неделя, 27 февруари 2011 г.

Кейк "Кафе" с шоколадова глазура



Този кейк е прекрасно допълнение към следобедното кафе. Не е прекалено сладък и накъртващ, не е нито прекалено сух, нито прекалено сочен. Има чудесно съчетание на кафеен, карамелов и шоколадов вкус. Освен това се приготвя изключително бързо и лесно. С една дума - хареса ми.
Съзнавам обаче, че може да не е по вкуса на мнозина - някои хора не обичат натурален шоколад, други - вкуса на кафе в сладкиши, трети предпочитат по-сладките десерти или пък по-сочните. Но ако сте от кафе маниаците, като мен, може този сладкиш да ви хареса и да решите да придружи някой ден чашката ви с горещо кафе :)



Кейк "Кафе" с шоколадова глазура

Продукти:

1 ч.ч.= 250 мл.

1 1/4 ч.ч. брашно,
2 равни ч.л. бакпулвер,
2-3 ч.л. нес кафе (аз използвах 1 голямо пакетче 17 гр. - "Кафе карамел", разтворимо кафе с мляко и карамел),
3/4 ч.ч. кафява захар,
90 гр. масло,
2 яйца,
3 с.л. течна неподсладена сметана,
3 с.л. вода,

още 20-тина гр. масло,
около 3 с.л. кафява захар,
2 с.л. вода

100 гр. натурален шоколад (съдържание на какао над 70%),
1/3 ч.ч. течна неподсладена сметана (аз използвам животинска)

орехи или бадеми за украса



Загрейте фурната до 180 градуса.
Намажете с олио правоъгълна форма за кекс. Застелете дъното и стените с хартия за печене. (Аз застилам само дъното и стените по дължина, малките стени по ширина не, защото ако се застели цялата форма, се образуват гънки на хартията, които се отпечатват после върху кейка.)
Сложете в купа пресятото брашно, бакпулвера, нес кафето и захарта.
Разстопете маслото.
Леко разбийте яйцата с вилица.
Направете кладенче в брашняната смес и прибавете маслото (не трябва да е горещо), яйцата, сметаната и водата.
Бъркайте с дървена лъжица, докато съставките се смесят добре. Получава се доста гъсто кейково тесто.
На дъното на застланата с хартия за печене кейкова форма разпределете останалото (около 20-тина гр.) масло нарязано на малки парченца, наръсете дъното на формата с 3 с.л. кафява захар и полейте с 1-2 с.л. вода.
Отгоре разстелете кейковото тесто. Заравнете го.
Сложете да се пече в предварително загрятата на 180 градуса фурна за около 35-40 минути или докато клечка бодната в сладкиша излезе чиста без полепнало тесто. Ако прецените, че отгоре започва да се препича повече, а вътре сладкиша още не е добре изпечен, покрийте формата отгоре с хартия за печене и допечете.
Охладете върху решетка.
Сложете сметаната в съдинка на слаб огън върху котлона, като се сгорещи веднага оттеглете от огъня, добавете начупения предварително шоколад и бъркайте непрекъснато докато шоколада се разтопи и сместа стане еднородна.
Разстелете глазурата върху кейка и украсете с ядките.

* Адаптирано от книжката "Вкусна домашна кухня" на издателство "Кибеа"

петък, 25 февруари 2011 г.

Салата айсберг със сушени плодове и орехи



За мен тази салата е едно прекрасно вкусово преживяване. Комбинацията от продукти ми допада много.
Ако сте решили да диетувате, това е подходяща храна - набавя ценни за организма съставки и калориите не са много, въпреки ядките и сушените плодове. Те са в минимално количество, но точно поради тях салатата е засищаща.
Посочвам продуктите ориентировъчно като количество, а всеки може да си ги нагоди по свой вкус.



Продукти:

салата айсберг,
4-5 сушени кайсии,
шепа стафиди,
шепа начупени на едро орехи,
1 кисела ябълка (например "Грени Смит"),
зехтин,оцет и сол на вкус

2/3 от салата айсберг се накъсва на парчета в купа.
Сушените кайсии се нарязват на малки кубчета и се добавят към салатата, заедно със стафидите, начупените на едро орехи и обелената ябълка нарязана на кубчета или тънки резенчета.
Салатата се подправя със сол, зехтин и оцет на вкус.
Разбърква се и се сервира веднага.
Ако няма да я поднасяте веднага, не подправяйте, приберете в хладилник. Прибавете дресинга 1-2 минути преди сервиране.

Ако желаете, може да дообогатите вкуса, като прибавите малко синьо сирене или пък козе сирене нарязано на кубчета. Аз лично, предпочитам варианта без сирене, както е и на снимката, защото е по-лек, но въпрос на вкус :)

неделя, 20 февруари 2011 г.

Круши с шоколадов сос върху подложка от грис


Този десерт правих преди много време. То си личи и от снимката - по-нескопосана е :)
Публикацията се забави доста поради много причини, после други неща, които междувременно приготвях затрупаха тези снимки. Тези дни, обаче, докато подреждах снимките за блога попаднах отново на десерта и реших да го публикувам, защото, ако не го направя сега, така ще си и остане :)), а го намирам за интересен.
Може би няма да е за всеки вкус, но то пък коя храна всъщност е такава :)
Рецептата е от един от любимите ми чуждоезични блогове - Fiordizucca.

Продукти:
за 4 порции

За крушите:
2 круши (в оригиналната рецепта са "Уилямс"),
70 гр. захар,
кората на 1 портокал,
1 пръчка канела,
1/2 шушулка ванилия

За пшеничния грис:
250 мл. прясно мляко,
70 гр. захар,
50 гр. пшеничен грис,
малка бучка масло,
щипка сол

Шоколадов сос:
100 гр. черен шоколад (над 70% съдържание на какао),
60 мл. мляко,
40 мл. течна готварска сметана,
1 ч.л. мед,
1/2 шушулка ванилия

Крушите не трябва в никакъв случай да са презрели. Внимателно се обелват, разполовяват и семките се почистват. Половинките се поставят в тенджера, покриват се с вода, прибавя се захарта, кората от портокал, канелата и ванилията. Покриват се и се оставят на слаб огън водата да заври. Вари се около 5-8 минути (в зависимост от степента на зрялост на крушите) и отстранете от огъня. Оставете да изстинат в тенджерата.
В това време пригответе пшеничния грис. Сложете млякото, щипката сол и захарта на огъня да се загреят до кипване (не изполсвайте много силен котлон), прибавете при непрекъснато бъркане постепено на тънка струйка пшеничния грис. Варете при непрекъснато бъркане, докато сместа се сгъсти (не трябва да е прекалено гъста и да става на бучки). Дръпнете от огъня, прибавете маслото и разбъркайте.
Бързо, преди да започне да се охлажда, разпределете топлата смес в предварително подготвените форми (или форма). Може да използвате, например, малка правоъгълна форма и после да режете стегналия грис на 4 квадрата или пък да използвате 4 кръгли купички. После оставете гриса да се охлади и стегне (в хладилника или дори навън - сега е достатъчно студено).
Пригответе шоколадовият сос, като първо сложите млякото, сметаната, меда и ванилията в тенджерка на котлона да се загреят. В момента в който почнат да завират оттеглете от огъня, изсипете в горещото мляко начупения на блокчета шоколад и бъркайте докато шоколада се стопи и се образува еднородна шоколадова смес.
Аранжирайте в чиния подложката от грис, поставете отгоре половинка круша (добре отцедена от сиропа в който е вряла). Може да я нарежете по дължина на резенчета без да прекъсвате връзката до края - като ветрило. Отгоре полейте с шоколадов сос.
Ако желаете, украсете с портокаловата кора, заедно с която са сварени крушите.

* Рецептата е от прекрасния блог Fiordizucca

събота, 19 февруари 2011 г.

Ръжените бисквитки на Alia и една награда



Със сигурност ви се е случвало да харесате нещо от пръв поглед, ама така много, че да нямате мира докато не го получите. В моя случай, нямах мира докато не го направих. Това както вече се досещате са ръжените сладки на Alia.
Това беше харесване не само от пръв поглед, но и от първа хапка.
Не за първи път правя бисквитки от нейния блог, винаги с отличен резултат. Но далеч само не са бисквитките това, което може да привлече погледа там. Прекрасни рецепти и прекрасни разкази. Изобщо, това е много интересно място, което с удоволствие следя.



Да се върна на бисквитките, много вкусни, с прекрасен аромат на ръж (аз много го обичам), много бързи и лесни за приготвяне, здравословни и много, много вкусни.
Единственото, за което не се съгласявам с Ирина (Alia) е относно външния им вид. Тя смята, че не са красиви, а на мен ми допадат и на външен вид - в близки до природните землисти цветове.
Думите, в блога на Ирина, които придружават рецептата си заслужават да бъдат прочетени, затова прочетете ги, няма да съжалявате - носят прекрасен заряд и на душата на човек става топло и хубаво.
За рецептата и историята вижте тук в блога Alia.
Ирина, от все сърце благодаря и за прекрасната рецепта, и за удоволствието да те чета!



Ще се възползвам от тази публиказия, за да благодаря за една награда, която получих преди време от Мина (Angelloves Cooking).
Мина благодаря ти от сърце за вниманието и приятелското отношение! Наградата, която ми даваш е символ на нещо много хубаво и съм горда, че я получих!
Няма да соча поименно блоговете, на които със сигурност искам да я дам, защото са много. Достатъчно е да погледнете в моя блог отстрани лентите с линкове към любими виртуални местенца и ще видите всички, на които искам да я даря.

сряда, 16 февруари 2011 г.

Клементайн кейк



Много ми хареса рецептата за този кейк. Още като я видях реших, че ще се получи много ароматен и свеж и наистина така се и оказа. Clementine cake (Клементайн кейк) е всъщност мандаринов кейк и името му идва от вида на цитруса, който се използва.
Клементайн е сорт на мандаринов портокал. Плодовете са много сочни, сладки и ароматни, с по-малка киселинност от портокалите. Делят се лесно на 7-14 парченца, много лесно се белят и почти винаги са без семки. Не са много гореми за разлика от стандартните мандаринови портокали
Не си мислете обаче, че с обикновени мандарини кейка няма да се получи :) Може напълно спокойно да заместите.
Рецептата е за 18 см. кръгла форма, но аз изпекох къпкейкчета.
И така, рецептата:



Продукти:

175 гр. меко масло,
2 клементини (или мандарини), ако са по-малки ще са нужни 3 броя,
175 гр. кафява захар (демерара) + 3-4 с.л. за сиропа,
3 яйца,
175 гр. брашно,
1 ч.л. бакпулвер,
1 капсула ванилова есенция,
3 с.л. смлени бадеми,
4 с.л. сладкарска течна неподсладена сметана,

Първо подгответе формата за печене. Ако е една (18-20 сантиметрова), намажете леко дъното и стените с мазнина и застелете дъното с хартия за печене. Ако използвате формички за мъфини или къпкейкс поставете хартиени кошнички (капсули).
Внимателно настържете кората на две от клементините (или мандарините), като внимавате да не стържете от бялата вътрешност на кората. Може също така да обелите много тънко с белачка за зеленчуци и после да нарежете кората на много ситно. Трябва ви около 1- 1 1/2 равни с.л. кора.
Пресейте брашното с бакпулвера.
Разбийте с миксер мекото масло, захарта и настърганата кора на плодовете, докато се получи пухкав крем.
Прибавете яйцата едно по едно, като след всяко разбивате с миксера, докато се поеме напълно от сместа. Добавете ванилията, лъжиците сметана и разбийте пак за малко.
Внимателно прибавете пресятото брашно при маслено-яйчната смес, като разбърквате с дървена лъжица, докато брашното се поеме. Не се престаравайте прекалено с бъркането, тестото не трябва да се преразбива и на този етап не се използва миксер.
После добавете смлените бадеми и леко разбъркайте.
Изсипете сместа във формата (формичките за къпкейк).
Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна. Около 50 минути, ако е цял кейк, и около 20 минути, ако ще правите къпкейкчета. Най-добре ще проверите готовноста с дървено шишче, по него не трябва да полепва тесто, когато боднете сладкиша.
След като се изпече, оставете за 5 минути във формата. После извадете върху решетка.

Изцедете сока на 3 клементини (или мандарини), сложете го в малка съдинка, заедно с 3-4 с.л. кафява захар и включете котлона на средно силно. Разбърквайте от време на време. След първите 2-3 минути, намалете малко котлона и дръжте сместа на огъня, като бъркате, докато сиропа се посгъсти.
Полейте с така приготвения сироп сладкиша с помоща на супена лъжица или ако са къпкейкчета, сложете на всяко около 1/2 с.л.
Ако желаете може отгоре да посипете с натрошена на едри трохи захар на бучки.

* Рецептата е от книжката "Baking" на поредицата "Kitchen library"

събота, 12 февруари 2011 г.

Тимбали



Явно много ми е домъчняло за лятото и неговите аромати, щом пак посягам на рецепта, която включва зеленчуци, които не са сезонни, макар, че всъщност предпочитам да ги консумирам, когато им е времето.
Днешната рецепта включва тиквички и патладжани, този път под формата на тимбали.
Тимбалите са ястие или предястие изпечено на фурна във форма, като вариантите са многобройни. Може да се направят от различни съставки - с паста, ориз, картофи, със или без месо и т.н. Има дори варианти в тесто. Много популярни са в неаполитанската кухня.
Вкъщи обичаме тимбали с паста. Преди време, когато ги правих за първи път, използвах рецепта от книга, която си донесох от Италия. Ето това беше резултата тогава:

Рецептата за тях съм качила и може да видите ето тук (в любимия ми готварски форум).
После, взех да си правя различни вариации и изменения и сега ще ви покажа рецептата точно за за една от тези вариации :)



Първо да отбележа, че ползвах една и съща основна плънка и за тимбалите с тиквички, и за тези с патладжан, но с различия в прибавките. Така лесно могат да се приготвят едновременно и от двата вида.
От количеството посочени продукти приготвих 5 бр. тимбали с патладжани, 5 бр. тимбали с тиквички, и тъй като остана от плънката - още 3 броя само от нея. Бройките, които ще получите, обаче, зависят от големината на патладжаните и тиквичките, както и от големината на формите, в които ще печете.



Продукти:

2 патладжана,
3 тиквички,
3-4 с.л. зехтин

250 гр. дребна паста (при мен кус-кус),
20 гр. масло,
2 с.л. настърган пармезан,
3 яйца,
200 гр. моцарела,
черен пипер на вкус

Допълнително за патладжанените тимбали:
250 гр. консервирани белени, нарязани домати (доматена пулпа),
1 с.л. песто дженовезе,
3 скилидки чесън,
1 с.л. зехтин,
2 с.л. пармезан,
черен пипер на вкус,
сол на вкус (ако е необходимо)

допълнително за тимбалите с тиквички:
50 гр. кашкавал,
около 80-100 гр. рикота (или крем сирене, или бяло саламурено сирене),
2 с.л. песто дженовезе,
1 скилидка чесън,
сол на вкус (ако е необходимо)



За да приготвите тимбалите, първо сложете пастата в подсолена, вряща вода с няколко капки олио (зехтин), за да се свари. Варете според времето указано на опаковката. Когато пастата се свари, сложете я в голяма цедка (гевгир) и облейте със студена вода за съвсем кратко. Отцедете добре, сложете в купа, прибавете 20-те грама масло, нарязано на парченца и разбъркайте. маслото ще се стопи от горещата паста.
Нарежете моцарелата на дребни кубчета и я прибавете в купата към пастата, добавете настъргания пармезан и черен пипер на вкус.
Прибавете яйцата едно по едно, като след всяко разбърквате добре, за да се поеме от сместа.
Разделете сместа на две - едната част ще бъде за тимбалите с патладжан и с едни добавки, а другата за тимбалите с тиквички и с други добавки.
За тимбалите с патладжан:
Сложете 1с.л. зехтин в тенджерка, прибавете доматената пулпа и сложете на котлона (средна температура). Прибавете щипка черен пипер и нарязаните на дребно скилидки чесън. Оставете на котлона, докато доматите се сгъстят. След това дръпнете от огъня, прибавете 1 с.л. песто дженовезе и 2 с.л. настърган пармезан и разбъркайте добре. Соса трябва да се е получил доста гъст.
Отделете 3 с.л. от сместа, те ще ви трябват за тимбалите с тиквички. Останалият сос смесете с онази половина от пастата, която сте предназначили за тимбалите с патладжани. Опитайте на вкус и ако е необходимо добавете сол.
За тимбалите с тиквички:
Към сместа за тиквичките прибавете 3 с.л. от доматения сос за патлажданените тимбали, 50 гр. настърган кашкавал, 2 с.л. песто дженовезе, 1 ситно накълцана или пресована скилидка чесън,80 гр. рикота (крем сирене или натрошено обикновено бяло саламурено сирене). Аз последния път използвах обикновено сирене и тимбалите станаха много вкусни. Разбъркайте сместа и ако се налага, добавете сол на вкус.
Патладжаните и тиквичките се измиват добре, отстраняват се дръжките и така както са с корите се нарязват по дължина на тънки ленти (резени).
Патладжанените ленти се посоляват и оставят 10-15 минути, за да се отцеди горчивия сок, после се измиват, подсушават и намазват със зехтин.
Докато патладжанените ленти се отцеждат, лентите тиквички се намазват със зехтин и се гриловат за няколко минути на грил тиган или на скара.
По същия начин се процедира и с лентите патладжан.
Формите, в които ще печете се намазват добре със зехтин по дъното и стените. Аз ползвам стъклени огнеупорни формички за крем карамел, много са удобни защото не ми залепва плънката.
Във всяка формичка сложете 2 ленти патлаждан на кръст, сложете от плънката и загърнете краищата на патладжанените ленти върху нея. Притиснете леко.
От лентите тиквичка сложих по три, тъй като са по-тесни от патладжанените - пак на кръст, прибавя се плънка, крайщата на лентите се загръщат.
Така процедирате до изчерпване на лентите гриловани зеленчуци.
Ако ви остане плънка, сложете на дъното на тимбала резенче домат и върху него плънката. На мен ми остана и от двата вида пълнеж, така че сложих на два слоя.
Печете така приготвените тимбали на водна баня, в предварително загрята до 180-190 градуса фурна около 30-40 минути.

вторник, 8 февруари 2011 г.

Панцанела / Panzanella



   Поредицата рецепти от италианската кухня продължава :) Този път, ще покажа една лесна и бърза рецепта от Тоскана. Тя е от книжката "Tuscan cookery" на Elisabetta Piazzesi.
   Салатата "Panzanella" (Панцанела) е по-скоро лятна, защото тогава вкуса на зеленчуците е съвсем различен, но и сега понякога я приготвям.

Панцанела / Panzanella

Продукти:

около 400 гр. селски хляб,
2 големи домата,
1 краставица,
1 голяма (или 2 малки) глави червен лук,
пресен босилек,
зехтин,
сол и черен пипер на вкус,
малко винен оцет

За да получите хубав вкус на салатата, не си помисляйте да замените селския хляб с друг, защото няма да е същото. Освен това хляба не трябва да е прекалено пресен.

  • За да приготвите салатата, нарежете хляба на филии и го накиснете за няколко минути в студена вода. После го изстискайте с ръце много добре от водата и го претрийте с пръсти или между дланите си, докато се разпадне на сухи трохи. Сложете го в купа.
  • Нарежете доматите и краставиците и ги прибавете в купата.
  • Добавете и нарязания на тънки резенчета лук, както и накълцания пресен босилек. (Не го заменяйте със сух. В големите хранителни магазини има пресен и по това време на годината, а аз си го осигурявам, като през лятото си го замразявам и така имам и през този сезон.)
  • Подправете със зехтин, сол и черен пипер на вкус.
  • Приберете салатата в хладилника, за да се охлади.
  • Преди поднасяне, напръскайте салатата с малко оцет.
  • Ако желаете може да украсите с няколко маслинки.

неделя, 6 февруари 2011 г.

Маймунски хляб



Откакто видях този хляб за първи път в англоезичните блогове, не мирясах докато не намерих сгоден случай да го направя. Изглеждаше много интересно и не устоях.
На вкус също е интересен, който като го види очаква, че това ще е нещо като кейк се лъже. Наистина, тестото е хлебно, както си подсказва и заглавието на рецептата, само че си представете сладък (но съвсем леко) хляб с вкус на карамел и канела, придружен със стафиди и ядки - това е то маймунския хляб в тази му версия. Казвам тази версия, защото попаднах и на солени версии :)
За да го приготвя направих комбинация между две рецепти - може да ги видите тук (това е варианта на сп. "Меню") и тук (това е варианта, който първоначално си харесах).
Е, моят не стана толкова красив, освен това се оказа адски труден за снимане, още повече, че нямах и много време да се занимавам със светлина, композиция и прочие, но колкото толкова :))




Продукти:

За тестото:
450 гр. брашно,
1 пакетче суха мая (7 гр.),
3 с.л. захар,
1/2 ч.л. сол,
250 мл. прясно мляко (с телесна температура),
1 яйце

Още ще ви трябват:
около 1 шепа стафиди + 1 с.л. бренди,
около 1 шепа начупени на едро орехи,
около 1 ч.ч. кафява захар (демерара),
2 ч.л. канела,
около 1/2 ч.ч. разтопено масло



В купа смесете пресятото брашно, маята, захарта и солта.
Направете кладенче и изсипете млякото и разбитото с вилица яйце. Бъркайте, докато продуктите се смесят и тестото започне да се събира на топка (аз бъркам с дървена лъжица).
После пренесете на набрашнен плот и месете, докато получите гладко, меко и еластично тесто. На мен ми се наложи да прибавям още брашно, докато се получи добре тестото.
Поставете тестото в намаслена купа, покрийте го и го оставете на топло да втаса до удвояване на обема.
В това време сложете стафидите заедно с брендито в купичка.
Нарежете (начупете) на едро орехите.
Смесете в купичка кафявата захар и канелата.
В друга купичка сложете разтопеното масло.
Разточете леко втасалото тесто, така че да се образува квадрат, като дебелината на тестото е около 1 см.(т.е. не изтънявайте много, много тестото с точилката). Нарежете квадрата на осем ленти по дължина, после на осем по ширина, така че да се получат 64 квадратчета. Може да видите как става тук - kitchenmagpie.com .
Намажете кейкова форма с мазнина.
Всяко квадратче тесто потопете първо в разтопеното масло, после го оваляйте в кафявата захар. Слагайте квадратчетата във формата за печене, като от време на време ръсите между тях с орехи и стафиди.
Когато приключите с тази операция, покрийте кейковата форма и оставете на топло да втаса около 40 минути.
Печете в предварително загрята до 180 градуса фурна, около 40 минути. Ако видите, че отгоре почва да прегаря, покрийте с хартия за печене. Проба за готовност, направете с дървено шишче, по него не трябва да полепва тесто.
Този хляб е най-вкусен топъл и е добре да се консумира в същия ден, в който е приготвен.



четвъртък, 3 февруари 2011 г.

Неаполитански канелони



     Вече съм споменавала за пристрастията си към италианската кухня и изобщо Италия като цяло – изкуство, музика, архитектура, природа...всичко.
     Днес искам да покажа една рецепта от провинция Campania, чието име говори само за себе си. Cannelloni alla partenopea са всъщност "Неаполитански канелони".
     В оригинала на рецептата, канелоните трябва да са домашно направени, има и указания как да се приготвят. На мен обаче, ми липсваше достатъчно време за това занимание. Съкратих готвенето, като използвах суха паста канелони на "Барила". Сигурна съм обаче, че с домашната паста ще са още по-вкусни, отколкото се получиха. Ако някой иска да пробва оригиналната рецепта с домашно правена паста, ето линк - "Academia Barilla".

Неаполитански канелони (Cannelloni alla partenopea)

Продукти:

канелони (аз използвах 2/3 от 250 грамова кутия на "Барила")

За пълнежа:
250 гр. рикота,
200 гр. моцарела,
60-70 гр. прошуто,
2 яйца,
сол и черен пипер на вкус

За заливката:
300 гр. обелени и настъргани (или накълцани на много ситно) домати,
60 гр. масло,
150-200 гр. прясно настърган пармезан,
пресен босилек,
1-2 скилидки чесън,
черен пипер


  • Ще са ви необходими 2/3 от кутията (пакета) канелони. Може би около 12 броя.
  • Изберете тенджера с по-голям диаметър. Сложете вода с малко сол и зехтин на котлона да заври. Пуснете канелоните във врящата вода. Гледайте да няма един върху друг и затова ако трябва ги варете на два етапа. Това няма да ви затрудни много, защото трябва да варите половината от времето указано на опаковката. При мен кутията канелони беше на "Барила", времето за варене указано на опаковката - 4 минути, аз варих 2 минути. Ако канелоните се сварят напълно, дори и да са "ал денте", по-трудно ще се напълнят. Извадете канелоните от водата, опитайте да ги нанижете един по един на нож (не остър за готвене, а от тези за хранене) и така ги измъкнете от водата. Не ги слагайте един върху друг.
  • Сложете рикотата в купа и добавете отцедената, нарязана на малки кубчета моцарела и нарязаното на малки лентички прошуто. Разбийте двете яйца с вилица и ги добавете към сместа. Подправете със сол и черен пипер. Разбъркайте добре. Напълнете канелоните със сместа. Подредете ги в намаслена или покрита с хартия за печене тава.
  • Разтопете половината от маслото в тенджера на слаб огън, след това добавете обелените и нарязани на много ситно (или настъргани на едро ренде) домати, щипка сол и черен пипер, босилек и 1-2 скилидки чесън обелени и смачкани с плоската част на ножа, но цели. Варете 15-тина минути или докато соса леко се посгъсти. Покрийте канелоните с доматения сос. Наръсете ги с настъргания пармезан и разпределете най-отгоре останалото масло нарязано на малки парченца.
  • Печете около 20 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса. 
  • Ястието се сервира топло.

     * Рецептата е адаптирана от "Academia Barilla"

вторник, 1 февруари 2011 г.

Салата с риба тон и боб



Insalata Di Fagioli e Tonno или Салата с боб и риба тон е рецепта от италианската област Lazio (Лацио).
Много е семпла и лесна, също може да е и бърза за приготвяне при условие, че сварите боба от предния ден или пък ползвате сварен боб от консерва.
Ще напиша ориентировъчно количество продукти. Всичко зависи от това, колко салата искате да приготвите и от вашия вкус.

Необходими са ви:

около 500 гр. сварен и добре отцеден боб,
около 250 гр. консерва риба тон в олио,
1 глава червен лук,
няколко стръкчета магданоз,
зехтин,
прясно изцеден лимонов сок,
сол и черен пипер на вкус

Готвенето, както си личи, изобщо няма да е сложно :)
Сложете добре сварения и хубаво отцеден от водата боб в купа. Прибавете рибата тон, фино нарязания червен лук и ситно нарязания магданоз.
Подправете със сол и черен пипер на вкус. Добавете зехтин и лимонов сок на вкус. Разбъркайте добре.
Може да поднесете салатата така, както си е. Аз реших да внеса разнообразие, като я гарнирах върху шайби лимон и в издълбани по-малки домати.