неделя, 29 август 2010 г.

Време за парти

Отдавна не бях събирала приятели, ей така без повод. Тъй като времето бе доста горещо реших да заложа на хапки, вместо на обичайното за летните месеци - барбекю.
Речено, сторено - организирах го, но улисана в приготовления късно усетих, че снимки не съм правила :) Е поправих грешката, но вече на лоша светлина и не на всички блюда, все пак качвам нещичко в блога, заедно с рецептите, може да са полезни за нечие парти, защото са бързи и лесни, дори и за начинаещи готвачи :)



Първата рецепта е за краставички със сьомга и крем сирене

2 дълги краставици,
маринована сьомга (при мен, пушения вариант),
1 кутийка натурално сирене "Филаделфия" (или друго от този тип),
1-2 ч.л. ситно настъргана лимонова кора,
1-2 ч.л. коняк,
около 30-тина гр. размекнато масло
сол на вкус,
щипка бял пипер

В купа поставете крем сиренето, коняка, маслото, пипера и солта (ако е необходимо да добавяте сол).
Пасирайте с пасатор до гладка кремообразна смес.
Прибавете лимоновата кора и разбъркайте добре, за да се разпредели навсякъде.
Сложете в хладилник, за да стегне леко сместа.
В това време измийте добре краставиците и нарежете на равни по височина "пънчета".
Шприцовайте от сместа върху всяко "пънче".
Декорирайте с парченце от сьомгата. Аз използвах готова маринована сьомга купена от магазина и то пушения вариант. Ако обаче някой реши да си маринова сам, в нета има рецепти, но ще ви дам линкове към някои много интересни и сполучливи - на Пепеляшка и на Пепи , но имайте предвид, че ако ще мариновате сьомгата сами, ще трябва да го направите поне 3 дни преди партито.
Декорирайте със стръкчета копър. Аз в бързината пропуснах :))
Сглобете пънчетата не повече от 2 часа преди партито и дръжте в хладилник до сервиране.

Втората рецепта е за зеленчукови, мариновани сурови парти шишчета. Тя е много простичка, но е вкусна, приготвя се бързо и изглежда добре като блюдо.
Точно това плато, обаче беше от пропуснатите при снимките и затова използвам снимка от миналогодишно парти. Тазгодишните шишчета изглеждаха по същия начин, така че няма особено голямо значение :))



Зеленчукови парти шишчета

краставици (корнишони),
малки чери доматчета;
черни маслини без костилки;

За маринатата:
около 5 с.л. зехтин;
2-3 с.л. лимонов сок,
около 1 с.л. нарязан пресен босилек.

Доматчетата и маслините се слагат в дълбок съд (аз предварително надупчих с клечка за зъби на 1-2 места чери доматчeтата).
Всички продукти за заливката се смесват , сместа се разбърква добре, заливат се зеленчуците, отново се разбърква и се оставят да престоят 1 час в хладилника.
Краставичките се нарязват на шайбички.
Доматчетата, маслинките и краставичките се нанизват последователно на дървени шишчета (клечки за зъби) или коктейлни пръчици.

От нещо друго ми бяха останали едно две парченца пиперки, които нанизах на някои от шишчетата, вижда се на снимката тук там. Но миналата година ми допадна повече варианта без тях, така че тази година не повторих с включване на пиперка.

Следват едни малко по-различни домати шмеркезе - с ментово крем сирене и бадеми.



за 15 доматчета, с големина колкото бебешки юмрук, ще ви трябват:

около 1 1/2 пакетче (от 250 гр.) крема сирене или общо около 380 гр.,
100 гр. настъргано бяло саламурено сирене,
1 с.л. ситно нарязана мента,
30-40 гр. размекнато масло,
около 40 гр. нарязани на едро печени, солени бадеми,
сол на вкус

резенчета краставица и листенца мента за украса

Отрежете "капачета" на доматите. Издълбайте доматчетата внимателно, като отстраните пулпата. Обърнете ги с отвора надолу върху домакинска хартия и ги оставете за 15-20 минути да се отцедят.
Смесете в купа крема сиренето, настърганото бяло саламурено сирене, ситно нарязаната мента, размекнатото масло и сол на вкус (ако е необходимо допълнително да се соли).
Пасирайте с пасатор до еднородна смес. Маслото трябва добре да се смеси с всичко останало. Ако предпочитате по-наситения ментов аромат може по преценка да добавите още мъничко нарязана мента и да пасирате.
Накрая добавете едро нарязаните бадеми. Разбъркайте добре, за да се разпределят равномерно.
Напълнете доматчетата.
Декорирайте с половин резенче краставичка и листенца мента.
Дръжте в хладилник до началото на партито.

Продължаваме с хапки от свинско бон филе и гриловани тиквички.

2 свински бон филета,
4 тиквички,
20-тина гр. масло,
сол на вкус
2 големи пиперки за декорацията на хапките

За маринатата на месото:
2 с.л. зехтин,
2 с.л. соев сос,
1 с.л. оцет балсамико,
1 с.л. дижонска горчица,
черен пипер,
кимион

Месото се почиства от всички ципи, мзнини и жилки. Ако го оставите с ципите, с които обикновено се продава бон филето, ще стане жилаво при топлинната обработка, въпреки маринатата.
Нарязва се на шайби.
Продуктите за маринатата се смесват в купа, разбъркват се много добре.
Прибавя се месото и отново се разбърква, така че шайбите месо да се овкусят много добре отвсякъде.
Купата се похлупва с капак или фолира с фолио за свежо съхранение и се оставя в хладилника да престои 3-4 часа. Най-добре мариновайте месото от предния ден и го оставете да стои в хладилника цяла нощ.
Хапките месо се нареждат в тавичка с незалепващо покритие и се посоляват, ако в купата е останала от маринатата и тя се изсипва в тавичката.
Маслото се нарязва на малки парченца и се разпределя върху месото.
В тавичката се налива съвсем малко вода, колкото да не прегаря и залепва месото при печенето. Завива се с алуминиево фолио и се пече във фурната предварително загрята до 220-230 градуса.
Докато месото се пече, тиквичките се нарязват по дължина, на тънки ленти. Може да използвате от широките белачки за зеленчуци или да се справите с обикновен нож.
Лентите се слагат на сух грил тиган и се гриловат.
Когато месото е готово, фолиото се маха и се пече още малко, докато месото се зачерви. За този последен етап, може да използвате и грил функцията на фурната, ако имате такава.
Хапките месо се оставят да изстинат.
После, всяка хапка се завива в грилована лента тиквичка, отгоре се поставя парченце пиперка и се набожда на клечка за зъби.
Може да декорирате чинията с хапките с магданоз.


Следващите по ред са кростини с дип от авокадо (горе в дясно на снимката) и мини рулца от кайма с пълнеж от яйца и моцарела (в централната част на снимката)

Кростини с дип от авокадо

2 франзели,
2 бр. авокадо,
1 1/2 лимон,
4 с.л. зехтин,
2-3 скилидки чесън,
сол на вкус,
1/2 връзка магданоз

Нарежете франзелите на филийки. Подредете ги в тавичка и запечете в загрята до 200-220 градуса фурна (може да използвате грил функцията, ако фурната има такава). Могат да се запекат натюр или пък да се поръсят леко със зехтин и ръснат с настърган пармезан.
Разполовете авокадото с нож по дължина. Махнете костилката. С помоща на супена лъжица извадете сърцевината, така че да остане само обвивката.
Сложете сърцевината в купа.
Изцедете сока на лимоните и го прибавете при авокадото. Ако искате лимона да се усеща по-малко, сложете сока само на 1 лимон. Но прелестта на този дип е в свежия лимоново-кисел вкус.
Прибавете в купата зехтина, солта, нарязания на ситно магданоз и скилидките чесън - обелени и нарязани на ситно.
Пасирайте с ръчна преса за мачкане на картофи (такава каквато се използва за направа на картофено пюре) или с вилица, но с вилицата ще е по-трудно.
Разпределете сместа върху филийките. Ако не сервирате веднага, сложете върху филийките не по-рано от 20 минути преди сервиране.
Може да декорирате с малки кубчета домати - обелени от ципата и нарязани, като воднистата част със семките задължително се отстранява.

* Тази рецепта взех преди доста време някъде от нета, но за съжаление не съм записала точно от къде.


Мини рулца от кайма с пълнеж от яйца и моцарела

за 2 мини рулца са необходими:
250 гр. свинско месо от плешката без кост - смляно на кайма,
250 гр. телешко месо - смляно на кайма,
2 яйца,
1 1/2 червена пиперка нарязана на съвсем ситни кубченца,
кимион,
черен пипер,
сол на вкус,
2 с.л. сос "Уорчестър",
1 равна с.л. горчица,
2 с.л. с връх майонеза
2 скилидки чесън, - накълцани много ситно,
галета

За плънката: 3 твърдо сварени яйца нарязани на кубчета и нарязана на парченца моцарела. Аз използвам моцарела за пица - продава се във вакуумирана опаковка, без вода вътре.

Сложете в купа двата вида смляно месо и всички останали продукти без галетата. Започнете да месите каймата, така че всички продукти да се смесят добре. Каймата се получава "водниста" от майонезата и яйцата. После добавете галета, започнете с една супена лъжица и продължавайте да месите каймата, ако е необходимо добавяте още една лъжица галета, докато се получи кайма с хубава консистенция за оформане на рулцата. На мен ми отиват около 2-3 с.л. с лек връх галета. Не слагайте прекалено много, за да не се получи прекалено хлебен вкус.
Така овкусената кайма се разделя на две части. Всяка от частите се поставя върху правоъгълно парче фолио за свежо съхранение и се разстила на правоъгълник. Дебелината на пласта кайма е около 0,5 см.
Половината от нарязаните на кубчета сварени яйца се разпределят в единия край по дължината на правоъгълника от кайма, добавят се парченца моцарела. С помоща на фолиото каймата се завива на руло. Крайщата се прищипват. Пак с помоща на фолиото рулото се пренася до тавичката в която ще се пече, слага се и фолиото внимателно се издърпва изпод рулото. То трябва да застане в тавата така, че "шева" да е отдолу.
Процедира се по същия начин с второто руло. Добре е да се използва тава с незалепващо покритие, в противен случай постелете тавата с хартия за печене.
Получените рула са с дължина около 20-тина см. и диаметър около 6 см.
В тавичката се налива съвсем малко вода, но ако използвате хартия за печене не е необходимо. Завива се с фолио за печене.
Рулата се пекат във фурна предварително загрята на 230 градуса под фолио около 40 минути, после фолиото се маха и се допичат до зачервяване.
Оставят се напълно да изстинат и се режат на резенчета, които се подреждат в чиния и декорират пожелание.

Освен всичко изброено до тук, на трапезата имаше още кростини с пиле и майонеза, прекрасната Торта-салата на Йоли, която е невероятно лека и вкусна и плато с различни мезета. Те обаче нямаха късмет да достигнат до снимка. Времето не ми стигна за всичко, което исках да приготвя, а и за снимките. Но и така гостите останаха доволни. Храната беше достатъчно и подходяща за горещините, а и се забавлявахме чудесно :))




сряда, 25 август 2010 г.

Франзели с пълнеж от маслини и моцарела



Взех решение да се пробвам в направата на франзели. Това което ме подтикна да запретна ръкави е бързото им изчерпване в близките магазини и точно, когато ми затрябват никакви ги няма. Реших, че не може да е толкова сложно да се направят, само че си нямах рецепта. Справка в интернет и опаааа, заринах се с рецепти. От цялото това многообразие си харесах рецепта от една интересна виртуална кухня Cucina Margarita. Промените, които направих са леко изменение в количеството на продуктите и това, че реших да пообогатя рецептата, като включа пълнеж. Така се появиха две хубавички и вкусни франзелки с пълнеж от маслини и моцарела.
Единственото, което ще коригирам следващия път е количеството на плънката, с повече маслинки и моцарела ще е още по-вкусно.



Продукти:
280 мл. топла вода,
около 500 гр. брашно,
20 гр. прясна мая
2 с.л. зехтин,
1 ч.л. захар,
1 1/2 ч.л. сол

За пълнежа:
маслини без костилки нарязани на шайбички,
моцарела

Маята се разтваря заедно със захарта в половината от топлата вода. Съдът се покрива и се оставя маята да шупне.
В купа изсипваме останалата вода, шупналата мая и зехтина. Постепенно, с бъркане (аз разбърквам с дървена лъжица или шпатула), се прибавя пресятото брашно и солта. Когато тестото започне да се събира на топка около лъжицата, се пренася върху набрашнен плот и се доомесва. Трябва да се получи гладко и еластично тесто.
Аз удрям тестото около 20-тина пъти в плота, това го няма в рецептата, но тестото се получава по-добре.
Поставя се в намаслена купа и се покрива. Оставя се да втаса на топло докато удвои обема си. Помагам си за втасването, като слагам покритата с фолио за свежо съхранение купа във фурната, включена на 40 градуса.
Втасалото тесто се разделя на две топки ( в оригиналната рецепта беше на три, но при мен се получиха две). Всяка топка се разточва върху набрашнен плот на правоъгълник, с дебелина на тестото около 3-4 мм. Поставяме от нарязаните маслини и моцарела в единия край на тестото и се завива на руло. Краищата се прищипват, така че да не излиза плънката и франзелките се поставят с "шева" надолу върху покрита с хартия за печене тава. Отгоре се правят няколко напречни разреза, поръсват се леко с брашно и се оставят да починат около 15-тина минути.
Пекат в предварително загрята до 180 градуса фурна, приблизително около 20-тина минути. Проверете с дървено шишче готовността.

петък, 20 август 2010 г.

Кюфтенца с патладжани и доматен сос



Горещините предразполагат към леност и летаргично настроение, поне при мен :)
Не, че съм спряла да готвя, съвсем не, но не всичко е заснето, а пък заснетото (включително и от едно парти) се нареди на опашка и чака да запретна ръкави, за да се появи тук.
Започвам от последното приготвено и заснето ястие, другите ще следват по-нататък :))

Продукти:

За кюфтенцата:
около 250 гр. свински гърди без кост, смлени на кайма,
около 250 гр. смляно телешко месо,
1 яйце,
1 с.л. галета,
1 с.л. майонеза,
1 с.л. ситно накълцан пресен джоджен,
1 не много голяма глава лук, ситно нарязана,
кимион,
ситно накълцан магданоз,
сол и черен пипер на вкус,
още галета за овалване на кюфтенцата,
мазнина за пържене

За соса:
около 400 гр. домати, обелени и настъргани,
2-3 с.л. доматено пюре,
около 100 мл. вода,
1 с.л. ситно нарязан пресен босилек,
5-6 скилидки чесън,
2-3 с.л. зехтин,
малко парченце дафинов лист (около 0,5 см),
ситно нарязан магданоз,
щипка бял пипер,
сол на вкус

4 малки патладжанчета или 2 по-големи,
брашно за овалване,
олио за пържене

7-8 чери доматчета

Продуктите за кюфтетата се слагат в купа и се омесват много добре. С навлажнени ръце се оформят кюфтенца, големи колкото орехчета, овалват се в галета и се изпържват в сгорещено олио.
Патладжаните се измиват, почистват от дръжките и режат на шайбички с дебелина около 1 см. Посоляват се и се оставят за 15-тина минути да им изтече горчивия сок и после се изплакват с вода. Аз си спестих тази процедура, като използвах от белите патладжани. Те не са горчиви, единствено обвивката им е малко по-жилава, но точно за това ястие ще е преимущество, защото пречи на шайбите да се разпаднат.
Шайбите патладжан се овалват в брашно и се изпържват в сгорещено олио.
В тенджера или дълбок голям тиган се слагат настърганите домати, водата, доматеното пюре, зехтина, дафиновия лист, щипка бял пипер и сол на вкус и се поставвят на умерен котлон да заври сместа. Когато сосът се сгъсти, се прибавят скилидките чесън, предварително обелени, смачкани (аз го правя с плоската част на ножа) и накълцани на едро. Добавят се босилека, изпържените кюфтенца и изпържения патладжан и нарязаните на половинки чери доматчета. Ястието се оставя да поври 10-тина минути на слаб огън. После котлона се изключва и в ястието се добавя ситно накълцан магданоз.

* Първоизточника на рецептата е "Малката голяма готварска книга", където е под надслов "Кюфтета с доматен сос", но доста я поизмених и откъм продукти и откъм начин на приготвяне.

събота, 7 август 2010 г.

Торта "Лори"



В семейството този месец има много рожденици. Малката ми дъщеричка е една от празнуващите. Тортата за детското парти беше купена готова, но пък тортата за семейното празненство правих аз - една голяма торта и две мини тортета. Голямата торта беше разрязана преди да я заснема, затова ще покажа само парче от нея, целички успях да снимам мини тортичките. Рецептата се оказа сполучлива - комбинация от кокос, карамел и шоколад. Хареса се. Малката чаровница освен, че похапна доволно, се и забавляваше да духа поне по три пъти свещичките върху всяко от тортените произведения :) Голямо палене и загасяне на свещички падна :)) Да ми е живо и здраво малкото момиченце :)



Продукти:

За пандишпановия блат:
4 яйца,
120 гр. захар,
1 щипка сол,
120 гр. брашно,
1 ч.л. бакпулвер,
1 ванилова есенция,
настърганата кора на 1 лимон

За бадемово-шоколадовия блат:
150 гр. бадемово брашно,
100 гр. брашно,
1 1/2 ч.л. бакпулвер,
щипка сол,
180 гр. масло,
4 яйца,
90 гр. натурален шоколад;
3 с.л. кокосов сироп

За крема за пълнеж:
1 кутийка Дулсе де лече (397 гр.),
250 мл. готварска неподсладена сметана,
пудра захар на вкус,
180 мл. кокосова сметана (от Thai продуктите в консерви),
1 пакетче "Желатин на д-р Йоткер"

2-3 банана (в зависимост от размера)

За сиропиране на бадемовия блат:
3-4 с.л. кокосов сироп,
3-4 с.л. карамелов сироп,
4-5 с.л. кокосова сметана(от Thai продуктите в консерви)

За покриване на тортата:
1 консерва какаово кондензирано мляко (397 гр.),
250 гр. масло



От дозата продукти се получава една торта 26 см. с един пандишпанов и един бадемов блат и две мини тортички (около 9 сантиметрови).
За да приготвите пандишпановия блат, първо подгответе тортената форма. Дъното се навлажнява и се покрива с хартия за печене. Фурната се загрява предварително до 180 градуса. Продуктите се измерват. С миксер се разбиват яйцата със захарта, ванилията, щипката сол и настърганата лимонова кора до получаването на гъст почти бял крем.
Брашното и бакпулвера се смесват, пресяват върху пухкавия крем и всичко внимателно се разбърква с дървена лъжица, за да остане въздушен кремът.
Изсипва се в тортената форма (като тя се пълни не повече от 2/3 от обема), заглажда се и се пече в предварително загрятата до 180 градуса фурна. Вратата на фурната не се отваря през първата половина от времето за печене. Пече се 20-35 минути. за мини тортичките ще са достатъчни около 15 минути. Проверете готовността с дървен шиш, по него не трябва да полепва от тестото. Но задължително спазете правилото, че фурната не се отваря преди да мине половината време за печене иначе пандишпана ще спадне
Изважда се от фурната и се оставя във формата 5 минути, после се отделя от ръба с нож, борда на тортената форма се сваля. Обръща се върху повърхност постлана с хартия за печене, долната част на тортената форма се оставя върху пандишпана и се затиска с чаена чаша пълна с вода (мини тортичките с кафяна чашка се затискат). Така се оставя да изстине. дъното на формата се маха от изстудения сладкиш.
За бадемово-шоколадовия блат, първо фурната се загрява до 180 градуса. Формата за торта се намаслява.
Смесете в купа яйцата, леко разбити с вилица, захарта, разтопеното масло, 3 с.л. кокосов сироп. Смесете брашното, бакпулвера и солта и пресейте над яйчната смес. Разбъркайте с дървена лъжица до постигане на еднородна консистенция. Пресейте бадемовото брашно над сместа, по едрите части, които не са минали през ситото също изсипете в купата и разбъркайте отново до пълното смесване на продуктите. Не преразбивайте тестото.
Разстопете шоколада на водна баня или в микровълнова фурна. Прибавете и него към сместа (внимавайте да не е горещ) и отново разбъркайте. Изсипете във формата, заравнете и печете. Проверявайте за готовност с дървен шиш - за да е готов блата по него не трябва да полепва тесто.
За карамеления крем за пълнеж, изсипете в дълбока купа охладената сметана и разбивайте с миксер, като постепенно прибавяте Дулсе де лече, докато всичко се разбие на пухкав гъст крем. Опитайте на сладост и ако е необходимо прибавете пудра захар и разбийте още малко. Прибавете кокосовата сметана и отново разбийте за малко.
Разтворете желатина в около 50-80 мл. студена вода, когато набъбне го сложете на водна баня (на слаб котлон, не трябва да завира, защото иначе няма да желира) при непрекъснато бъркане. Когато желатина се разтвори добре, го оставете малко да се поохлади, да не е горещ, но да е топъл и го прибавете към крема. Разбъркайте с добре с дървена лъжица. Оставете в хладилника, докато започне леко да се желира и сгъстява.
В това време, сложете напълно изстиналия шоколадово-бадемов блат в равна голяма тортена чиния, сиропирайте с горепосочените продукти - сиропите и кокосовата сметана. Сложете тортен ринг (или тортения борд на формата за печене), наредете върху блата нарязаните на резенчета банани и изсипете отгоре гъстия крем. Отгоре поставете пандишпановия блат.
Поставете в хладилника за 2-3 часа.
Когато крема е стегнал добре, извадете тортата и с остър нож намокрен в студена вода отделете тортата от ринга (или тортения борд) и го отстранете.
За глазиращия крем, сложете размекнатото масло в дълбока купа и разбивайте с миксер, като постепенно прибавяте кондензираното шоколадово мляко. Намажете тортата. Ако крема е прекалено течен, може да го оставите в хладилника за малко, за да се постегне. Загладете добре тортата. Оставете я в хладилник, за да стегне глазиращия крем.
Украсете пожелание.

** Рецептата за пандишпановия блат е от книгата "Да печем с любов"

понеделник, 2 август 2010 г.

Двоен чийзкейк II

Миналата седмица съпругът ми имаше рожден ден и тъй като той много обича чийзкейкове, беше ясно, че точно това ще направя за празника.
Двойният чийзкейк се хареса много вкъщи, така че това е вариация по темата.
Направих два двойни чийзкейка, единия със сладко от портокалови корички между слоевете и отгоре гарниран с боровинки и малини (той е на снимките) и другия - с домашно ягодово сладко между слоевете и отгоре гарниран с малини. Вторият не стигна до снимка, а и снимките на първия не са удовлетворителни, защото са правени набързо, но се добива представа. Комбинацията се оказа много сполучлива, затова я и показвам.
Вече съм качвала рецептата, ето тук се намира , затова няма да я повтарям :))