сирене



От два дни цялото семейство се тръшна от един особено упорит вирус. В това състояние, знаете колко добре действа на човек една хубава, топла супичка. Вчера беше телешко варено. Днес се спрях на по-витаминозен вариант. Приготвя се сравнително бързо, което е предимство, когато човек едва стои на крака, освен това е и вкусна. Рецептата си я измислих в крачка, обаче идеята да сложа сиренце си я "откраднах" от Пепи (ето линк и към нейната вкусна супичка), но реших да добавя сиренцето накрая, като гарниране преди сервирането.
Вие разбира се, можете да замените сиренето със сметана - заквасена или пък течна, неподсладена готварска сметана, а защо не и с кисело мляко. Въпрос на вкус са добавките. Аз съм опитвала вариации на спаначени крем супи и с мляко, и със сметана, но със сиренце не бях, просто досега не ми е хрумвало да сложа. Много е вкусно, опитайте. Пепи, сърдечни благодарности за идеята!
А сега и рецептата на моя вариант за картофено-спаначена крем супа:



Продукти:

5-6 картофа (не от много големите, по-скоро среден размер),
около 200 гр. почистен и добре измит спанак,
3 моркова (средна големина),
1 глава лук,
2-3 стръка пресен лук,
1-2 стръка пресен чесън,
1/2 малка връзка магданоз,
3-4 с.л. ориз,
1 к.ч. доматен сок,
2-3 с.л. олио
щипка джоджен,
щипка черен пипер
сол на вкус

За гарниране:
натрошено бяло саламурено сирене



Сложете около 2,5 л. вода на котлона да заври.
Обелете, измийте картофите, нарежете ги на едро. Обелете лука и го нарежете.
Пуснете картофите и лука във врящата вода.
После обелете морковите, нарежете ги и ги сложете и тях в тенджерата.
Прибавете олиото, сол и оставете да ври до полуготовност на картофите.
В това време, почистете и нарежете пресния лук и чесън. Нарежете изчистения и измит спанак. Не е необходимо да се престаравате с рязането, може и по-едричко, защото супата ще се пасира после. Прибавете зеленчуците към супата.
Добавете ориза, джоджена, черния пипер и доматения сок.
Доварете супата, до пълна готовност на картофите и ориза.
Оттеглете от огъня. Добавете ситно нарязания магданоз.
С електрически пасатор, пасирайте супата до еднородност и гладкост.
Ако се е получила много гъста за вашия вкус, може да добавите мъничко вода и да оставите на котлона за още 2-3 минутки.
Сервирайте топла с натрошено сирене, като добавка.
Ако желаете може да добавите и крутони.

неделя, 27 март 2011 г.

Нещо като пай :))



Един ден, когато се чудех какво да сготвя, се сетих за вкусните рецепти за Cottage Pie и Shepherd's pie. Всъщност, двете рецепти са много близки, само че първата се приготвя с мляно (кълцано) говеждо месо, а втората - с агнешко. Въпреки, че много ми се искаше да приготвя някоя от тях, нямах в наличност всички необходими продукти, а обстоятелствата бяха такива, че нямаше как да изляза да пазарувам точно тогава. Влезе ли ми, обаче, мухата за пай в главата, не поиска да излезе от там :)) Така че накрая се получи, нещо като мноооооого далечен братовчед на английските (дали пък не са ирландските?) си събратя - на три слоя вместо на два и с доста различни съставки. Но резултата се оказа вкусен и поради тази причина реших да го споделя.



Продукти:

5-6 картофа,
около 250 мл. сварено прясно мляко,
масло,
сол и черен пипер на вкус,
щипка индийско орехче (опция)
1 яйце

2 пилешки бутчета,
1 бурканче стерилизирани гъби (или около 200 гр. пресни),
1 глава лук,
1 скилидка чесън,
1 голям морков,
1-2 с.л. олио,
няколко стерилизирани краставички,
1 с.л. сос "Уорчестър",
4-5 с.л. течна готварска неподсладена сметана,
черен пипер и сол на вкус,
няколко стръкчета магданоз

настърган кашкавал за поръсване отгоре



За картофеното пюре:
Картофите се сваряват в подсолена вода. След това, докато са още топли се обелват, намачкват с ръчна преса, като малко по малко се добавя прясно мляко и масло, докато се получи гладко и нормално гъсто картофено пюре. Подправя се със сол и черен пипер на вкус, пожелание може да се добави и щипка индийско орехче.
Яйцето се разбива леко с вилица, добавя се към картофеното пюре и добре се разбърква, докато се поеме напълно.

За плънката:
Пилешките бутчета се сваряват, обезкостяват и пилешкото месо се нарязва на парченца.
Лукът и чесънът се нарязват на ситно.
Гъбите се нарязват.
Морковът също се нарязва на кубчета.
Олиото се загрява на котлона, чесънът и лукът се сотират за 1-2 минутки, после се прибавят пилешкото месо, гъбите и моркова и се сотира за още 2-3 минути. Добавя се съвсем малко от бульона, в който е вряло пилето, подправя се със сол и черен пипер на вкус и се оставя на тих огън за около 5 минути.
Оттегля се от огъня. Добавят се нарязаните стерилизирани краставички, 1 с.л. сос "Уорчестър", сметаната и ситно нарязания магданоз. Така приготвената плънка не трябва да е прекалено водниста, затова по-горе споменах, че с прибавянето на бульона трябва да се внимава, необходимо е съвсем, съвсем малко.
Малка тавичка се застила с хартия за печене.
Половината от картофеното пюре се разстила в нея, отгоре се слага равномерно от плънката, най-отгоре се разстила останалата половина от картофеното пюре.
Тавичката се поставя в предварително загрята до 200 градуса фурна и ястието се запича, докато стане приятно златисто отгоре.
Изважда се от фурната, наръсва се с кашкавала и се връща, за да се запече отново до златисто.
Сервира се топло, в компанията на някаква свежа салата по избор.
На нас ни хареса, макар, че никак не е диетично :), дано хареса и на вас.

сряда, 23 март 2011 г.

Телешко в гювеч




   Вече съм споделяла, че вкъщи много обичаме телешко, също и за това, че трудно се намира крехко телешко месо на нашия пазар. Тази рецепта обаче, винаги става добре, дори и телешкото да е не е толкова крехко.
   Реших да побързам с качването на рецептата, защото иначе ще и мине сезона :) Тя предполага студено време и се консумира в компанията на хубаво червено вино.
   Получава се много ароматно ястие със сос.
   Изключително лесно е за приготвяне, но времето за печене е дълго, така че по-подходящо е за почивните дни :)

Телешко в гювеч

Продукти:

800 гр. телешко месо,
5-6 големи глави лук,
около 1 1/2 глави чесън,
100-150 гр. масло,
1/2 ч.ч. вино (бяло или червено),
5-6 зърна черен пипер,
2-3 зърна бахар,
1/2 дафинов лист,
сол

Начин на приготвяне:


  Месото се почиства от ципите (ако има такива), нарязва се на парчета. Слагат се в гювеч, върху месото се наръсва солта, счуканите зрънца бахар и черен пипер и дафиновият лист.
  Върху месото се слагат обелените глави лук, нарязани на четвъртинки и обелените скилидки чесън. Прибавя се маслото. Всичко се залива с виното и малко вода (около 50-60 ml ). 
  Съдът се похлупва и се пече около 30 минути на 220 градуса и после около 2 часа на 190 градуса. Проверете готовността на месото и ако трябва печете още. В края на печенето, може да отхлупите гювеча и да печете 15-20 минутки, за да се запече приятно отгоре.


петък, 18 март 2011 г.

Думите променят ли нещата?

От няколко дни ме мъчи въпрос: Могат ли думи да променят нещата?
Всъщност, понякога могат, но не и днес, не и сега, не и за Япония. Думи не могат да върнат загиналите, да спрат ставащото с ядрената централа, да съградят домовете наново... . Тогава има ли смисъл да казвам, че това е трагедия, че ми е мъчно, че ме боли. Хората там ги боли милион пъти повече!
Все пак има смисъл от думите и има смисъл да бъдат казани. Когато в бедата разбереш, че не си сам - има надежда, когато света се обединява, за да подкрепя, а не да руши - има надежда. И освен това, какво друго ни остава сега, освен възможност за думи - една молитва за тези, които страдат и се борят за оцеляване, молитва за Божия милост.

Смъртта дойде.
Надвисна.
Зад гърба й наднича живота.

вторник, 15 март 2011 г.

За времето, за "Кулинарно приключение" и за шоколадовите тортини :)



     Времето е нещо относително, за едни неща тече бързо, за други бавно и понякога ни се вижда дъъъъъълго, дълго, а понякога кратко, като миг.
     Преди точно една година започнах този блог, а тази публикация, която сега четете е стотната. Започнах го защото обичам да готвя, обичам да импровизирам, а открих, че обичам и да снимам :) Хареса ми идеята за виртуално местенце, което е само мое и мога да определям кога, как и какво да публикувам, хареса ми да го споделям с хора, които имат същата страст.
Кога отмина тази една година просто не усетих, беше като миг. От друга страна миг наситен с много емоция, много нови познанства, повечето виртуални, но някои станаха и реални. Открих много приятни и креативни хора, открих много етични, отзивчиви и специални личности. От много от тях се възхищавам, от много от тях научих нови неща.
     Направих блога в момент, когато просто имах нужда от него. И не съжалявам нито за миг, че започнах това начинание.
     Подкрепа, още от първите дни, ми оказват Пепи (тя остави и първия коментар), Дими и Диди и Ива. Благодаря им от цялото си сърце за подкрепата, за отношението, за всички хубави думи и жестове!
     Благодаря на всички виртуални приятели блогъри, които следят моя блог, коментират в него и се доверяват на мои рецепти!
     Благодаря и на всички, които се отбиват в това виртуално местенце, доверяват се на някоя рецепта и се решават да я приготвят в своите домове! От статистиката на Блогър, открих, че това което публикувам се следи от много, много повече хора, отколкото предполагах. Това ме удиви!
     Благодаря ви от сърце за вниманието и интереса, за всяко посещение, за всеки коментар!
     И така, на рожден ден като на рожден ден, ще почерпя с нещо сладичко и дано да ви хареса :))




Тортини с ябълка и шоколад

Продукти:

6 порции

За подложките:
35 гр. брашно,
25 гр. масло,
25 гр. кафява захар,
1 яйце
1 с.л. неподсладено какао
1/2 равна кафяна лъжичка бакпулвер
6 ч.л. сироп амарето

За шоколадово-ябълковата част:
1 ябълка,
15-20 гр. масло,
1-2 с.л. кафява захар,
1 с.л. ликьор амарето (или сироп амарето)
200 гр. черен шоколад със съдържание на какао над 60 %,
200 мл. течна готварска неподсладена сметана (желателно животинска, а не растителна)

За украса: 6 коктейли черешки за украса (или друга украса по избор)




  • Пригответе си формички с различен размер за подложката и за горната част. Аз използвах за подложките-блатчета формички за мъфини, а за горната част, формички за мини мъфини. Намажете формичките, в които ще печете блатчетата, добре с мазнина. Загрейте фурната до 180 градуса.
  • В малка купа разбийте леко с вилица яйцето, прибавете захарта, разтопеното (но не горещо)масло и разбъркайте. Пресейте брашното с бакпулвера и какаото, над яйчната смес и разбъркайте с дървена лъжица, докато се поеме. Получената смес, трябва да е с гъстота на кейково тесто. Разпределете сместа (за моя размер форми - около 1 1/2 с.л.смес) в приготвените формички и печете около 10-тина минути. Извадете от фурната, оставете 3-4 минути във формичките, после извадете блатчетата да изстинат върху решетка. Докато са още топли, съвсем леко сиропирайте всеки с по 1 ч.л. сироп амарето (или друг по избор). На мен ми се получиха 6 блатове подложки, но все пак зависи от размера на формичките, които сте избрали.
  • За да направите шоколадово-ябълковата част, първо трябва да карамелизирате ябълката. За целта, обелете кората на ябълката, почистете от семките и нарежете на малки кубчета. Сложете маслото да се загрее на котлона (на среден огън), прибавете ябълката, 1 с.л. ликьор амарето (или сироп амарето) и при непрекъснато бъркане дръжте на огъня 2-3 минути, после прибавете захарта и карамелизирайте. След като се получи карамела оттеглете от огъня.
  • В друг съд сложете на огъня сметаната и я загрейте, докато се сгорещи, но не трябва да завира. След като се сгорещи оттеглете от огъня, прибавете начупения на парчета натурален шоколад и бъркайте непрекъснато, докато се получи гладка, хомогенна шоколадова смес.
  • Пригответе формичките, които сте предвидили за ябълково-шоколадовата част. Те най-добре е да са силиконови, тъй като ще трябва да се сложат във фризера, а освен това и по-лесно ще можете да извадите след това съдържанието. На дъното на всяка формичка сложете малко от шоколадовата смес, после 1-2 ч.л. от карамелизираната ябълка, като се стараете кубчетата ябълка да са в центъра на формичката. Отгоре допълнете с още от шоколадовата смес. Сложете напълнените формички във фризера за около 2 часа или докато сместа стегне много добре.
  • След като стегне, извадете шоколадовите части от формичките. Така ще спестите време, когато дойде ред за сервиране и ги съхранявайте във фризера. Преди сервиране извадете от фризера, поставете върху подложките, украсете с коктейлна черешка.Така сглобения десерт, оставете да постои 10-тина минути на стайна температура преди да поднесете.


* Рецептата е адаптирана от сп. "Cucina moderna ORO collezione"

Да ви е сладко, приятели и посетители на "Кулинарно приключение"!



петък, 11 март 2011 г.

Пълнено авокадо



Авокадото все още плахо навлиза в кухнята на българите. Много хора не знаят какво да приготвят с него. Намират вкусът му за странен, защото го опитват директно, без овкусяване и извън съчетание с други продукти. При подходящо съчетаване обаче, то може да е доста вкусно.
Авокадото не бива да бъде подценявано и е хубаво да бъде включено в менюто, поради една много проста причина - невероятно полезно е. То съдържа доста витамини - А, В1, В2, В6, С, E и много минерали, сред които калий, желязо, магнезий. Богато е и на омега-6 ненаситени мастни киселини. За повече информация относно чудесните му качества може да надникнете тук.

Рецепта с авокадо вече съм качвала в блога - кростини с дип от авокадо в публикацията "Време за парти". Сега ви предлагам рецепта за пълнено авокадо, която може би ще се хареса на любителите на морски дарове.



Пълнено авокадо

2 бр. авокадо,
200 гр. сварени, белени скариди (или сепия в консерва 185 гр.),
2 с.л. нарязан червен лук,
1 голям домат (или 2 по-малки),
нарязани на ситно 2-3 стръка магданоз

Дресинг: 3-4 с.л. зехтин, сока на 1/2 лимон (или на 1 лимон, ако предпочитате по-кисело), сол и бял пипер (или черен пипер) на вкус.

Авокадото се разполовява по дължина, изважда се костилката и с помоща на супена лъжица сърцевината се издълбава внимателно, като се внимава кората да се запази цяла.
Имайте предвид, че сърцевината на авокадото потъмнява бързо от съприкосновението с въздуха, така че след като я издълбаете може да я поръсите с мъничко лимонов сок.
В купа сложете скаридите. Може вместо тях да ползвате сепия от консерва. Аз в случая направих предястието със сепия в чеснов сос, като я отцедих добре от течността в консервата и нарязах.
В купата се прибавя нарязания червен лук и нарязания домат.
Накрая прибавете сърцевината на авокадото нарязана на малки парчета.
Пригответе дресинга, като поставите в малко бурканче всички продукти, затворите с капачка и разтърсите добре като шейкър 1-2 минути.
Напълнете издълбаното авокадо с приготвената в купата смес.
Полейте всяка напълнена половинка с около 1 с.л. от дресинга. Сервирайте веднага.
Другият вариант е да овкусите сместа в купата с дресинга, да разбъркате и тогава да напълните авокадото.
Ако желаете, преди сервиране украсете с листенца магданоз.

вторник, 8 март 2011 г.

Настроение :)



Пожелавам ви цвят и усмивка през цялата седмица, приятели!

понеделник, 7 март 2011 г.

Бърз ориз с гъби и пармезан / Mushroom Parmesan Rice




  Оризът, както и картофите като продукт, може би изглеждат на някого не толкова интригуващи, но това е само на пръв поглед. Те могат да бъдат основа на много интересни и вкусни блюда. С тях са възможни безброй интерпретации, с тях може да се приготвя всичко - супи, салати, ястия и дори десерти.
    Днес ще ви представя следващата от бързите, лесни и вкусни рецепти - едно простичко, но много ароматно блюдо. Задава се нова забързана работна седмица и това може да е полезно на някой, осигурявайки идея за бърза семейна вечеря.
    


Бърз ориз с гъби и пармезан / Mushroom Parmesan Rice

Продукти:

250 гр. ориз за ризото,
250 гр. пресни гъби,
150 гр. шунка (аз използвах пражка шунка),
2 стръка пресен лук,
1/2 глава червен лук,
1 скилидка чесън,
2-3 с.л. настърган пармезан,
бучка масло + 1 с.л. зехтин,
черен пипер и сол на вкус,
няколко стръка копър и няколко стръка магданоз,
60 мл. бяло вино (опция)


  • Нарежете зеления лук и червения лук. Нарежете гъбите на едро. Нарежете пражката шунка на тънки лентички. Обелете скилидката чесън и я натиснете с плоската част на острието на ножа, така че да се смачка.
  • Загрейте в тенджера на котлона заедно маслото и зехтина. Изсипете лука и чесъна в мазнината и сотирайте за 1-2 минути. Добавете шунката и дръжте на огъня още 1-2 минути, като разбърквате от време на време.
  • Прибавете нарязаните гъби и ориза и при непрекъснато бъркане дръжте на огъня още минутка. Залейте с бялото вино (ако ще използвате) и 500 мл.вода - 2 ч.ч. по 250 мл. всяка (или ако имате зеленчуков бульон, но не от готовите кубчета). Подправете със сол и черен  пипер на вкус, разбъркайте, захлупете тенджерата и оставете на слаб огън. В процеса на готвене, ако е необходимо добавете още малко течност.
  • Когато ориза е готов и още горещ, добавете ситно нарязаните копър и магданоз, както и настъргания пармезан и леко разбъркайте.
  • Можете да сервирате ориза посипан с още настърган пармезан и придружен със салата по избор.

* Позволявам си един съвет - по възможност, използвайте ориз за ризото. Не, че с друг, ястието няма да се получи, напротив - ще стане, но с ориза за ризото е доста по-вкусно, а и по лесно за приготвяне.

петък, 4 март 2011 г.

Пълнени картофи - вариация по тема :)


През следващите месеци, пред мен се изправя предизвикателство що се отнася до блога и публикациите в него. На работното ми място ще стане доста натоварено, което автоматично означава по-малко време за готвене, снимане, обработка и публикуване.
Но съвсем не смятам да се предавам и отказвам, ето тук идва и новото предизвикателство - бързи, но вкусни рецепти.
Всяка работеща жена, вярвам ще се съгласи, че съчетаването на работа, домакинство, деца и лично време, никак не е лесна задача. Въпреки това, не смятам, че трябва вкъщи да се лишим от домашна и вкусно приготвена храна. Така че, да не се изненадате, ако последва серия от бързи и лесни, но все пак надявам се, интересни и вкусни рецепти :)) Хубавото е, че има и почивни дни, в които не смятам да стоя със скръстени ръце и ще реализирам онези рецепти, които изискват повече време в кухнята.
И така, следва първата от бързите рецепти - пълнени картофи.
Тази рецепта беше пълна импровизация с наличните продукти от хладилника, която се получи много вкусна и голямо предимство е, че се приготвя бързо.

Пълнени картофи

Продукти:

6 картофа (с големина на дамски юмрук),
125 гр. крема сирене,
4 с.л. готварска неподсладена сметана,
1 яйце,
2 с.л. ситно нарязан магданоз,
2 с.л. ситно нарязан червен лук,
2 с.л. ситно нарязан зелен лук,
1 с.л. ситно нарязан копър,
3 с.л. нарязани черни маслини без костилка,
2 ч.л. песто "дженовезе",
1 скилидка чесън ситно накълцана или пресована,
сол и бял пипер на вкус (вместо бял пипер може да се използва и черен пипер)

Още за запичане отгоре: около 20-тина гр.масло, настърган кашкавал

Картофите, така както са с корите, се измиват много добре. Разрязват се на две половини и се подреждат в чиния. Слагат се в микровълновата фурна и се завъртат там за 15-20 минути. Така картофите стават почти готови. Изваждат се и с помоща на лъжичка внимателно се издълбава част от сърцевината.
В купа се слага яйцето леко разбито с вилица, крема сиренето, сметаната и пестото и се бърка с телена бъркалка или вилицата, докато се смесят добре. Добавят се двата вида лук, зелените продправки, маслините, чесъна, нарязаната на ситно (или намачкана с вилица) издълбана сърцевина на картофите и се подправя на вкус със солта и пипера. Разбърква се добре.
Със сместа се пълнят картофите и се нареждат в тавичка
Най отгоре се слага малко настърган кашкавал и малко резенче масло.
Запичат се на предварително загрята фурна (около 220 градуса) или на функция грил, докато кашкавала приятно се зачерви.
Ако желаете, украсете с листенца магданоз преди сервиране.


Накрая, искам да споделя с вас една картичка, която получих за 1-ви март и много ми хареса. Пожелавам, скоро да се радваме на пролетно време :)