сряда, 22 септември 2010 г.

Солен чийзкейк



Отново предложение от любимата ми италианска кухня :)
Оригиналната рецепта е пак от списанието "Cucina moderna". Е, аз доста я поизмених :)
Относно наименованието, в списанието наричат това предястие чийзкейк, но според мен, по-скоро се причислява към торта-салатите. Името, обаче, не е толкова важно, по-същественото е, че стана хубаво :)
Подходящо е и за парти, ако се направи в индивидуални малки силиконови формички. Например, така:


Но можете да го направите и в голяма форма, например 20-сантиметрова, като добре ще е да има свалящ се борд.
От количеството продукти, които използвах, при мен се получиха 2 малки чийзкейкчета във формички за мъфини и две по-големи, които направих в кейкови сърцевидни формички със свалящ се борд. Големината им е колкото на кръгли форми с диаметър 10 см.



За да приготвите соления чийзкейк, ще ви трябва следното:

Продукти:

150 гр. солени бисквити (крекери),
80 гр. масло,
около 400 гр. крема сирене,
кората на 1/2 лайм,
3 скилидки чесън ситно нарязани или пресовани,
бял пипер,
копър,
7-8 черни маслини без костилки

За гарниране върху чийзкейка:
1 тиквичка,
1 голяма скилидка чесън,
6-7 маслини,
2-3 домата или 7-8 чери доматчета,
едро настъргана кора от лайм



Смелете в блендер крекерите. Прибавете размекнатото масло към тях и бъркайте с пръсти, докато стане на трохи. Бисквитите хубаво трябва да се смесят с маслото, получава се трошлива смес. Тя се разстила по дъното на формата (или формичките).
При мъничките силиконови форми за мъфини, разстелих тестото и по стените, така че когато се стегне да образува кошничка. При сърцевидните по-големи форми бисквитената подложка е само отдолу.
Сместа се притиска с пръсти, за да се уплътни добре.
Формите се прибират в хладилник, за да се стегне бисквитената подложка.
В това време се приготвя пълнежа. Крема сиренето се изсипва в купа. Скилидките чесън се скълцват много ситно (или се пресоват) и се добавят. Прибавя се настърганата кора от лайм, смлян бял пипер на вкус, ситно нарязания копър и сол, ако е необходимо. Всичко се разбърква много добре.
Добавят се нарязаните маслини без костилка и се разбърква отново.
Така приготвения пълнеж се разпредела във формата (формичките), върху биквитената основа, заглажда се и се прибира в хладилника да се охлади добре. Може да използвате и фризера, за да стегне по-бързо. Разбира се, сместа не трябва да се замрази :), а само да се стегне добре.
Докато чакате, подгответе тиквичката, която ще използвате за аранжирането на чийзкейка. Тя се измива добре и така, както е с кората се нарязва на тънки ленти с помоща на белачка за зеленчуци. Загрейте 1 с.л.мазнина (зехтин или олио) в тиган на огъня и сотирайте лентите тиквичка за няколко минути, заедно с една обелена голяма скилидка чесън, смачкана с плоската част на ножа. После отстранете скилидката чесън и оставете тиквичката да изстине напълно.
Извадете внимателно от формата (формичките) чийзкейка, ако е необходимо помогнете си с остър нож, намокрен със студена вода, за да отделите от борда на формата.
Гарнирайте отгоре с тиквичката, доматите, маслините и кората от лайм.
Предястието се сервира добре охладено.

понеделник, 20 септември 2010 г.

Пандишпанчета със смокини и сирене Cottage



За тази публикация голяма заслуга има Дани, за което и благодаря :)
След като видях в нейния блог прекрасния Хляб с Котидж сирене, се сетих, че и в моя хладилник се мотаят едни 2 кутийки. Купих го главно защото половинката е на диета, а според написаното на кутийката в 100 гр. от сиренцето има само към стотина калории, та идеята ми беше да внеса малко вкусово разнообразие в менюто му, а и ме загложди какво може да се приготви с него. Купих го и го позабравих, но Даниното вкусно хлебче ми припомни, припомни ми също, че в хладилника отлежават и 4-5 смокини. Така стигнах до днешния десерт, който се оказа лек и вкусен. Особено подходящ е за хора, които обичат съчетанието на плодове със сирена.
Сиренето Cottage (Котидж) не е по-солено от българското крема сирене (макар че вкусът му е по-различен), така че комбинацията е подходяща дори за хора, които не обичат да смесват сладко и солено.



Продукти:

За пандишпанчетата:
4 яйца,
120 гр. захар,
1 щипка сол,
120 гр. брашно,
1 ч.л. бакпулвер,
1 ванилова есенция,
2-3 смокини нарязани на резенчета (полумесеци),
3-4 с.л. кристална захар за овалване на резенчетата смокиня

За гарниране:
Сирене Cottage около 250 гр.,
пудра захар на вкус (добавянето е пожелание),
2-3 смокини нарязани на резенчета (полумесеци)



За да приготвите пандишпанчетата, имате две възможности - или да изпечете цял блат, например в правоъгълна тава и след като изстине да го разрежете на правоъгълни парченца, или да печете в индивидуални формички за мини мъфини. Аз използвах втория вариант, но трябва да имате предвид, че ако изберете него, ще трябва задължително да сложите във формите хартиени кошнички за мъфини. Пандишпановото тесто залепва и ако няма хартия за печене, има опасност да излезе на парчета от формите. Моите са силиконови, но дори и по тях полепва без хартиените кошнички.
Фурната се загрява предварително до 180 градуса.
Продуктите се измерват.
Във формичките за мини мъфини се слагат хартиените кошнички.
С миксер се разбиват яйцата със захарта, ванилията и щипката сол до получаването на гъст почти бял крем.
Брашното и бакпулвера се смесват, пресяват се върху пухкавия крем и всичко внимателно се разбърква с дървена лъжица, за да остане въздушен кремът.
Сместа се изсипва с лъжица в подготвените формички (като се пълнят не повече от 2/3 от обема).
Резенчетата смокиня се овалват в кристалната захар и се слага по едно във всяка формичка.
Пандишпанчетата се пекат в предварително загрятата до 180 градуса фурна. Пече се около 10-15 минути. Проверете готовността с дървен шиш, по него не трябва да полепва от тестото. Но задължително спазете правилото, че фурната не се отваря, преди да мине половината време за печене, иначе пандишпана ще спадне. В конкретния случай, не отваряйте фурната преди да минат 10 минути от началото на печенето.
След като се изпекат, пандишпанчетата се изваждат от фурната, оставят се във формите 1-2 минути, после кошничките се вадят от формите и се оставят да изстинат върху решетка.
След като изстинат напълно, се гарнират отгоре със сиренето Котидж. Ако желаете, може да го подсладите с пудра захар на вкус. На мен ми допада натурално, в комбинация със сладката смокиня и леко сладкия пандишпан, така че не съм го подслаждала допълнително.
За украса, сложете върху сиренето резенче смокиня.

* Пропорциите за пондишпановото тесто са от книгата "Да печем с любов"

неделя, 12 септември 2010 г.

Бързи плодови мъфини



Тези мъфинки направих в началото на септември с последните за сезона на пазара ягоди, боровинки и малини. Рецептата е от прекрасната книга "Да печем с любов" на издателство "Рийдърс Дайджест" и се получиха много хубави.



Продукти:

200 гр. брашно,
1 с.л. бакпулвер,
100 гр. захар,
1 ч.л. настъргана лимонова кора,
1/4 ч.л. сол,
50 гр. разтопено (не горещо) масло,
1 яйце,
250 мл. прясно мляко
200 гр. ягоди, малини, боровинки (може вместо тях - нарязани на парченца кайсии или сливи),
2 с.л. пудра захар за поръсване

Загрейте фурната на 180 градуса.
Подгответе формичките за мъфини, като ги намазните отвътре. Това няма да е необходимо, ако използвате хартиени кошнички за мъфини, които да сложите във формите за печене на мъфините.
Пресятото брашно, бакпулверът, захарта, лимонената кора и солта се смесват в купа.
В друга купа се разбиват маслото, яйцето и течността.
Сухите продукти и приготвените плодове се прибавят със супена лъжица към течните продукти. Всичко се бърка с дървена лъжица, докато продуктите се навлажнят, но да не се получи хомогенна смес.
Формичките се пълнят с тесто до 2/3 от обема им и се пекат около 20-25 минути в предварително загрятата фурна.
Когато се изпекат (проверете готовноста с клечка),се оставят около 5 минути във формите, после се изваждат върху решетка да изстинат.
След като изстинат се наръсват с пудра захар.

* Рецептата е от книгата "Да печем с любов"

сряда, 8 септември 2010 г.

Млечен крем с праскови и боровинки



Скоро имах рожден ден и тъй като годините, които навършвам не ми допадат особено като число :)) , не празнувах шумно и весело, а в тесен семеен кръг.
За събитието направих, разбира се, торта. За голямо съжаление не успях да я снимам преди разрязването, така че сега няма да я показвам. Ще стане друг път, защото се получи много хубава и задължително ще я направя отново. Ще покажа,обаче, нещо друго от почерпката - едно кремче, което се получи вкусно, а се прави лесно, леко е и носи много лятно, а защо не и лятно-есенно настроение :) Вдъхновител за направата беше списанието "Cucina moderna" и рецептата "Budino bicolore alle mandorle" (или иначе казано "Двуцветен пудинг с бадеми", ако правилно съм го превела), но аз се отклоних от тази рецепта и си направих моя версия - "Млечен крем с праскови и боровинки", без бадеми, а от двуцветен стана трицветен :-)
И така, без повече отклонения – рецептата:



Продукти:

За оранжевия слой:
около 800 гр. праскови,
2-3 с.л. пудра захар,
2 с.л. лимонов сок,
1 пакетче желатин на д-р "Йоткер

За белия слой:
250 гр. течна неподсладена готварска сметана,
350 мл. прясно мляко,
3 с.л. сироп "Амарето,
1 пакетче желатин на д-р "Йоткер,
пудра захар на вкус,
около 1 ч.ч. (от 150 мл.) боровинки

Прасковите се измиват, обелват, разполовяват, костилката се отстранява и се нарязват на ситно. Прибавя се захарта, лимоновия сок и се пасира с помоща на ръчна преса или на кухненски комбайн
Съдържанието на едно пакетче желатин се изсипва във 100 мл. студена вода, след като набъбне се слага на слаб огън на водна баня и се бърка непрекъснато, докато не се разтвори напълно. Не трябва да завира, защото няма да може да желира. Когато се разтвори се оставя да поизстине, трябва да не е горещ, но да е топъл. Прибавя се към прасковеното пюре и всичко се разбърква добре.
Прасковената смес се разпределя в съдинки, които се слагат в хладилник.
За приготвянето на белия слой, сметаната се изсипва в купа, прибавя се и прясното мляко и пудра захар на вкус. Разбърква се много добре. Прибавя се сиропа "Амарето" и отново се разбърква. Желатина се приготвя по гореописания начин и се добавя в сместа,накрая се добавят и боровинките и отново се разбърква добре.
След като прасковения слой се е стегнал много добре, желирал се е напълно, в купичките се сипва белия млечен слой с боровинките. Отново се прибира в хладилника да стегне.
Крема може да се приготви и сервира в прозрачни чаши. Ако предпочитате варианта от снимката - да обърнете крема в чинийка, трябва да го сипете в съдинки, от които лесно ще се отдели после, когато се желира. Аз използвах стъклени формички за крем карамел, които мокря със студена вода преди изсипване на сместа. След желиране, много внимателно с остър нож отделих ръбчето на крема от купичката, потопих за кратко съдинката в гореща вода и обърнах върху чинийка. Много лесно ще стане обръщането, ако крема се приготви в малки индивидуални силиконови форми за печене (стига да нямат много ситно уребрение по стените).

петък, 3 септември 2010 г.

Фетучини с миди и скариди



Порастнала съм в семейство, в което всички могат да готвят. Например, баща ми може да сготви всичко, което пожелае - от супа, до торта, стига разбира се да е в подходящо настроение, тъй като има доста интереси и занимания :) Майка ми готви прекрасно, сестра ми също. И на трите, това е нещо като хоби. Много често си разменяме рецепти и си говорим на кулинарна тематика. Е, сега да не си помислите, че други теми нямаме :))
Думата ми днес е, за една рецепта, която баща ми видял в кулинарно предаване, май на Иван Звездев. Рецептата е италианска, Звездев си спомням, че имаше мисля няколко предавания от Италия. Оригинала е с кюфтенца, но майка ми обича импровизациите и заместила кюфтенцата с миди. От своя страна, аз пък, когато реших да приготвя ястието, съм се заблудила за количеството миди, с което разполагам и така се получи с миди и скариди :))

Продукти:

за 4 порции

Фетучини около 300 гр.
400 гр. изчистени от черупките миди (може да използвате и замразени),
1 глава лук,
2 скилидки чесън,
1 малка, крехка тиквичка,
3 домата средна големина,
1 зеленчуково буьонче,
босилек,
риган,
черен пипер,
1 к.ч. бяло вино,
зехтин,
3 вида сирена (аз използвах пармезан, кашкавал и малко крема сирене - просто това имах в наличност)

В дълбока тенджера сложете да заври вода, прибавете сол и 1 ч.л. зехтин (олио), прибавете фетучините и варете за времето указано на опаковката.
По-къса паста (напр. фусили, пенне, ригатони и др. подобни) също ще са чудесен избор за това ястие, ако не и по-добър. Аз просто имах на разположение в момента фетучини.
След сваряване (внимавайте да не преварите), отцедете пастата в гевгир, върнете я в тенджерата.
Докато пастата се вари, в зехтин се запържват нарязаните на ситно лук и чесън, след минута се прибавя тиквичката измита и нарязана на малки жулиени и мидите. След 3-4 минути се прибавя натрошеното бульонче и подправките. След още 1-2 минути се добавят доматите (обелени и нарязани на малки кубчета или настъргани), виното и сол на вкус.
Сосът се оставя на да ври на слаб огън, докато се посгъсти.
След сгъстяването се прибавят настърганите сирена и се бърка докато се разтопят. Когато баща ми е записвал рецептата не е запомнил количеството, така че прибавях на око, може би около 30-тина грама от всеки вид ще е достатъчно, но може да прецените според вашия вкус.
Изсипете соса при сварената паста и внимателно разбъркайте.
Сервирайте порциите, поръсени със настърган пармезан.

На нас много ни допадна, дано допадне и на вас :) Да ви е сладко!