събота, 29 януари 2011 г.

Ябълков сладкиш със смокини и шоколадов чипс



Продукти:

1 ч.ч.= 250 мл.

1 ч.ч. бяло брашно,
1/2 ч.ч. пълнозърнесто брашно,
1 бакпулвер (10 гр.),
2 шепи стафиди + 1-2 с.л. бренди,
100 гр. сушени смокини нарязани на ситно,
200 гр. почистена, обелена и нарязана на малки кубчета ябълка,
1 ч.ч. кафява захар (демерара),
1 ч.л. канела,
60 гр. стопено масло,
2 яйца,
5 с.л. вода,
1/2 ч.ч. шоколадов чипс (или 60 гр. черен шоколад нарязан на малки парченца)



Загрейте фурната до 180 градуса.
Намажете форма за кейк с олио.
Сложете стафидите в купичка заедно с брендито и ги оставете така за около 15-тина минути.
Нарежете смокините на ситно.
Обелете и почистете ябълките от семките. Нарежете ги на малки кубчета. Сложете ги в купа. Прибавете канелата, захарта, стафидите, смокините, пресятото брашно с бакпулвера. Объркайте продуктите.
Разбийте яйцата леко с вилица, прибавете към тях водата.
Разтопете маслото. Оставете го да изстине, трябва да е топло (с телесна температура), но не и горещо.
Прибавете яйцата и маслото към сместа в купата. Разбъркайте с дървена лъжица.
Накрая добавете и шоколадовия чипс и разбъркайте. Получава се доста гъсто кейково тесто.
Изсипете тестото в подготвената форма. Загладете отгоре.
Печете, в предварително загрятата на 180 градуса фурна, около 1 час или докато дървена клечка, забодена в сладкиша излезе чиста, без полепнало тесто.
Охладете върху решетка.
След като изстине, може да го поръсите с пудра захар.
Друг вариант е, вместо да ръсите с пудра захар, още докато сладкишът е горещ, да го сиропирате леко с 6-7 с.л. карамелов сироп.
Трети вариант (който аз си избрах и ясно се вижда на снимката) е при сервиране да полеете парчето от сладкиша с чаена лъжичка пчелен мед. Чудно вкусно се получава!

четвъртък, 27 януари 2011 г.

Пълнени гъби - лесно и вкусно / Stuffed Mushrooms


   Пълнила съм гъби с какво ли не - с кайма, с колбас и кашкавал, със синьо сирене и още, и още. Знаете, възможностите са доста. Но сега, ще ви покажа пълнените гъбки, които аз харесвам най-много. Рецептата е много семпла, много лесна за приготвяне, но комбинацията от вкусове ми е любима. Няма да посочвам количества на продуктите, те ще зависят изцяло от това, колко гъби искате да приготвите.



Пълнени гъби / Stuffed Mushrooms

Подгответе си следните продукти:

печурки ( в подходящ за пълнене размер),
бяло саламурено сирене,
кашкавал,
масло,
сол и черен пипер на вкус,
няколко скилидки чесън


  • Обикновено, човек има основните продукти в хладилника си, така че ако си набави гъбите, ще може веднага да запретне ръкави.
  • Фурната се загрява на 200 градуса.
  • Печурките се почистват, пънчетата се отстраняват внимантелно.Гъбите се нареждат в тавичка.
  • Във всяка гъбка се слага малка бучица масълце, сол и черен пипер на вкус. В тавичката, на дъното, се сипва съвсем мъничко водичка и тавата се слага в загрятата фурна.
  • След 5-10 минути (времето зависи от големината на гъбите), тавата се изважда, във всяка гъбка се слага малко от ситно накълцаните скилидки чесън, отгоре - бучица сирене и накрая върху сиренето тънко резенче кашкавал.
  • Гъбите се връщат във фурната и се допичат, докато кашкавала приятно се зачерви.

* Пънчетата може да използвате в друго ястие или супичка, или пък да ги сложите в тавичката около пълнените гъби, за да се запекат и те.



С тази публикация, много искам да благодаря на Таня ("Аз готвя...Една кулинарна авантюра") и Сабина ("Кулинарна магия"), които преди време ме дариха със слънчева награда:



Таня, Сабина, благодаря ви от сърце за вниманието и милото отношение!

Искам да предам наградата на:

Ани от "Вкуснотека",
една омагьосваща храната жена и нейния блог "Ароматно в кухнята на вещицата,
Вили от "My violet moments",
Мариета от "Когато готвенето стане страст",
Росица от "Голямата бисквитка"

сряда, 26 януари 2011 г.

Обичате ли риба?



Обичате ли риба? Аз много. Смятам в тази публикация да събера три рибни рецепти, които са много харесвани вкъщи. Снимките са стари, но независимо от това ще могат да илюстрират това, което искам да ви покажа.
Започвам с нещо, което мога да ям всеки ден без да ми омръзне. Не обичам, а направо обожавам рибена чорба. Ако знаете баща ми каква вкусна я прави. Небцето така я запомня, че човек после може да сънува този вкус. Аз съм далеч от такъв майсторлък :))
Хубавата рибена чорбичка става с повече от един вид риба.Открих си и любима комбинация - лаврак и сьомга. Но вие може да си изберете според собствения вкус.
Използвам един цял лаврак, но от малките и един мъничък котлет сьомга.
Но да я караме подред.

Рибена чорба

Ще ви трябват:

1 малък котлет сьомга;
1 малък лаврак;
3 картофа,
1-2 моркова,
1-2 средни домата;
1 глава лук;
3-4 с.л. ориз;
черен пипер и сол на вкус;
сока на 1/2 лимон;
няколко стръка пресен дивисил (лющян);
няколко стръка магданоз;
1 с.л. брашно

Рибата се сварява в подсолена вода, изважда се от бульона и се обезкостява.
Във врящия бульон се добавят ситно накълцания лук, нарязаните на кубчета картофи и моркови. Добавя се черен пипер и сол и се оставя да ври до полуготовност на картофите.
Добавят се обезкостената риба, ориза, 2-та домата - обелени и нарязани на кубчета, ситно нарязания дивисил.
Супата ври доготовност на картофите и ориза.
В купичка се слага брашното, добавя се лимоновия сок и малко от супата, като се бърка докато не се получи кашичка. Тя се прибавя към супата, разбърква се и се оставя да поври още 2-3 минутки.
Оттегля се от огъня и се прибавя ситно скълцания магданоз.

* Количеството на продуктите може да варира според вкуса. Видът на рибата, която се използва, също може да бъде различен от тези посочени в рецептата, но хубавата рибена чорба става с повече от един вид риба.
** Пожелание, при сервиране може да се добави нещо лютичко - люта чушчица или лют червен пипер.


И така, след рибената чорба, минаваме към едно топло предястие.


Рибни рулца с прошуто в лимонов сос

за 4 порции

8 тънко нарязани резена прошуто;
8 тънки филета от бяла риба;
песто;
8 едри маслини без костилка;
5-6 с.л. бяло вино;
1-2 ч.л. соев сос;
масло

За лимоновия сос:

около 50 гр. масло;
300-400 мл. рибен бульон;
1 с.л. брашно;
настърганата на едро ренде кора на 1 лимон;
сока на 1/2 лимон;
1-2 ч.л. ситно накълцан копър

Върху всеки резен прошуто се поставя филе бяла риба, маже се тънко с песто, слага се маслината и се завива на рулце.
Рулцата се поставят в тавичка с "шева" надолу (аз използвам тефлонова, за да не залепват при печене). При мен не беше необходимо допълнително овкусяване със сол, заради соленото песто и прошуто.
Върху всяко рулце се поставя тънко резенче масло.
В тавичката се слага виното, соевия сос и малко вода. Идеята е, течността да е съвсем малко, клкото да не прегарят рулцата при печене.
Пекат се на предварително загрята до 200 градуса фурна, около 10-тина минути.

За приготвянето на соса, маслото се слага в тенджерка на котлона и се разтопява. Към него се прибавя рибения бульон. Оттегля се от огъня
В малка купичка се слага брашното, прибавят се няколко лъжици от бульона и се бърка до получаване на кашичка. Тя се прибавя към останалото количество бульон.
Слага се на слаб огън да заври. Когато започне да се сгъстява леко, се прибавя лимоновата кора (внимавайте при стърженето да не попадне от бялата част, защото соса ще горчи) и лимоновия сок (ако обичате по-киселичко, може да прибавите сока на 1, а не на 1/2 лимон) и се оставя на котлона още 1-2 минути.
Оттегля се от котлона и се прибавя копъра.

Сервират се по две рулца в порция гарнирани с лимонов сос.

* Идеята за това топло предястие е от италианското списание "Cucina moderna", но доста съм променила основната рецепта. Там рулцата не са с песто и маслина, а се завиват само със стръкче розмарин, но на мен тази подправка не ми допада за риба. Предложения в списанието сос за гарниране също не ми допадна и го заместих с лимоновия сос, който е превъзходен за всякакви видове риба.


Третата рецепта е интересна, заради соса "Перно". На нас ни допада много. Да не вземете сега да си помислите, че през ден-два готвя подобни засукани ястия. Нищо подобно, нямам достатъчно време за това. Обикновено решавам да я правя при по-специални случаи или когато ще имаме гости в "по-камерен" състав :))



Гриловани парченца сьомга и рулца пъстърва със сос "Перно"

за 4-6 порции

Около 600 грама филе от сьомга,
филета пъстърва (според броя на порциите),
сока на 2 лимона,
1 вр.магданоз,
1 вр.копър,
счукани лешници (около 30-40 гр.),
черен пипер и сол на вкус,
галета,
1-2 скилидки чесън.

За сос "Перно" - 1 малка глава лук, 20-30 гр. масло, около 200 мл.готварска сметана, 1 с.л. ситно нарязан копър, 1 ч.л. брашно, 3-4 с.л. перно (или може да го заместите с узо).

Филето от сьомга се нарязва на хапки, намазва се с малко зехтин и се наръсва със сол, лимонов сок и малко черен пипер (ако вкуса на черния пипер ви е остър в комбинация с риба, може да го замените с бял пипер).
Филетата пастърва се посоляват, намазват със зехтин и наръсват с лимонов сок.
Магданоза, копъра и скилидките чесън се наситняват и се сотират за 2-3 минути в около 2 с.л.зехтин , прибавят се счуканите на ситно около 30-40 гр. лешници и 1-2 с.л. галета. Целта е да се образува нещо като гъста ронлива паста (при необходимост може да се добави мъничко зехтин или галета до постигане на желаната консистенция).
С тази смес се мажат филетата от пъстърва, завиват се на рулце и се забождат с клечка за зъби.
Сьомгата и рулцата се пекат на грил тиган от всички страни до желана готовност.

Сос "Перно" се приготвя, като лука се нарязва на ситно, сотира се в маслото,прибавя се перното и готварската сметана, оставя се да покъкри около 5 минути. После се прибавя ситно нарязания копър и 1 ч.л. брашно при непрекъснато бъркане. Трябва да поври още няколко минути. целта е да се сгъсти до кремообразна консистенция. При необходимост, може да се добави още малко брашно.

Рибата се сервира се върху канапе от картофи "Соте" или канапе от ориз и се залива със сос.

Завършвам с една снежна снимка. Студено, но пък красиво :))

петък, 21 януари 2011 г.

Яйца кокот а ла Жак Пепен / Eggs en Cocotte with Creamed Mushrooms



   Може би сте виждали по телевизията как готви великия Жак Пепен (Jacques Pépin) - с невероятна лекота, омагьосващи погледа движения и сякаш усещаш аромата дори през телевизора, а резултата накрая ти идва веднага да го излапаш. Освен всичко друго, той е и обаятелна и интересна личност. Ето линк, ако някой иска да чете повече за него (на английски има още доста информация, ако се зарови човек из интернет).
   Думата ми днес е за рецепта, която Пепен приготви за изключително кратко време, с любими за мен съставки. Записах си я веднага, но по едни или други причини, реда за приготвяне идва чак сега. Може да се консумира, като предястие (1 бр. на порция) или като леко основно ястие, но при втория вариант ще ви е необходима определено повече от една малка купичка, за да се нахраните.
   Получи се нещо бързо, лесно и много вкусно. Ако имате желание, уверете се и сами :)
   Приятно готвене!



Яйца кокот а ла Жак Пепен / Eggs en Cocotte with Creamed Mushrooms

Продукти

за 6 малки огнеупорни купички (големина като за крем карамел)

1 гл.червен лук,
1 скилидка чесън,
200 гр. гъби,
6 яйца,
около 40 гр. масло,
3-4 с.л. течна неподсладена готварска сметана,
бял и/или черен пипер на вкус,
сол на вкус



  • Загрейте маслото в тиган, сотирайте нарязания червен лук и ситно скълцаната скилидка чесън за 1-2 минути. Прибавете почистените, едро нарязани гъби, солта и пипера. Продължете готвенето още 2-3 минути. Сложете сметаната и оставете на силен огън соса леко да се сгъсти.
  • В малки, огнеупорни съдинки, разпределете гъбената смес (по около 2-3 лъжици в съдинка) и отгоре чукнете по едно яйце.
  • Сложете съдинките на водна баня в голяма тенджера на котлона. Водата трябва да стига до не повече от 1/2 от височината на купичките. Варете под капак на слаб огън 5-7 минути. Белтъкът трябва да побелее, а жълтъкът да остане леко течен.
  • Жак Пепен използва котлона, аз също, но не виждам пречка да поставите купичките и на водна баня в предварително загрята фурна (около 160-170 градуса би трябвало да са достатъчни).


четвъртък, 20 януари 2011 г.

Чубренки и маслинова тапенада



Тези закусчици много се харесват вкъщи. Причината често да ги правя е, че са лесни, бързи, вкусни и децата ги обичат. Самото им име показва, че се приготвят с чубрица. Ето защо, ако това не е вашата подправка, не ви допада аромата й, по-добре не посягайте към тази рецепта. А за любителите, да ви е сладко, ако решите да приготвите чубренките :)
На нас много ни допаднаха в комбинация с маслинова тапенада, а защо не и само с маслинова паста. Но дали ще ги консумирате натюр или с друга добавка пожелание е въпрос на вкус.



За чубренките:

4 яйца,
1 ч.ч. кисело мляко (или 250 гр.),
100 гр. масло,
1 равна ч.л. сол,
1 равна ч.л. сода бикарбонат,
200 гр. сирене,
1 равна с.л. чубрица,
брашно за меко тесто

В купа сложете киселото мляко. Прибавете содата и солта. Разбийте яйцата с вилица и ги добавете към сместа. После сложете в купата разтопеното масло, натрошеното сирене и чубрицата. Разбъркайте добре.
Започнете постепенно да прибавяте към течните съставки пресято брашно,като бъркате с лъжица. Когато тестото започне да се събира на топка около лъжицата, пренесете на плота и доомесете, с прибавка на брашно, докато се получи меко тесто.
Оставете тестото да "почива" 20 минути.
Оформете от тестото топки и ги наредете в намаслена тавичка (аз ги редя върху тавата от фурната застлана с хартия за печене).
В средата на всяка топка направете с пръст малка дупка, в която сложете парченце масло.
Печете в умерена фурна (аз ги пека в предварително загрята на 180 градуса фурна).
Готови са, когато забоден дървен шиш, излезе чист, без полепнало тесто.

* Рецептата е от "Готварската книга", с автор Невяна Кънчева



За маслиновата тапенада:

около 250 гр. готова маслинова паста (или смелете в блендер равнозначно количество маслини без костилка),
1-2 скилидки чесън,
1/4 глава лук (средна големина),
няколко стръка магданоз,
няколко стръка копър,
1-2 с.л. зехтин
1-2 рибки аншоа (обезкостени и предварително обезсолени),

Сложете в блендер чесъна, лука, магданоза, копъра, аншоата и смелете на много ситно. Всичко това смесете с маслиновата паста и зехтина и разбъркайте добре.
Вече е готово за консумация.

* Може да си регулирате количеството на чесъна, зехтина и зелените подправки според собствения вкус.

понеделник, 17 януари 2011 г.

Тиква - сладко и солено предложение



Отново ще е тиква. Този път в два варианта.
Вече съм споменавала, че много харесвам всичко с тиква, но не и останалите вкъщи. За да я консумират, трябва да я крия, пюрирайки я в крем супи, стържейки я в кейкове и т.н.
Сега обаче, отказах всякаква камуфлажна дейност :) Така де и аз съм човек! Настроих се, че сама ще си ям сготвеното и смело си приготвих две рецепти - сладка и солена.
Децата естествено не ядоха, но за огромна моя изненада, съпругът ми взе, че прояде и не само прояде, а и много му се услади.
Да приготвя първата рецепта ме провокира молбата на Лара от чудесния блог "Безсъници", хубаво място - с прекрасни стихове и картички излезли изпод сръчни ръце! Лара, тази рецепта е за теб!



Тиква с орехи и сушени плодове

400 гр. изчистена от семките и обелена тиква (аз използвах от тиквите "цигулка"),
1 средно голяма ябълка,
1/2 голяма дюля (или 1 малка),
4 сушени смокини,
7-8 сушени фурми,
6-7 сушени сливи,
2 шепи орехови ядки,
40 гр. масло,
4 препълнени с.л. мед,
80 гр. кафява захар (демерара),
1 ампула ванилова есенция на д-р "Йоткер",
1 равна ч.л. канела.

Изчистената и обелена тиква се нарязва на кубчета (напр. около 1х1 см.).
Ябълката и дюлята се обелват, изчистват от семките и нарязват на кубчета.
Сушените плодове се нарязват на малки парченца. Аз си купих сушени сливи без костилка, така че те се нарязаха по-лесно от фурмите.
Ореховите ядки се начупват на едро.
В тиган с незалепващо покритие, маслото се загрява на котлона, изсипват се нарязаните тиква, ябълка и дюля и се сотират при непрекъснато бъркане за около 5-6 минути.
Тигана се оттегля от огъня, прибавят се сушените плодове, орехите, канелата, ванилията и меда. Връща се на котлона и се оставя за 3-4 минути при непрекъснато бъркане. Накрая се прибавя и кафявата захар. Държи се на котлона при непрекъснато бъркане, докато захарта почне да се стопява и не стои вече на кристалчета. Оттегля се от котлона.
Приготвят се подходящи съдове. Аз използвах огнеупорни малки съклени чашки за крем карамел. Важното е да са от материал по който не залепва много. Тези стъклени чашки струват около 0.80 ст. бройката в магазините за домашни потреби и вършат страхотна работа за печене на какво ли не.
Сместа, както е гореща, с лъжица се разпределя във формите. Ако в тигана е останал сос се излива и той в чашките. Във всяка формичка се изсипва 1 с.л. вода. Течноста трябва да стига до 1/2 от формичката. Слагат се в предварително загрята до 190 градуса фурна. Пекат се до готовност на тиквата. При мен около 20-тина минути.
* Ако ще печете всичко в една по-голяма форма сложете не повече от 100 мл. вода и добавяйте в процеса на печене само ако е необходимо.
** Имайте предвид, че различните видове тиква са с повече или по-малко водно съдържание. Може още в тигана да пуснат повече или по-малко вода. Ето защо преценете количеството на соса, който се получава при обработката на тиквата в тигана и добавете във формичките вода, само ако се налага.



Соленото предложение с тиква е по рецепта, която видях в блога на Пепи - "Храна за мойте канибали". Хвърлих й око още тогава, но по изброените по-горе причини, едва сега я направих. Голяма грешка, че съм чакала толкова. Много вкусно се оказа, надмина очакванията ми.



Казва се "Кошнички от бутер тесто с тиква, бекон и сирене", а ето тук може да видите чудесната рецепта. Аз я изпълних вместо с бекон с варено пушено филе, а комбинацията от сирена беше козе, гауда, бяло саламурено и кашкавал, поради факта, че когато ми хрумна да готвя се оказа, че синьото сирене е изядено и трябваше да мина без него :) По мое мнение, може да си изберете любима комбинация от сирена и любим колбас и пак ще стане прекрасно.
Пепи, сърдечно благодаря за хубавото предложение!

вторник, 11 януари 2011 г.

Shortbread бисквити по рецепта на Alia



Много отдавна се каня да изпробвам рецепта за такива маслени бисквити. Когато ги видях в блога на Мария (La Martinia) се подсетих, а и нейните изглеждаха така изкушаващо.Реших, че ще направя точно тези. Рецептата е на Alia и когато надникнах в нейния блог, останах възхитена от виртуалното кътче което е създала. За да видите рецептата, посетете я. Определено си заслужава да поразгледате не само нея.
Относно бисквитките мога да кажа, че ще са изкушение за тези от вас, които обичат маслените бисквити. Тестото, което се замесва е с прекрасна консистенци и лесно за работа, а крайния резултат се топи в устата :)
Розичката, която виждате сложих за повече цвят и настроение на снимката, от бадемов марципан е и след мишките е втория ми опит за моделиране на някаква фигурка. Убеждението ми, че по-подходящ за моделиране ще е фондана се затвърждава. Бадемовия марципан е вкусен и лесен за обработка, но за фините детайли е по-труден за моделиране защото леко се напуква, поне този който аз купих.
Ще трябва да се потрудя още, както с четенето на информация по въпроса, така и с практиката, за да се получат по-хубави фигурки :)

понеделник, 10 януари 2011 г.

Кралимаркови (механджийски) сарми с три вида месо



   Всяка зима, за някой от празниците приготвям това ястие. Готви се в глинен гювеч, бавно и дълго, но става невероятно вкусно. Този път го хапнахме на Нова година.
   Не е никак трудно за приготвяне, ако си планирате достатъчно време за печенето. Дълго се чудих какво наименование да му сложа и не можах да измисля по-добро. Кралимарковите сарми са доста големи, така че една сарма е достатъчна за една порция,
   Чудесно решение е за трапезата по някой повод, ако сте решили да заложите на българската кухня. И не на последно място, важно предимство е, че това ястие пие и доста червено винце :)

Кралимаркови (механджийски) сарми с три вида месо

Продукти:

За количество между 8 и 10 сарми (в зависимост от големината им) ще ви трябват:

Големи листа кисело зеле, според броя на сармите + още няколко за застилане дъното на глинения гювеч,
около 500 гр.хубаво телешко месо без кост,
около 500 гр. свинско месо без кост (да не е много мазно),
около 500 гр. обезкостени пилешки пържолки от бут (и с филе става, но е по-сухо),
около 500 гр. сурова наденица,
150 гр. бекон,
около 200 гр. пресни гъби,
3-4 глави лук,
олио,
1 к.ч. червено вино,
чубрица,
кимион,
черен пипер,
червен пипер,
сол на вкус,
дафинов лист (опция)


  • Пригответе си глинен гювеч в който ще печете ястието. Застелете дъното му с 3-4 зелеви листа. Пригответе си 3 отделни съда.Нарежете на хапки (с размер, като за кавърма, гулаш или пък кебап) 3-те вида месо поотделно в съдините.Нарежете лука на половинки, а половинките на тънки филийки (полумесеци). Разпределете го в 3-те съда.
  • Овкусете пилешкото месо със сол, черен, червен пипер и щипка-две чубрица, прибавете 2 с.л. олио и разбъркайте добре.
  • Овкусете телешкото месо с черен пипер, червен пипер. Не слагайте сол на телешкото. Прибавете 2 с.л. олио и разбъркайте добре.
  • Овкусете свинското месо с черен и червен пипер, кимион и сол, прибавете 1 с.л. олио и разбъркайте добре.
  • Внимавайте със солта и черния пипер. Зелевите листа са също солени, а черен пипер се добавя и в трите съда, така че преценете количествата. Приберете 3-те съда в хладилника за 30-тина минути.В това време, нарежете наденицата на хапки. Измийте и нарежете гъбите. Нарежете бекона на филийки.
  • Разстелете зелевия лист, сложете по 3-4 хапки от всеки вид месо и от наденицата, малко от лука и малко от гъбите. Завийте стегнато на сарма. Процедирайте по този начин до изчерпване на месото.
  • Подредете сармите в глинения гювеч, като между тяк сложите резените (филийките) бекон. Не се притеснявайте, ако трябва да наредите сармите на два реда. Опция е да сложите половин дафинов лист в гювеча, ако обичате аромата на тази подправка.
  • След като подредите сармите, залейте с виното, още 2 с.л. олио и вода, колкото 1/2 от яденето да се покрие. Сложете капака на гювеча. Печете на 200 градуса около час, после намалете до 150 градуса и печете още около 4 часа. Пече се непрекъснато под капак.
  • Сервира се една сарма на порция.

неделя, 9 януари 2011 г.

"Орео" чийзкейк



На Иванов ден е празник в нашето семейство - синът ми е именик. За тазгодишния му имен ден се чудих какво да приготвя. Накрая се спрях на различни коктейлни хапки и ядки за възрастните, а за децата - любими техни мини сандвичи, shortbread бисквитки (не устоях, като ги видях при alia и при Мария ( La Martina) и "Орео" чийзкейк.
За бисквитките ще говоря в някой следващ пост, сега ще стане дума за чийзкейка :)
Решението за такъв десерт беше по няколко причини:
1. Всички го обичат
2. Този обещаваше да стане много красив в цветовете, които бях замислила.
3. Направих първи опит в кулинарното си битие за моделиране на фигурки :)
4. Имах за оползотворяване около 5 кутии орео бисквити. Оказахме се с такова количество около коледните празници, плюс още много шоколади, бонбони и сладкиши подарени на децата. С част от бисквитите направих "Орео" трюфелите по Нова Година, но трябваше да използвам някак си и останалата част :)) Така се получи "Орео" чийзкейка.
А мишлетата, които направих за украса от бадемов марципан (накъде с чийзкейк, а без мишчици, които да го гризкат) не се получиха точно както бях планирала, но все пак първи опит ми е за фигурки, та не ме съдете прекалено строго за външния им вид :).
Ще трябва да пробвам да направя фигурки и от фондан, марципана по краищата на детайлите лекичко се напуква, та си мисля, че може би фондана ще е по-подходящ. Явно обаче не съм опитна по въпроса, та ще трябва да почета и потренирам още :)



И така без повече предисловия, давам рецептата за чийзкейка:

Продукти:

За бисквитената подложка:
320 гр. бисквити "Орео",
150 гр. масло

За горния слой:
4 яйца;
2/3 ч.ч. захар;
400 гр. крема сирене;
1 ванилова есенция
още 3-4 бисквитки "Орео"

За топинга отгоре: конфитюр с червен цвят (по избор) - ягодов, малинов и т.н. (моя избор е домашно приготвено желе от дренки).




Загрейте фурната до 180 градуса.
Сложете в блендер бисквитите и смелете на трохи.
Прибавете маслото (което трябва да е доста размекнато) към бисквитените трохи. Бъркайте докато маслото се разпредели равномерно и добре се смеси с бисквитите. Трябва да се получи нещо, като ронливо лепкаво тесто.
Чийкейка се приготвя във форма за торта със свалящ се борд (моята е 26 см. кръгла). Застелете дъното на формата с хартия за печене.
Получената бисквитена смес се разстила равномерно по дъното на формата. Леко се притиска.
Яйцата, захарта, ванилията и крема сиренето се разбиват с миксер до кремообразна смес, която се изсипва върху бисквитения слой.
Начупете 3-4 бисквитки орео на едри парчета и ги пуснете в сместа, като ги побутнете, за да потънат. Когато после се режат парчета от готовия кейк в белия слой се виждат и парчета тъмни бисквити. Снимката на парчето по-долу показва как изглежда.
Пече се, в предварително загрятата на 180 градуса фурна, около 40 минути или докато сладкиша стане златист отгоре и е леко мек на пипане.
Извадете от фурната и оставете да поизстине.
Когато стане топъл, но не горещ, намажете отгоре слой от избраното сладко. Леката топлина на кейка, позволява сладкото да се намаже равномерно и добре. Аз избрах желе от дренки, защото има лек кисел привкус. Вие може да изберете от ягоди, малини, боровинки или каквото желаете, но червения цвят според мен е за предпочитане, прави контраст с белия слой и с тъмната бисквитена подложка.
Когато чийзкейка изстине напълно, махнете борда на тортената форма и както е с долната част на формата приберете в хладилник, за да стегне добре.
След няколко часа, когато чийзкейка е стегнал, махнете внимателно долната част на тортената форма и хартията за печене.
Чийзкейка е готов.
Аз го украсих с фигурките на мишчиците от бадемов марципан, защото все пак именния ден беше на дете.

сряда, 5 януари 2011 г.

Крем супа от тиква с "Порто" и кротони с козе сирене



Ако си мислите, че след тиквените предложения в края на миналата година съм приключила с тиквата, лъжете се :))
След празничните дни, не е зле човек малко да поразтовари менюто си от тежки храни. Ето защо си избрах да приготвя днес една интересна супа. Времето е студено, така че топла супа в зимен ден е приятно кулинарно преживяване, нали така? :)
Има една хубава поредица книжки на "Бон Апети" - " 50 рецепти за...", В книжката "50 рецепти за супи" си харесах "Крем супа от тиква ароматизирана с Порто и кротони от козе сирене". Разбира се, рецептата претърпя леки промени :), но накрая се получи нещо вкусно и ароматно.
Ето, че крем супите с тиква станаха вече две в блога, но ще упорствам и може и трета да има, кой знае :)




Продукти:

350 гр. почистена обелена и нарязана на едри кубчета тиква,
1 голям картоф,
1/2 глава лук,
30 гр. краве масло,
1 с.л. олио,
800 мл. зеленчуков бульон,
50 мл. порто (или вермут),
50 мл. бяло вино,
80 мл. течна неподсладена готварска сметана,
сол на вкус,
черен и розов пипер на вкус

За кротоните: 2 филии хляб (тост), около 60 гр. меко козе сирене, няколко стръка магданоз.

Картофът се обелва, измива и нарязва на големи кубчета. Лукът се обелва измива и нарязва на едро.
Маслото и олиото се сгорещяват в тиган и тиквата, картофа и лука се сотират за 3-4 минути.
Гаси се с виното и се задушава още 2-3 минути, като се овкусява с щипка сол.
След това се налива бульона, оставя се да се редуцира до половина и се пасира.
Пасираната смес се връща отново на огъня, налива се сметаната и се оставя да кипне. Прибавя се портото и след минутка-две се отстранява от огъня. Ако нямате порто, може да използвате хубав вермут.
За да приготвите кротоните намачкайте козе сиренето с вилица, прибавете ситно нарязания магданоз и объркайте. Намажете хляба със сместа и го запечете във фурната за 3-4 минути. Нарежете на триъгълничета.
Преди да сервирате супата, гарнирайте с кротоните и поръсете със сол, счуканите розов и черен пипер на вкус.

неделя, 2 януари 2011 г.

Шоколадовите бисквитки с капучино на Габи



Търсейки предпразнично рецепти за вкусни бисквитки, попаднах на много хубав и интересен вариант в прекрасния блог Las recetas de Gaby.
Тази рецепта съчетава шоколадов и капучинов вкус с любимия ми бадемов марципан.



Бисквитките са невероятно ароматни, прелестно допълнение за сутрешното или следобедното кафе. В блога на Габи рецептата е под наименование "Шоколадови звездички с капучино", но аз ги направих във форма на цветя и четирилистни детелини.
Има доста именни дни през януари, ако имате повод и ще каните гостите не на тежки маси, а на кафе или пък ще черпите на работа, тези бисквитки са чудесен вариант.
Горещо препоръчвам рецептата. Вижте я тук
Габи, сърдечни благодарности за вкусното и красиво предложение!